(FOTO) Comisia Naţională de Prognoză: Vom trăi bine

sâmbătă, 24 iunie 2017, 01:50
2 MIN

Salariul mediu în Iaşi ar urma să îl egaleze pe cel de la nivel naţional. Si creşterea PIB în Regiunea de Nord-Est va fi cea mai mare dintre cele opt regiuni de dezvoltare.

Şedinţa Comisiei de Dialog Social, organizată vineri la Prefectură, a oferit prilejul celor de la Statistică să prezinte situaţia forţei de muncă la nivelul judeţului Iaşi. Astfel, rata şomajul se menţine sub media naţională, deşi numărul celor care nu lucrează – indiferent că sunt plecaţi din ţară sau au trecut prin şomaj şi au ieşit din plata acestei indemnizaţii – nu este cunoscut cu exactitate. Totuşi, numărul persoanelor cu vârsta mai mică sau mai mare decât vârsta de muncă, respectiv cele care nu au împlinit 15 ani sau care au depăşit 64 de ani, este de cinci ori şi jumătate mai mare decât al pensionarilor aflaţi în vârstă de muncă (20,6 mii faţă de 3,7 mii) – şi nu e vorba despre cei aflaţi în incapacitate permanentă de muncă (8,2 mii).

Datele prezentate de Ciprian Iftimoaei, directorul executiv adjunct de la Direcţia Judeţeană de Statistică, arată că Iaşul a înregistrat un excedent al forţei de muncă pe parcursul anului trecut. Astfel, numărul celor veniţi să lucreze în judeţ este cu 11,5 mii de persoane mai mare decât al celor care pleacă să muncească în altă parte. Pe domenii de activitate, cei mai mulţi ieşeni lucrează în agricultură (aprox. 76 de mii), în industrie (46 de mii), în comerţ (36 de mii) şi construcţii (23 de mii).
 
În ceea ce priveşte prognoza indicatorilor socio-economici, creşterea PIB în Regiunea de Nord-Est „sare” de pe antepenultimul loc, în 2016, pe locul 2, anul acesta, şi pe primul în următorii trei ani, cu un avans anual de 5,7 – 6,1 la sută. Şi salariul mediu în Iaşi ar urma să crească în următorii trei ani cu circa 600 de lei, ajungând din urmă media naţională estimată pentru anul 2020 (aprox. 2850 de lei). În schimb, deşi rata şomajului va continua să scadă, iar numărul salariaţilor să crească, în prezent, rata de ocupare a forţei de muncă a fost anul trecut de 53,9 la sută, destul de mică în comparaţie cu media naţională (61,8 la sută în 2016). „Trebuie să avem în vedere Strategia Europa 2020, care spune că rata de ocupare ar trebuie să ajungă la 70 la sută până în anul menţionat. Deci la acest capitol mai avem mult de muncă”, a spus Iftimoaei. N-a fost un joc de cuvinte, ci un semnal că cei apţi de muncă şi care nu lucrează trebuie să fie atraşi sau consiliaţi să (re)intre în activitate. 

Comentarii