Judecătoarea din dosarul Corduneanu nu s-a mai prezentat la proces

joi, 26 noiembrie 2015, 02:54
2 MIN
 Judecătoarea din dosarul Corduneanu nu s-a mai prezentat la proces

Un magistrat din completul de permanenţă i-a luat locul. Fraţii Corduneanu au mers ieri la Tribunalul Maramureş, însă procesul s-a amânat încă o dată  

O nouă amânare în cel mai important dosar de crimă organizată din Iaşi. Tribunalul Maramureş a decis ca procesul fraţilor Corduneanu să se reia abia pe 18 decembrie, întrucât judecătoarea care s-a ocupat până acum de caz nu s-a putut prezenta ieri la instanţă. Potrivit unor surse juridice, magistratul ar fi înaintat la dosar un document prin care se menţionează că are o problemă medicală.

Ieri, un judecător din completul de permanenţă a Tribunalului Maramureş s-a ocupat de dosar, însă a dispus amânarea în vederea asigurării „continuităţii completului”. Fraţii Corduneanu, în frunte cu Costel, considerat capul grupării, au mers ieri la instanţă, însă niciunul nu a putut fi audiat din cauza lipsei judecătoarei de caz. 

În ceea ce priveşte soarta martorilor cu identitate protejată, „Ziarul de Iaşi” a dezvăluit în ediţia de ieri că lista ce conţine numele acestora a fost înaintată judecătorului de caz din acest dosar. Lista nu poate fi consultată de alte persoane decât magistratului.

Iniţial, Tribunalul Maramureş a rămas în pronunţare în acest dosar pentru 14 octombrie, însă la acea dată instanţa a dispus repunerea pe rol a cauzei în vederea clarificării dubiilor cu privire la martorii cu identitate protejată. Avocaţii interlopilor precizaseră în concluziile depuse la instanţă că au dubii cu privire la autenticitatea declaraţiilor acestor martori, invocând faptul că multe mărturii ar fi identifice. 

Procurorii DIICOT au solicitat pedepse îndreptate spre maximul legal în cazul interlopilor în timp ce aceştia, prin intermediul avocaţilor, consideră că în cazul lor se impune achitarea sau, cel mult, acordarea unor pedepse cu suspendare.

Dosarul Cordunenilor a fost trimis în instanţă în 2010, atunci când majoritatea membrilor importanţi ai grupării se aflau în spatele gratiilor. Metodele de teroare şi de îmbogăţire a clanului, precum şi discuţii detaliate despre modul în care Cordunenii subjugaseră Iaşul, erau prezentate în clar în actele de la dosarul instrumentat de pro­cu­rorul ieşean Vasile Chifan, ajuns între timp la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel.

În cei cinci ani de proces, toţi membrii importanţi ai clanului, fără excepţie, au fost eli­be­raţi din arest preventiv şi s-au întors la Iaşi.

 

Comentarii