Bomba de la Paşcani: Doi parlamentari şi primarul, trimişi în judecată de DNA

sâmbătă, 27 iunie 2015, 01:57
2 MIN
 Bomba de la Paşcani: Doi parlamentari şi primarul, trimişi în judecată de DNA

Procurorii anticorupţie au trimis ieri în instanţă dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu mai mulţi demnitari din zona Paşcani. În total, 32 de persoane, mare parte din administraţie, au fost deferite justiţiei. 

Doi parlamentari şi un primar în funcţie au fost trimişi ieri în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Antico­rupţie (DNA) într-un dosar privind prejudicierea bugetului municipiului Paşcani cu aproximativ 500.000 de euro. Printre cei trimişi în judecată se numără parlamentarii Neculai Răţoi şi Florin Constantinescu, dar şi Dumitru Pantazi, primarul munici­piului Paşcani. Pe lângă aceştia, au mai fost deferiţi justiţiei foşti consilieri locali din municipiu, dar şi angajaţi la Finanţe sau ingineri în cadrul Primăriei Paşcani. Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune. În total, 32 de persoane vor fi judecate în acest dosar de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. 

Potrivit rechizitoriului, istoria faptelor din acest dosar începe în 1997, atunci când între Primăria Paşcani şi sociateta Agro­complex Lunca Paşcani s-a încheiat un con­tract de închiriere cu privire la o suprafaţă de 60 de hectare.

Potrivit pro­curorilor, la nivelul anului 2007 Agro­complex, deţinută de actualul primar Dumitru Pantazi, pe atunci viceprimar, avea datorii de aproape un milion de lei la bugetul local. Pentru a scăpa de plata datoriilor, reprezentanţii societăţii au soli­citat Primăriei radierea debitului, invocând calamităţile naturale. Angajaţi ai Primăriei au întocmit un referat prin care scuteau de la plată firma lui Pantazi.

„După emiterea hotărârii Consiliului Local, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finanţe Pu­blice Locale Paşcani a procedat la şter­gerea datoriilor respectivei persoane juridice în sumă totală de 962.950 lei (15.000 lei reprezentând debit curent şi 947.950 lei reprezentând penalităţi contractuale). La data de 29 octombrie 2007, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi a formulat o acţiune în contencios administrativ prin care a solicitat Tribunalului Iaşi anularea ca nelegală a hotărârii respective“, au precizat procurorii. 

Justiţia a suspendat hotărârea de CL prin care se radiase datoriile, însă angajaţii Primăriei nu au reînscris debitele firmei lui Pantazi, dreptul Primăriei de a solicita banii prescriindu-se. Cu tot cu penalităţi, suma pe care Agrocomplex o datorează acum bugetului local se ridică la peste 480.000 de euro. Procurorii au pus poprire pe bunurile inculpaţilor din dosar, printre care şi pe ale lui Răţoi, Constantinescu şi Pantazi. De menţionat că doi dintre inculpaţi au recunoscut faptele şi au semnat acorduri de recunoaştere pentru un an, respectiv opt luni de închisoare cu suspendare. 

Comentarii