1,4 milioane lei pentru o scoala cu doar 60 de copii

luni, 29 noiembrie 2010, 16:29
5 MIN
 1,4 milioane lei pentru o scoala cu doar 60 de copii

La Miclauseni, in comuna Butea, Ministerul Educatiei a investit aproape 14 miliarde de lei vechi intr-o scoala I-IV, unde invata la simultan 37 de elevi si 23 de prescolari. Desi aici intotdeauna au fost copii putini astfel incit nu s-au putut forma decit una sau doua clase, primarul din Butea considera ca investitia este rentabila intrucit numarul lor va creste in urmatorii ani.

"Numai anul acesta s-au inscris la Miclauseni cinci copii care au fost plecati cu parintii in Italia. La anul, estimez ca se vor intoarce in jur de 10. Si ca sa va mai dau un exemplu: in timp ce anul acesta am dat la Butea doua autorizatii pentru constructia de case, la Miclauseni am dat trei, ceea ce arata ca acest sat se va dezvolta in perioada urmatoare", a explicat primarul Costel Nastase.

Citeva calcule

In noiembrie 2006, la Miclauseni au fost incepute lucrari de reabilitare a scolii primare vechi, tip "Spiru Haret", si de extindere a acesteia cu inca un corp. In timp ce corpul nou a fost dat in folosinta inca de anul trecut, reabilitarea celui vechi s-a finalizat in aceasta toamna. In scoala de la Miclauseni sint in prezent doua sali de clasa, una pentru gradinita, o sala pentru biblioteca, o sala de sport si o cancelarie. "Scoala a fost data la cheie in luna septembrie. Copiii au acolo toate conditiile, e super lux. Am ramas insa cu o datorie la constructor de 3 miliarde de lei vechi", a precizat primarul Costel Nastase.

"Super luxul" inseamna parchet laminat in salile de clasa si gresie pe holuri, astfel incit elevii vin la scoala cu papucei de schimb, incalzire centrala, toaleta in interior si o sala de sport spatioasa, care nu este deocamdata amenajata, dar in care urmeaza,  de exemplu, sa se faca dansuri cu un coregraf profesionist. De aceste conditii de super lux, cum le-a numit primarul, beneficiaza 12 copii din clasele I si a III-a, 25 din clasele a II-a si a IV-a si 23 de prescolari. Nici in anii trecuti nu au fost mai multi.

"De 39 de ani de cind sint invatatoare la Miclauseni, am tinut ore numai la simultan. In unii ani au fost elevi pentru doua clase, I-III, respectiv II-IV, in altii doar pentru una, adica de la a I-a pina la a IV-a in aceeasi clasa. Sper ca aceasta informatie pe care v-o dau sa nu ne afecteze, astfel incit sa dispara posturi de la noi", a spus invatatoarea Adriana Balteanu.

Nici o finantare

Odata cu lucrarile de la Miclauseni au fost demarate si cele de la Scoala de Arte si Meserii (SAM) Butea, unde in prezent invata peste 280 de elevi. In timp ce la Miclauseni au fost terminate, fara ca acestea sa fie achitate integral, la Butea au fost sistate anul trecut, urmind sa fie continuate imediat ce vor fi alocati bani de la minister.

"Ultima plata la Butea s-a facut in decembrie 2009, in 2010 nu am mai primit nici o finantare. In interior s-au terminat lucrarile, elevii au toate conditiile, insa trebuie facut exteriorul si jumatate de acoperis, care e din tabla ruginita. Tot la Butea avem nevoie si de un grup sanitar nou. Pentru a inainta cu lucrarile vom cere ajutor partenerilor nostri din strainatate. Si materiale daca ne doneaza e foarte bine", a explicat directoarea de la SAM Butea, Greta Predoi.

Intrebat de reporterii "Ziarului de Iasi" daca ar fi putut sa amine lucrarile de la Miclauseni pentru a le finaliza pe cele de la Butea, primarul a raspuns afirmativ. "As fi putut, dar sincer am vrut sa terminam la Miclauseni, deoarece copiii si cadrele didactice de acolo au suferit destul pina acum. In 2004, cind am vizitat prima data scoala si gradinita de la Miclauseni m-am ingrozit de conditiile de acolo: gradinita era de fapt o cocioaba, iar in scoala era putin spatiu", a povestit primarul.

Primarul: "Eu avind culoarea politica potrivita si el relatii"

Investitia de la Miclauseni a creat insa tensiuni intre Primaria comunei Butea si doua firme implicate in executarea lucarilor. Pina in luna august a acestui an, cind a dat faliment, lucrarile au fost realizate de catre firma SC AMA SRL, unde patron si administrator unic era omul de afaceri Dorin Guzganu. Acesta a fost implicat in scandalul "Afacerea Gradinita", in perioada 2002-2003 si ulterior a fost trimis in judecata de procurorii DNA, impreuna cu doi primari din judet, pentru nereguli in derularea Programului SAPARD. 

Pe 12 august, SC AMA SRL a subcontractat ambele lucrari (SAM Butea, respectiv  Scoala Miclauseni) firmei SC Antares Company SRL, care le-a finalizat doar pe cele de la Miclauseni, fara a primi insa toti banii.

"A doua firma a refacut cam 60% din ceea ce a lucrat AMA, pe cheltuiala ei, insemnind o pierdere de aproape 2 miliarde de lei vechi. Datoria noastra catre constructor pentru ambele obiective este de 360.000 lei, de care nu ne putem achita decit in momentul in care vom primi bani prin hotirare de guvern, iar cel mai probabil acest lucru se va intimpla in toamna anului viitor, cind sintem mai aproape de alegeri", a spus primarul Nastase, care e PDL-ist.

Totodata, primarul sustine ca administratorul firmei SC Antares Company SRL, Emanuel Murarasu, face presiuni ca sa isi recupereze banii, amenintindu-l ca il va da in judecata si ca va bloca conturile primariei. "Ne cere sa dam drumul la bani, ca sa nu ne intenteze proces. Din bugetul primariei nu am cum sa ii dau, asta inseamna deturnare de fonduri. Cel mai bine putem rezolva problema daca vine la masa negocierilor. Putem sa mergem frumos de minuta la minister – eu avind culoarea politica potrivita si el relatii – si este posibil sa rezolvam problema", a spus primarul Costel Nastase.

Prin Hotarirea de Guvern nr. 1033 din octombrie 2010, pentru a achita datoriile de la Scoala Miclausni, s-au alocat  35.000 de lei. "Banii sint veniti, inseamna foarte putin, dar nici pe acestia nu am sa ii dau pina nu termina lucrarile si la Butea, ca sa nu am surpriza sa umblu apoi dupa el", a spus ferm primarul.

Comentarii