Un nou maraton chirurgical româno-american la IRO luna viitoare

joi, 07 ianuarie 2016, 02:56
3 MIN
 Un nou maraton chirurgical româno-american la IRO luna viitoare

Circa 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale ar urma să primească şansa la o viaţă normală. Prin intermediul acestei colaborări, la Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est.

Chirurgi ieşeni în colaborare cu colegi americani vor opera gratuit, la începutul lunii februarie, în jur de 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale sau cu sechele după diferite tipuri de tumori. Procedurile medicale vor fi realizate la Institutul Regional de Oncologie (IRO), acolo unde echipa româno-americană a încheiat cu succes un prim maraton chirurgical, în lunile aprilie-mai 2015, realizând 32 de proceduri chirurgicale pentru 18 pacienţi.

Pentru cel de-al doilea maraton, programat în primele două săptămâni din februarie, medicii au programat aproximativ 25 de pacienţi pentru proceduri medicale. Dintre aceştia, 10-15 pacienţi vor beneficia de intervenţii pentru corectarea unor malformaţii cranio-faciale, 3-4 bolnave vor beneficia de reconstrucţia sânului pierdut prin mastectomie, alţi 3-4 pacienţi vor beneficia de reconstrucţii plastice după tumori de cap şi gât, şi încă 4 bolnavi vor beneficia de reconstrucţii plastice după alte tipuri de tumori.

Îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor pacienţi este posibilă în baza unei colaborări dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ împreună cu Universitatea Virginia din Statele Unite ale Americii. Prin intermediul acestui proiect, la Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est. Proiectul este în valoare de aproximativ 160.000 de dolari şi se desfăşoară pe parcursul a trei ani.

În cadrul proiectului, o echipă multidisciplinară, formată din chirurgi pediatri, plasticieni, maxilo-faciali, anestezişti, neurochirurgi, orelişti, va realiza intervenţii chirurgicale pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a mai multor pacienţi din zona Moldovei, diagnosticaţi cu anomalii congenitale.

Pacienţii care beneficiază de proceduri medicale gratuite sunt diagnosticaţi cu boli rare, precum cheilo-palatoschizis (cunoscute popular cu denumirea de gură de lup) sau cheiloschizis (cunoscute cu denumirea de buză de iepure), dar şi alte malformaţii craniofaciale. Potrivit medicilor ieşeni, un astfel de centru este adecvat la o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori.

„Adică unul pentru toată ţara. Buza de iepure, de exemplu, este operată în România de zeci de ani, şi nu constituie neapărat o problemă. Problemele sunt ridicate de alte boli rare, care nu pot fi tratate adecvat decât în centrele care acumulează o anumită experienţă prin concentrarea de resurse şi a unui număr mare de cazuri. Faptul că operezi bine un caz deosebit o dată pe an este lăudabil, dar niciodată nu vei avea rezultatele unuia care face 50 de cazuri cu exact acelaşi tip de patologie. De la graniţa Germaniei până la graniţa Ucrainei, România ar fi singura ţară care ar putea acumula un număr suficient de cazuri care ar duce la o concentrare adecvată a experienţei“, a subliniat prof.dr. Dragoş Pieptu, chirurg plastician.

Proiectul pentru înfiinţarea primului centru cranio-facial din România este realizat prin intermediul Rotary International, împreună cu cluburile Rotary din Iaşi şi din zona Moldovei.

Comentarii