Protestul impotriva icoanelor din scoli a ajuns si la Iasi

Subtitlu

joi, 07 decembrie 2006, 23:48
3 MIN
 Protestul impotriva icoanelor din scoli a ajuns si la Iasi

O organizatie din Iasi protesteaza impotriva simbolurilor religioase din scoli. Liga pentru Educatie, Cultura si Sport din Iasi se numara printre cele 25 de organizatii neguvernamentale semnatare ale scrisorii deschise adresate Ministerului Educatiei si Cercetarii prin care cer sa se dea jos icoanele si alte semne religioase existente in institutiile de invatamint. Sa fie sau nu scoase din scoli, institutii laice prin lege, simbolurile religioase? Parerile sint impartite. O parte dintre directorii scolilor iesene, inclusiv sefa ISJ Camelia Gavrila, spun ca mentinerea icoanelor si crucilor in unitatile de invatamint nu ar reprezenta un pericol pentru formarea elevilor.

"Eram fortata sa spun rugaciuni"

"Doresc scoaterea simbolurilor religioase din scoli din mai multe motive. Eu sint de alta religie. La scoala eram fortata sa vad zi de zi in fata ochilor mei aceste simboluri, sa ma ridic in picioare si sa spun rugaciuni", isi explica demersul Andreea Marc, liderul asociatiei mentionate. Presedinta organizatiei ne-a marturisit ca nu a vazut in nici o scoala vest-europeana vizitata pe parcursul anilor astfel de semne. "Scoala este o institutie publica in care copiii vin sa invete matematica, romana etc. Din acest motiv, atit eu cit si Liga militam pentru toleranta, pentru drepturi egale acordate tuturor religiilor si cultelor. Trebuie sa le oferim o sansa tuturor", a continuat Andreea Marc. Actiunile sale si ale celorlalte 24 de organizatii nonguvernamentale au cauzat atit reactii contra cit si pentru scoaterea crucilor si icoanelor. "Am stirnit multe reactii negative. Chiar clericii ne-au adresat, atit noua cit si famiilor noastre, cuvinte foarte dure, pe care nu le-ai fi asteptat din partea unor oameni ai bisericii", a spus Andreea Marc.

MEC va initia dezbateri

Scinteile disputei au aparut in luna august. Profesorul Emil Moise, din Buzau, reprezentant al unei organizatii pentru minoritati, a cerut presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sa scoata simbolurile religioase din scoala unde invata fiica sa, Teodora Moise, cit si din celelalte scoli din oras. Membrii CNCD au recomandat MEC sa elaboreze o norma interna prin care sa se rezolve problema. Scrisoarea semnata de 25 de ONG-uri si 38 de persoane pune "paie pe foc". Acestia au cerut marti, 5 decembrie, ministrului Mihail Hardau elaborarea si implementarea unor norme interne, in cel mult o luna, prin care sa se reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scoli, in conformitate cu recomandarea CNCD. "Noi am primit doar comunicatul de presa din partea ONG-urilor. Decizia CNCD nu a ajuns inca la noi. Insa, in clipa in care o vom primi, vom propune spre discutie problema in cele doua camere ale Parlamentului. Vom initia si o serie de discutii cu ONG-urile si reprezentantii societatii civile, si abia apoi vom lua o decizie", a afirmat Mircea Muresan, sef al Directiei de Comunicare si Relatii Publice din MEC.

"Se exagereaza"

Profesorii ieseni gasesc exagerat demersul celor 25 de ONG-uri. "Din punctul nostru de vedere, se exagereaza putin. La noi in scoala sint clase care au astfel de simboluri si altele care nu au. Insa, decizia amplasarii acestora a apartinut in exclusivitate elevilor si parintilor, iar prezenta lor nu a stirnit niciodata reactii negative", a mentionat Cristina Valcu, directoarea Colegiului National. O opinie similara are si Camelia Gavrila. "Consider ca este o falsa problema demarata dintr-o dorinta de vedetism", a subliniat Camelia Gavrila. "Am vizitat multe scoli din Europa Occidentala si, este adevarat, aceste simboluri sint intilnite mai ales in scolile confesionale si particulare", a admis aceasta. In Romania insa – crede Camelia Gavrila – prezenta acestor simboluri reprezinta o intoarcere la traditie, o incercare de a ne elibera de interdictiile din perioada comunista. Fata de propunerea celor 25 de ONG-uri, Patriarhia Romana si-a precizat pozitia intr-un comunicat oficial. "Patriarhia Romana ia act cu ingrijorare de recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii  catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de a reglementa «afisarea simbolurilor religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamintului religios». (…) Prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorintei si consimtamintului parintilor, profesorilor si elevilor, in conformitate cu valorile religioase si culturale pe care le impartasesc", se precizeaza in comunicat.

Comentarii