Studentii se pling de tarifele de la Biblioteca Centrala

joi, 04 noiembrie 2010, 15:33
2 MIN
 Studentii se pling de tarifele de la Biblioteca Centrala

Numarul studentilor care au ales sa-si faca permis la Biblioteca Centrala Universitara s-a redus cu un sfert. De la inceputul anului universitar curent tariful permiselor a urcat de la 10 la 15 lei in cazul studentilor si masteranzilor si de la 12 lei la 30 de lei in cazul doctoranzilor.

Potrivit lui Liviu Papuc, seful Serviciului Relatii cu Publicul, de la inceputul anului s-au inregistrat 1.800 de permise noi, in timp ce in aceeasi perioada a anului trecut numarul permiselor noi se ridica la 2.400. Pe linga majorarea tarifelor la permise, reprezentatii bibliotecii au introdus taxe suplimentare pentru scanare, fotografiere si copiere.

"Am auzit ca studentii sint nemultumiti, dar nu avem ce face, trebuie sa supravietuim si noi cumva, mai ales cu criza, cu taierile salariale. Peste tot in tara se percepeau astfel de taxe, numai la noi nu. Nu am facut decit sa ne aliniem si noi celorlalte institutii" a declarat Liviu Papuc. El a explicat ca banii din aceste taxe se vor orienta catre achizitionarea de noi carti si reparatia celor vechi.

Marius Hariuc, student in anul II la Facultatea de Istorie, a marturisit ca aceste taxe i-au afectat dorinta de cercetare, el fiind nevoit sa cheltuiasca pe zi, in medie, 10 lei. "Petrec foarte mult timp in biblioteca, asta pentru ca sint la istorie si trebuie sa studiez mult. Nu ma pot baza doar pe cursuri, care reprezinta un punct de plecare. Fac istoria din pasiune, dar aceste cresteri de taxe imi reduc din dorinta de a munci" a povestit Marius, care este de parere ca tocmai biblioteca trebuie sa fie institutia care sa faciliteze studentilor accesul la surse bibliografice.

Ca o solutie la aceste scumpiri studentii s-au reorientat catre bibliotecile virtuale, care nu necesita ore de asteptare. Daniel Stefan Vicovanu, doctorand la Filosofie, are deschise conturi pe o serie de biblioteci online pe care le consulta pentru lucrarile sale. "Majoritatea cartilor de care am nevoie nu se gasesc la BCU, le lipsesc editiile noi si cartile in limbi straine. In plus, mi se pare o pierdere totala de timp sa astept 45 de minute la biblioteca cind pot sa dau un simplu click" a povestit Daniel, care crede ca tarifele bibliotecilor online sint destul de accesibile pentru tineri. Este nevoie in medie de 20-30 de euro pe an pentru a avea acces la cele mai bune biblioteci din lume, a spus Daniel. Taxele se percep doar pentru a descarca tot continutul, in contextul in care o mare parte din acesta poate fi vizualizat direct fara un cont premium.

Comentarii