Se termină lucrările la Palatul Culturii! Acesta ar putea fi redeschis în aprilie

joi, 14 ianuarie 2016, 03:00
2 MIN
 Se termină lucrările la Palatul Culturii! Acesta ar putea fi redeschis în aprilie

Au costat 26 de milioane de euro şi au durat 7 ani. Palatul ar putea fi deschis publicului în aprilie.

Lucrările la Palatul Culturii ar urma să fie finalizate până la sfârşitul acestei luni. Informaţia apare într-o adresă semnată de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, el fiind interpelat pe această temă de deputatul PNL Anton Doboş.

„În prezent, stadiul investiţiei este avansat şi în acord cu prevederile contractuale care prevăd finalizarea lucrărilor în scurt timp, respectiv la data de 19 ianuarie 2016, ulterior în interval de aproximativ două săptămâni, lucrările vor fi recepţionate de către o comisie de specialitate“, se arată în documentul citat.

Potrivit ministrului, în luna aprilie ar urma să fie deschis publicului larg un spaţiu în care se vor organiza expoziţii temporare, în timp ce specialiştii vor lucra, până în iunie, la amenjarea celor patru muzee ce vor fi găzduite de Pa­latul Culturii.

Investiţia s-a ridicat la 26,1 milioane euro

Finanţarea pentru Palatul Culturii a fost aprobată încă din anul 2006, iar lucrările au demarat în 2008. Obiec­tivul a fost inclus într-un program naţional de restaurare a monumentelor istorice, iar finanţarea a fost asigurată de către Guvern. Iniţial, au fost investite aproape 11 milioane euro, iar ulterior (2013) au fost alocate încă peste 15 milioane euro.

„Fără îndoială, o perioadă de 7 ani care s-a scurs de la data deschiderii şantierului este una lungă pentru restaurarea unei clădiri de patrimoniu. Reamintim însă că acest interval cuprinde şi perioada de întrerupere a lucrărilor (2012 – 2013, n.r.), când acestea au fost conservate, în timp ce perioadele de implementare a contractelor de execuţie nu sunt, cumulate, mai mari de 4 ani şi 9 luni. Este important să menţionăm că aceasta este o perioadă absolut rezonabilă de timp raportat la volumul extraordinar al lucrărilor, la complexitatea cercetă­rilor realizate pe teren pentru restaurarea în deta­liu a mai multor elemente arhitectu­rale, la cantitatea şi calitatea mate­rialelor folosite“, a susţinut ministrul Culturii.

Recent, la Palatul Culturii a fost montat şi un sistem de iluminat arhitectural.

Comentarii