Programul Festivalului Internaţional de Educaţie. VEZI FOTO/ VIDEO

miercuri, 15 mai 2013, 11:35
3 MIN
 Programul Festivalului Internaţional de Educaţie. VEZI FOTO/ VIDEO

Manifestarea se doreşte a fi cel mai mare eveniment de educaţie din Europa de Est. Programul anunţat este unul consistent.

In Sala Mare a Palatului Roznovanu, a avut loc ceremonia de lansare a Festivalului Internaţional al Educaţiei. La eveniment au luat parte zeci de personalităţi din toate domeniile de activitate din Iaşi.

VEZI GALERIA FOTO

VEZI ÎNREGISTRAREA FESTIVITĂŢII:

  

Watch live streaming video from liveiasi at livestream.com


 

Un spectacol unic îi aşteaptă pe ieşeni în cadrul Festivalului Internaţional de Educaţie. Clasic 300, un regal de muzică şi lumină, pregătit de Orchestra Filarmonicii Moldova şi cea a Operei Naţionale Române Iaşi, se anunţă a fi un spectacol de neuitat, cu invitaţi speciali şi compoziţii muzicale celebre.

Pe 22 iunie, de la ora 20, mari artişti contemporani vor urca pe o scenă amplasată pe Bulevardul Ştefan cel Mare. Deja şi-au anunţat prezenţa îndrăgita mezzosoprană Viorica Cortez, soprana de renume internaţional Elena Moşuc, vestitul tenor Călin Bretescu şi reputatul violonist Remus Azoiţei. Acest spectacol de gală este la a doua ediţie după ce, anul trecut, pe esplanada Universităţii de Medicină şi Farmacie, peste 2.500 de spectatori au fost antrenaţi într-un eveniment de referinţă, care a stârnit ropote de aplauze. Soprana Mioara Cortez, dirijorul Sabin Păutza şi violonistul Gabriel Croitoru au fost invitaţii din 2012 ai concertului Clasic 300. Tot atunci s-a dat startul numărătorii inverse pentru cel mai mare eveniment de educaţie din Europa de Est – FIE.

Biletele pentru manifestarea extraordinară din luna iunie vor fi puse în vânzare în curând prin reţeaua Eventim, organizatorii anunţând doar că vor exista 3.500 de scaune care îşi aşteaptă pasionaţii de muzică.

Viorica Cortez, numită „Diva assoluta“ şi „Carmen a secolului“ de împătimiţii genului, este în permanenţă pe scenele celor mai mari teatre lirice din lume. „Vocea inconfundabilă, temperamentul scenic, vastitatea repertoriului de operă şi vocal-simfonic conturează cariera unică a mezzosopranei Viorica Cortez, desfăşurată pe toate marile scene ale lumii“, spun organizatorii.

La fel de impresionantă va fi şi prezenţa Elenei Moşuc, „Rândunica de aur a muzicii româneşti“, prima soprană din estul Europei care a câştigat premiul „Siola d’oro“.

Violonistul Remus Azoiţei va urca pe scena de la Iaşi cu o valoroasă vioară Niccolo Gagliano realizată în anul 1753, care aparţine colecţiei Academiei Regale de Muzică din Londra.

Cu ocazia FIE, se va întoarce acasă şi Călin Brătescu, absolvent al Universităţii de Arte „G. Enescu“, colaborator permanent al Operelor şi Filarmonicilor din ţară şi din străinătate.

Un alt moment remarcabil inclus în programul festivalului este piesa „Călătoriile lui Gulliver“, desemnată cel mai bun spectacol de teatru al anului la Gala UNITER. Actorii de la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu vor urca de două ori pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, pe 20 şi 21 iunie, de la ora 19. La fel ca în cazul concertului de muzică clasică, biletele se vor distribui prin reţeaua Eventim. Spectacolul regizat de Silviu Purcărete a fost distins şi cu premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de la Edinburgh. „Seria de exerciţii scenice coordonate de acesta îşi propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se întâlneşte cu o aspră satiră politică. Regizorul a făcut o lectură fidelă a textului, utilizând însă imagistica barocă proprie stilului său“, punctează reprezentanţii FIE. În perioada 14 – 23 iunie, sub deviza „Să FIE carte/ muzică/ teatru/ cultură“, festivalul organizat în aer liber de Abplus Events şi Primărie se va impune drept un reper în viaţa culturală a oraşului.

Comentarii