Astazi se da startul protestelor in invatamint

marți, 21 noiembrie 2006, 01:20
5 MIN
 Astazi se da startul protestelor in invatamint

Citeva mii de dascali ieseni intra de astazi in greva japoneza. Ei vor purta pe brat banderole albe cu inscriptia „greva japoneza", iar protestul va fi anuntat inca de la intrarea in scoli si licee. „In cancelarii vor exista liste cu revendicarile noastre, precum si o lista cu numele senatorilor si deputatilor din comisiile reunite buget-finante, care au respins la inceputul acestei luni amendamentul referitor la suplimentarea fondului de salarii", a spus ieri Violeta Amariei, liderul judetean al FSLI, precizind ca initial greva japoneza era programata doar pentru ziua in care urma sa se discute in Parlament bugetul pe 2007, insa dascalii din scolile afiliale FSLI au insistat sa se inceapa greva japoneza mai devreme, urmind exemplul colegilor din alte judete. Astazi, cei aproximativ 2.500 de membri de sindicat ai FSLI – ce reprezinta un sfert din totalul cadrelor didactice din judet – vor protesta doar prin materiale vizuale, ei sustinindu-si lectiile in fata elevilor. Desi oficial nu a anuntat declansarea vreunei greve, liderul Aliantei Sindicale „Gh. Asachi", Gheorghe Isvoranu, a declarat ca sustine ideea protestelor.

 

Salariile dascalilor, la coada bugetarilor

Liderii de sindicat de la FSLI le-au recomandat profesorilor sa-i lamureasa pe elevi si parinti care sint nemultumirile lor. „Angajatii din invatamint reprezinta singura categorie bugetara discriminata. Sintem categoria bugetara cu cele mai mici salarii", rezuma liderul national Aurel Cornea nemultumirile cadrelor didactice. De exemplu, un debutant, consilier in Prefectura ieseana, cistiga lunar in mina 6,5 milioane de lei. La aceasta suma se adauga norma de hrana si orele suplimentare, de peste 4 milioane, salariul net ajungind la 10 milioane. Un debutant dintr-o scoala nu poate spera insa la mai mult de 6 milioane lei net, cu tot cu ore suplimentare, stiut fiind faptul ca dascalii nu primesc fonduri pentru hrana. De aceea, sindicalistii au trecut pe lista revendicarilor si acordarea tichetelor de masa pentru angajatii din invatamint. In comparatie cu alte categorii bugetare, care au un salariu mediu net de cel putin 12 milioane lei, salariul mediu al profesorilor nu depaseste 8,5 milioane lei. Asa se faca ca sindicalistii din invatamint cer acum majorari salariale cu 30% in 2007, si nu cu 18%, asa cum au propus guvernantii.

 

Procentul din PIB va descreste in loc sa creasca

Liderii sindicatelor se arata nemultumiti si in legatura cu bugetul educatiei din 2007, care va fi de 5,2% din PIB, in timp ce legea prevede minimum 6%. Sindicalistii din invatamint mai spun ca guvernantii nu si-au respectat nici macar acordul incheiat anul trecut, in noiembrie. „Pina in primavara, ar fi trebuit sa existe o lege a salarizarii pentru sistemul bugetar. Nici acum nu exista asa ceva. Guvernantii spun ca e foarte greu sa corelezi salariile bugetarilor, dar cind au semnat acordul, nu au stiut acest lucru", a spus Violeta Amariei. Sindicalistii asteapta acum o noua intilnire cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, timp in care vor protesta toata saptamina prin greva japoneza. In acelasi timp, vor stringe si semnaturi pentru demiterea ministrului Mihail Hardau, care, spun sindicalistii, nu a realizat nici unul dintre proiectele pe care ar fi trebuit sa le implementeze pina acum si in plus ii trateaza pe dascali cu dispret. Sindicalistii din invatamint sint cu atit mai nemultumiti cu cit, spun acestia, Guvernul a adoptat chiar ieri o hotarire de modificare a Legii Invatamintului privind procentul din PIB alocat invatamintului. „Sintem uimiti de aceasta decizie cu atit mai mult cu cit, asa cum rezulta din Prognoza pe urmatorii ani, anexa la Raportul Guvernului asupra bugetului, prezentata in Parlamentul Romaniei, fondurile alocate invatamintului in 2008 vor fi mai mici decit cele prevazute pentru 2007, respectiv de numai 4,8% din PIB, cele pentru anul 2009 vor fi de 5,2% din PIB, iar cele pentru anul 2010 de 5,3% din PIB", a aratat ieri intr-un comunicat de presa Aurel Cornea.

Greva incepe azi si in doua universitati

Salariile mici ale cadrelor nedidactice, nerespectarea promisiunilor privind bugetul pentru infrastructura si cercetare, dar si atitudinea sfidatoare a ministrului Hardau, i-au revoltat si pe sindicalistii din invatamintul superior. Atit Universitatea „Al.I. Cuza", cit si Universitatea Tehnica „Gh. Asachi" declanseaza incepind de astazi greva japoneza. „Noi am solicitat 18,5% atit pentru cadrele didactice, cit si pentru cele nedidactice, or cele din urma, care sint si cele mai napastuite, nu au primit nimic. De asemenea, contestam nerespectarea legii invatamintului care prevedea pentru anul 2006 un buget de 6% din PIB, iar pentru cercetare 1% din PIB, insa bugetul a fost de doar 5,2% din PIB, si asta cu tot cu fondurile proprii", a declarat liderul de sindicat al Universitatii „Cuza", prof. dr. Constantin Amihaiesei. Astfel, o mare parte a personalului nedidactic este nevoit sa accepte in continuare salariul minim pe economie pentru ore intregi de munca. Aplicarea majorarii salariale si acestei categorii de personal ar insemna o crestere reala de circa un milion de lei vechi, ceea ce, considera sindicalistii, nu ar da peste cap bugetul Guvernului. De asemenea, ei sustin ca, desi s-au primit foarte multi bani, comparativ cu anul trecut, sumele nu respecta procentul din PIB promis de Guvern. Mai mult, sindicalistii sint nemultumiti de reactia ministrului Hardau, care nu „isi mai aminteste" de protocolul incheiat cu sindicalistii.
„Guvernul nu si-a putut asuma raspunderea pentru cele prevazute in protocol, iar domnul ministru sustine ca nu cunoaste aceste prevederi. Induce lumea in eroare prin cifrele pe care le aduce in discutie, insa aceste cifre se afla sub cele promise sindicalistilor", mai precizeaza Constantin Amihaiesei. Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad" si Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa" nu au luat inca o decizie in acest sens, membrii sindicatelor celor doua institutii urmind a se intilni astazi pentru a ajunge la un acord.
„Noi nu am luat inca o decizie, dar ne vom intilni miine (n.r. astazi) in Comisie si vom lua o hotarire", a precizat liderul de sindicat al Universitatii Agronomice, sef lucrari dr. Mihai Mustea. In cazul in care solicitarile lor nu vor fi rezolvate de catre Guvern, sindicalistii din invatamintul superior iesean si-au propus sa organizeze un referendum pentru inghetarea acestui an universitar. Pina atunci insa, ei spera ca greva japoneza generalizata
sa ii convinga pe guvernanti.

Comentarii