Ruperea de nori de joi produce încă tunete şi fulgere în politica ieşeană

marți, 19 aprilie 2016, 01:52
3 MIN
 Ruperea de nori de joi produce încă tunete şi fulgere în politica ieşeană

Candidatul liberal la Primărie i-a reproşat primarului interimar lipsa unui PUG al oraşului, aceasta fiind una dintre cauzele inundaţiilor de joi. „Când construieşti în calea apelor, transformi Iaşul într-o găleată etanşă“, acuză Marius Bodea. „Nu e problema Primăriei cine porneşte pompele ApaVital“, replică Mihai Chirica 

Ruperea de nori de joi produce în continuare efecte. Candidatul liberal la Primărie, Marius Bodea, a criticat reacţia municipalităţii după ploaie, considerând totodată că Primăria este responsabilă, indirect, de inundarea părţii de jos a oraşului. „Am asistat la scene de groază, cu străzi inundate, guri de canalizare transformate în gheizere, apă adâncă de o jumătate de metru pe străzi, scene care nu ar fi trebuit să existe într-un oraş din Uniunea Europeană. M-aş fi aşteptat ca imediat după ploaie să urmeze o analiză matură a cauzelor pentru care s-au produs aceste lucruri şi la identificarea de soluţii pe termen scurt şi lung“, a declarat Bodea. Acesta a apreciat că principala cauză a producerii inundaţiilor este absenţa unui Plan Urbanistic General actualizat.

Actualul PUG datează din 1997, fiind prelungit în mai multe rânduri, iar adoptarea unei forme finale întârzie. „În lipsa PUG, s-a construit total haotic în ultimii ani. S-au ridicat construcţii fără nicio noimă, inclusiv în calea direcţiilor de curgere naturală a apei. Când construieşti în calea apelor, transformi Iaşul într-o găleată etanşă“, a spus Bodea.

Conform aprecierii acestuia, soluţia pentru a se împiedica repetarea unor astfel de incidente este realizarea unui sistem de canalizare dual, o reţea urmând să preia apele menajere, iar alta, apele pluviale. Bodea nu a putut preciza la cât s-ar ridica investiţia necesară, acesta apreciind că ea ar putea fi de ordinul sutelor de milioane de euro.

Replica celui vizat nu a întârziat. „Eu cred că viteza de rotaţie a Pământului este de vină pentru ploaia de joi. A fost o ploaie torenţială, cu rupere de nori. Puteau fi şi 7 sisteme de canalizare. Drumurile în pantă nu pot prelua apa, care ajunge natural în zonele «liniştite», cum se numesc, adică în zona Bahluiului şi în Nicolina. Există varianta unui sistem divizor sau dual de transport al apei, care şi există parţial. Există câteva zone în care se şi poate vedea, cum este malul stâng al Bahluiului. Completarea lui este inclusă în masterplanul ApaVital, aprobat de CJ în 2012 şi revizuit ulterior. Ar însemna însă desfacerea în întregime a oraşului“, a replicat primarul interimar, Mihai Chirica.

Acesta a precizat că majoritatea problemelor a fost cauzată de disfuncţiile în alimentarea cu energie electrică a pompelor ApaVital. „Astfel de chestiuni le-am reglat între timp, deşi nu ar trebui să fie problema Primăriei cine porneşte pompele. Situaţia de joi a fost o problemă tehnică, similară cu faptul că nici avioanele nu aterizează pe Aeroport când e ceaţă, deşi avem un aşa sistem de balizaj performant. Eu cred că preocuparea pentru binele ieşenilor trebuie să iasă din cadrul politicianist în care unii încearcă să o poziţioneze“, a încheiat Chirica. 

Comentarii