Ritmul de înscriere la facultate s-a accelerat

Bilanţul zilei a doua de depunere a dosarelor la universităţile ieşene este mai bun faţă de ziua de luni.

miercuri, 17 iulie 2013, 01:50
2 MIN
 Ritmul de înscriere la facultate s-a accelerat

Tot mai mulţi absolvenţi de liceu se prezintă în faţa comisiilor universitare de admitere pentru a depune dosarele de înscriere la facultate. Ziua de marţi a decurs mai bine decât cea de luni în ceea ce priveşte numărul de candidaţi înscrişi pentru ciclul de licenţă.

 

Cuza – La Universitatea „Al.I. Cuza” sunt deja 2.607 dosare depuse, dintre care aproximativ 65% au fost înscrise în cursul zilei de ieri. Procentual, peste 70% din locurile bugetate scoase la concurs sunt ocupate deja, iar din totalul cifrei de şcolarizare candidaţii au ocupat 40%. Calculul nu este însă precis pentru că mulţi tineri au depus două – trei dosare pentru a fi siguri că vor prinde un loc la „Cuza”. Patru facultăţi se bucură de concurenţă pentru locurile subvenţionate de stat – Dreptul (1,27 pe loc), Sportul (1,17 pe loc), Filosofia şi Ştiinţele Social – Politice (1,12 pe loc) şi Psihologia şi Ştiinţele Educaţiei (1,05 pe loc).
 
UTI – La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” se înregistrează 737 de înscrieri, cele mai multe la Automatică şi Calculatoare (157) şi Arhitectură (132). La Facultatea de Arhitectură, astăzi este ultima zi de înscriere a candidaţilor, urmând ca pe 19 iulie să fie susţinută proba de desen tehnic şi liber. Tinerii sunt cu atât mai emoţionaţi cu cât concurenţa la buget este deja de 1,46 pe loc, iar pentru taxă sunt doar 10 locuri disponibile.
 
UMF – Întrecerea este acerbă la Universitatea de Medicină şi Farmacie, unde s-au validat peste 700 de fişe de înscriere, în condiţiile în care doar 702 locuri sunt subvenţionate de stat.
 
USAMV – Ritmul înscrierilor s-a mărit şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole, unde tinerii optează cu precădere pentru specializările Medicină veterinară, Ingineria produselor alimentare, Agricultură şi Horticultură. La comisii au fost depuse 367 dosare, dintre care 243 în cursul zilei de marţi.
 
Arte – Astăzi se dă startul admiterii şi pentru viitorii artişti. Universitatea de Arte „G. Enescu” îi aşteaptă pe tinerii care vor să se înscrie la Facultatea de Teatru până pe 19 iulie pentru depunerea dosarelor, iar concursul pentru cele 33 de locuri bugetate şi 7 locuri cu taxă se va desfăşura în perioada 22 – 26 iulie. Tot în zilele de 17 – 19 iulie se pot înscrie candidaţii la specializările Pedagogie muzicală, Muzică religioasă, Compoziţie clasică, compoziţie-jazz şi muzică uşoară, Muzicologie, Dirijat cor academic. De precizat este că, în cazul specializărilor Interpretare muzicală – instrumente şi canto, admiterea se va face la începutul lunii septembrie. De sâmbătă până luni se vor înscrie absolvenţii de liceu care optează pentru Facultatea de Arte Vizuale, iar concursul va fi susţinut pe 25 şi 26 iulie. Pentru Facultatea de Interpretare Muzicală sunt puse în joc aproape 100 de locuri subvenţionate de stat, în timp ce la Arte vizuale sunt doar 22.

 

 

Comentarii