Scântei la „Cuza” din cauza măririi normei didactice

Pe fondul contextului financiar delicat, conducerea Universităţii “Al.I. Cuza” a mărit norma profesorilor, dar plata se va face la minimul de pe grila de salarizare n aceasta a creat deja nemulţumiri

vineri, 12 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Scântei la „Cuza” din cauza măririi normei didactice

Situaţia financiară delicată de la Universitatea “Al.I. Cuza” iscă, periodic, tensiuni între unele cadre didactice şi conducerea instituţiei. Ultimul astfel de incident s-a petrecut la începutul săptămânii, când profesorul Liviu Antonesei a părăsit sala de şedinţe a Consiliului Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, după ce i-au fost aduse la cunoştinţă câteva măsuri de austeritate propuse de conducere.

 

Astfel, începând cu anul universitar 2013 – 2014, cadrele didactice ar urma să susţină mai multe ore, iar plata orelor suplimentare se va face la minimul de pe grila de salarizare. “Ni s-a prezentat această hotărâre a conducerii executive, luată fără a fi consultaţi. Personal, nu sunt de acord cu ea şi voi fi obligat să atac universitatea şi facultatea pe căi legale. Răul cel mai mare vine din minister, din momentul în care finanţarea pe post a fost schimbată cu finanţarea pe student. Mărirea normelor şi plata minimă a orelor suplimentare conduce la o degradare continuă a procesului didactic”, a detaliat Liviu Antonesei .
 
Ce spune rectorul
 
Profesorul susţine că a părăsit şedinţa pentru că nu s-ar fi putut abţine de la comentarii, dar şi pentru că nu dorea să voteze măsurile propuse. “Ţările cu conducători inteligenţi investesc în educaţie, dar România este în proces de regresiune. Universităţile româneşti sunt pe calea prăbuşirii economice, iar noi suntem mai înainte pe această cale din cauza unor greşeli manageriale. Nu pot susţine măsuri împotriva colegilor mei şi nici a mea, pentru că nu sunt nici sadic, nici masochist”, mai afirmă Antonesei. Pe de altă parte, rectorul Vasile Işan a explicat că măsurile de austeritate nu privesc doar Facultatea de Psihologie, ci se aplică pentru toată universitatea. Motivul invocat este finanţarea pe student echivalent, care nu mai permite cadrelor didactice să aibă norme cu numărul minim de ore. “Noi trebuie să luăm două măsuri pentru a corela finanţarea de bază primită prin contractul instituţional cu numărul studenţilor înmatriculaţi şi cu numărul potenţialilor studenţi pe care îi vom înmatricula în anul întâi. În primul rând trebuie să avem norme de bază ceva mai mari, măcar cu două ore în plus, şi în al doilea rând trebuie să avem formaţii de studiu mai mari, mai ales în domeniul social-uman”, spune Vasile Işan.
 
“Obişnuinţa e a doua natură”
 
În cazul în care cadrele didactice au activitate de cercetare intensă, probată prin granturi naţionale şi internaţionale, acestea pot lua o normă didactică cu minimul de ore. Legea stabileşte norma didactică de bază săptămânală pentru diferitele funcţii: 7 ore la profesori, 8 ore la conferenţiari, 10 ore la lectori şi 11 ore la asistenţi, în timp ce limita maximă este de 16 ore săptămânal. Pentru Facultatea de Psihologie, conducerea UAIC a propus norme de 9 ore şi alte 11 ore la plata cu ora pentru profesori, 10 ore şi 12 ore la plata cu ora pentru conferenţiari, 12 ore şi 14 la plata cu ora pentru lectori, 13 ore şi 15 la plata cu ora pentru asistenţi. “Noi avem un precedent. Ani de zile am avut norme de bază mai mari decât era numărul de ore prevăzut de lege. De pildă, în 1998 – 1999 şi 2003 – 2004, erau de o dată şi jumătate mai mari, chiar duble. S-a preferat această soluţie în locul salariului de bază la minimum din grilă. Domnul profesor Antonesei are dreptate să fie nemulţumit. Orice persoană care se obişnuieşte cu o anumită situaţie protestează când se modifică contextul, obişnuinţa e a doua natură”, a mai menţionat rectorul UAIC. Conducerea universităţii recomandă cadrelor didactice să privească lucrurile în context şi să se racordeze la condiţiile realiste: finanţare şi număr de studenţi în scădere.

 

 

Comentarii