Nuanţe

marți, 29 august 2017, 01:50
1 MIN
 Nuanţe

Este uşor de imaginat starea de spirit a telespectatorilor care, în aşteptarea buletinului meteo, sunt obligaţi, la anumite ore, să asculte repetări succesive ale unor expuneri gâfâite (textul trebuie să „intre” într-un anumit număr de secunde!) despre efecte oricum incredibile ale… administrării unor produse recomandate drept (să zicem) „nouă miracole”. 

Unde mai pui că şi o grafică aglomerată (etajată repetitiv) încearcă să te împingă spre nişte mici structuri cu aspectul cartuşelor folosite, pe vremuri, la schimbat siguranţa electrică de la tabloul plasat pe hol, deasupra uşii de la intrare. Destul de puţine sunt îmbinările de cuvinte – imagini – sonorităţi care te cuceresc spontan, fără a se cere analizate, mai precis care nu se cer de la sine evitate. Un motiv pentru care încercăm să ni-i apropiem pe telespectatori.

 Tonuri. Mare plăcere ne-a făcut, cândva, spotul în favoarea unor anti-palpitaţii, în care o doamnă, a cărei maşină, şiroind de apă, tocmai era extrasă cu o macara dintr-un mediu acvatic, îi spune la telefon soţului său, pentru a-l proteja, că este cu maşina… la spălat! (l-am citat pentru că, de curând, a fost reluat). Concurent la nivelul umorului discret al înscenării şi al economiei de limbaj ar putea fi considerat un spot recent având ca temă inexprimabilul în materie de nuanţa culorilor. Anume, în discuţia cu şeful unei echipe de meseriaşi ce urmează să zugrăvească pereţii camerei unui apartament, proprietăresei, o tânără zvăpăiată şi, se vede, foarte pretenţioasă, nu-i vine cuvântul numind culoarea pe care a visat-o pentru respectiva încăpere. Şi, atunci, cu un gest dezinvolt, îşi ridică peste graţiosu-i umăr mâneca îmbrăcăminţii casual de pe domnia sa şi arată culoarea unei porţiuni dintr-un înflorat tatuaj. Şeful, între două vârste, zâmbeşte surprins şi nu prea. Iar interlocutoarea încearcă să-l convingă, în felul său: „Ştiţi, suntem o familie mai…” (pauză). „Da, înţeleg, mai conservatoare!”, sugerând că doamnei, percepută drept o gâsculiţă, i se poate servi, fără risc, o atare ieşire lingvistică.

 Aacú, acú! „Eream în curte şi-auzii pocnind. Şi crezui că-i pană! Şi când ieşii aci, văzui toate maşinile astea aşea” (martoră acustică la un accident rutier; Romtv, 24.08).

 Dacă-i auto! Un şofer povesteşte, pe scurt, cum a fost cu un alt accident auto: „Autotrenul a fost lovit de automotor. Şoferul tirului răsturnat n-a păţit nimic: s-a autoevacuat!” (Protv, 24.08).

 Câştig. „Trebuie să asociem România la discuţiile asupra spaţiului Schengen” (traducerea unei promisiuni făcute de M. Emmanuel Macron, în vizita sa la Bucureşti). După întrevederi anterioare, ale preşedintelui României cu Angela Merkel, care l-ar fi „încurajat” în materie, pentru o jurnalistă (A.C.), lucrurile erau simple: „Klaus Iohannis, ‘de la Ana la Caiafa’ cu Spaţiul Schengen” (/stiripesurse.ro/).

 Extensie de-a binelea. La TVR 2 se transmite un documentar francez privind condiţiile supravieţuirii în junglă; traducerea unei învăţături: „Putem vâna decât doi tapiri pe an” (18.08). Iar noi credeam că acest „decât” ar fi apanajul politicianului de Dăbuleni („am făcut decât două campanii electorale”), cel căruia un inspirat inchizitor de serviciu (C.T.P.), corectându-i şi o altă abatere („nu ştiu dacă se merită”), i-a replicat: „De aceea aţi pierdut alegerile; nu ştiţi nici să vorbiţi corect limba română!”.

 The mânec. Pe fond şi de emoţie, în vorbirea inginerului-şofer (român) care i-a dirijat pe poliţiştii elveţieni să aresteze infractori ce vizitau ilicit maşini dintr-o parcare, remarcăm o încercare originală de pidgin. Descriindu-l, în engleză, pe un infractor, el observă că purta un tricou de culoare închisă, dar, atenţie, „the mânec iz scurt”! Iar pidgin numeşte mixtura de limbaje simplificate care, oricum, a reprezentat un progres pentru comunicare.

 Didactica magna. Klaus Iohannis păstrează trăsături ale vorbirii persuasive din faţa elevilor: „Avem în vedere securitate pe termen luung”. Dar cantitatea vocalei u nu este reflectată de scrisoarea pe care preşedintele i-a adresat-o fostului premier Grindeanu: „Când în joc se află interesul României, nu doar cel de azi, ci interesul nostru pe termen lung, scăderea bugetelor din domeniul securităţii naţionale ar însemna un atentat…” (/mediafax.ro/).

 Destul de inopinate! „Ministrul Justiţiei… a mers într-o vizită neanunţată la Judecătoria Urziceni. De altfel, până marţi ar urma să facă mai multe vizite inopinate la instanţe şi la penitenciare, potrivit news.ro” (/rfi.ro/).

 Ce şanse aveam? „Adversarii lui Fe Ce Viitorul sunt buni individuali, dar nu sunt corecţi aşezaţi în teren” (Matei U., comentator „sportiv”, la TVR 1, 28.07, ora 7,20). Aprecierea canalului: „Şanse mici de calificare”. Domnul Daum vedea lucrurile puţin altfel, dar nu ştim dacă vorbele lui au fost exact preluate: „Viitorul este o echipa foarte organizata, cu o circulatie buna a mingii… Este important ca nu au luat gol acasa si au marcat. In Cipru va fi dificil. Avem multi jucatori interesati la Viitorul…”, care „trebuie sa gestioneze foarte bine si acolo” (/sport.ro/). Acum ştiţi cum au gestionat! 

Stelian Dumistrăcel este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Comentarii