23 de mari firme au iesit la vinatoare de studenti

miercuri, 06 aprilie 2011, 23:34
3 MIN
 23 de mari firme au iesit la vinatoare de studenti

Firmele de renume au venit ieri la Iasi sa selecteze studenti aflati in cautarea unui loc de munca. In cadrul tirgului JobShop au expus 23 de companii, care au pus la dispozitie tinerilor ieseni peste 200 de locuri de munca, dar si mai multe intershipuri pe durata verii si propuneri pentru finantarea proiectelor de diploma. 

Printre firmele care au venit cu oferte se numara E.ON, RCS&RDS, Delphi, Embarcadero, Pentalog, Autoliv, Continental si National Instruments din Ungaria. Acestea au spus ca la angajare au prioritate studentii care au in CV activitati de voluntariat.

Studentii prezenti la tirg au aratat ca reprezentantii firmelor le-au expus mai mult responsabilitatile principale ale joburilor scoase la concurs, mai putin salariul cu care vor fi remunerati.

Experienta nu este necesara

In perioada 4-9 aprilie, organizatia studenteasca BEST Iasi in colaborare cu Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" desfasoara a XI-a editie a BestShop.

Ieri, la Casa de Cultura a Studentilor a avut loc ziua de standuri unde 23 de firme multinationale, dar si romanesti, au pus la dispozitie peste 200 de locuri de munca in domeniul tehnic, cu preponderenta informatic. "Acest tirg se deosebeste de celelalte pentru ca aici experienta de munca in domeniu  nu este o prioritate la angajare. Firmele prezente aici au declarat ca isi doresc mai degraba studenti si absolventi pe care sa ii formeze si sa ii educe in spiritul companiei. Se cauta tinerii care au activitati de voluntariat in cadrul ONG-urilor, tineri creativi si flexibili din punct de vedere al programului" a declarat Daniel Brunescu, presedinte BEST Iasi.

In cadrul tirgului studentii au putut aplica CV-uri pentru posturile dorite, avind posibilitatea de a interactiona cu reprezentantii firmelor prezente la eveniment. Cele mai multe joburi s-au oferit pentru postul de inginer programator.

Printre firmele cu cele mai multe oferte de munca s-a numarat si compania Delphi. Operator asamblare, motostivuitorist, electrician, mecanic sint doar citeva dintre posturile propuse de aceasta pentru absolventii de liceu cu dorinta de perfectionare continua si cunostinte minime de operare a calculatorului.

De partea cealalta, firma Autoliv, unul din liderii la nivel mondial pe piata produselor sigurantei auto, a venit cu cele mai pretentioase criterii de angajare. Aceasta a scos la tirg posturi de Inginer IT si Design, Software Developer, Manager Mentenanta, pentru care tinerii trebuiau sa aiba experienta de 3 ani intr-o pozitie similara, intr-o companie multinationala.

"Nu cautam experienta, cautam potential"

In cadrul tirgului, cele mai multe companii au scos la concurs locuri pentru studentii din anii terminali si chiar boboci. Firma E.ON a oferit mai multe posturi pentru absolventii din 2011 in inginerie cu rezultate foarte bune, experienta de munca mai mica de un an si activitati extracuriculare.

Si compania RedPoint, specializata in oferirea de servicii si solutii IT, a scos la concurs mai multe joburi de Web Designer si Software Developer pentru care nu este necesara experienta anterioara. "Nu cautam experienta, cautam potential. Vrem sa modelam acesti tineri, sa-i crestem in sinul companiei noastre. Putem sa angajam chiar si studenti din anul intii, daca acestia au disponiblitate. Asta pentru ca media de virsta a angajatilor nostri este de 20 de ani. Pentru noi mai conteaza foarte mult si activitatea de voluntariat. Intr-un cuvint, cautam studenti care sa straluceasca", a declarat Andrei Rusu, consultant resurse umane in cadrul Red Point.

"Un student este bucuros de orice"

Reprezentantii firmei Continental au declarat ca sint interesati de formarea tinerilor inca de pe bancile scolii. Astfel, pentru boboci firma ofera intershipuri pe durata verii, pentru studentii din anii terminali aceasta pune la dispozitie o serie de propuneri pentru finantarea proiectelor de diploma, iar din rindul acestora firma Continental isi alege viitorii angajati. 

De partea cealalta, studentii prezenti la tirg au precizat ca reprezentantii firmelor le-au expus mai mult responsabilitatile principale in cadrul joburilor scoase la concurs, mai putin salariul cu care vor fi remunerati. "Banuiesc ca firmele cauta tineri fara experienta si activitati de voluntariat pentru ca cei din urma nu au pretentii salariale foarte mari, si atunci se negociaza in functie de competente. E bine si asa, cu aceasta criza a locurilor de munca un student este bucuros de orice, numai sa lucreze si sa-si faca un start in cariera", a declarat Ana  Cracana, absolventa.

JobShop va continua pina simbata cu o serie de traininguri si workshopuri despre managementul proiectelor si schimbarea atitudinii pentru o cariera de succes.

Comentarii