Unde gasim in Iasi cele mai bune biblioteci virtuale?

joi, 18 noiembrie 2010, 16:24
3 MIN
 Unde gasim in Iasi cele mai bune biblioteci virtuale?

Bibliotecile institutiilor de invatamint superior din Iasi au pus la dispozitie studentilor, in semestrul intii, o serie de platforme informationale online pe care acestia le pot accesa gratuit doar in salile bibliotecilor.

Atit Biblioteca Centrala a Universitatii de Medicina si Farmacie (BCUMF), Biblioteca Centrala Universitara (BCU) "Mihai Eminescu", si Biblioteca Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" ofera acces gratuit la resurse informationale obtinute de aceste institutii prin programe, precum ANELIS, care sint finantate din fonduri europene.

Achizitiile personale de abonamente ale acestor biblioteci sint putine si ofera acces doar la colectii de reviste internationale, mai putin la biblioteci online de pe care studentii pot descarca continut.

Suplimentare la UMF

Cele mai multe resurse online se gasesc la Biblioteca Centrala a UMF Iasi. Printre cele mai utilizate platforme de catre studenti, obtinute prin achizitie, se numara MD Consult, Mosby’s Nursing Consult, platforma IEEE, care acopera toate aspectele practice in telemedicina clinica, progresele tehnice si regulamente de sanatate.

"Am incercat sa acoperim toata paleta de doleante a studentilor, aria de interes a fiecarei specialitati. Avem abonamente la o serie de reviste de specialitate pentru ca mizam pe noutatea materialelor, medicina fiind un domeniu in care in fiecare zi apare cite ceva nou", a declarat prof. Viorica Scutariu, director Biblioteca Centrala UMF. Ea a mai adaugat ca multe din aceste resurse online sint obtinute prin proiectul european ANELIS pe care UMF l-a mai suplimentat cu 110.000 de euro.

Tot in cadrul Bibliotecii UMF studentii pot accesa gratuit Biblioteca "ElectronicBook Thieme", care ofera acces online la cartile medicale si stiintifice de referinta ale editurii Thieme, necesare studentilor medicinisti, dar si medicilor practicanti.

Totodata, Biblioteca Centrala UMF este singura din Iasi care a implementat un sistem denumit VPN, prin care studentii care au permis pot accesa resursele online nu doar de pe calculatoarele bibliotecii, dar si de acasa.

In acelasi timp, biblioteca nu a ingnorat resursele vechi proprii pe care si le-a propus sa le valorifice, demarind proiectul Biblioteca Virtuala. In cadrul acestuia cele mai importante colectii de teze de doctorat in medicina si chirurgie sustinute la Facultatea de Medicina intre anii 1887 – 1940 vor fi scanate si vor putea fi consultate online, full-text de catre utilizatorii bibliotecii.

Continut in limba franceza

BCU "Mihai Eminescu" ofera studentilor de la Universitatea "Al.I. Cuza" acces la o serie de baze de date abonate prin proiectul ANELIS. Bazele de date suplimentare la care este abonata biblioteca sint saracacioase si neinsemnate pentru studenti.

La imbogatirea acestor resurse a hotarit sa puna umarul UAIC, care a oferit bibliotecii abonamente la baza de date INIST (L’Institut de l’Information Scientifique et Technique), FRANTEXT, Techniques de l’ingénieur, Cairn si Encyclopaedia Universalis, care sint importante surse de documentare electonica in limba franceza, continind articole de specialitate, publicate in reviste de stiinte umane si sociale incepind cu 2001.

Noutatea pe care o aduce BCU fata de celelalte biblioteci este serviciul de Ebooks. De pe calculatoarele bibliotecii studentii pot accesa bazele de date ELSEVIER, SAGE, care este una din cele mai importante edituri de carti si reviste in format print si online pentru zona academica, educationala si profesionala.

Cele mai putine resurse online se regasesc la Biblioteca UTI, unde studentii au acces la citeva colectii de reviste, care nu acopera toate domeniile de studiu ale universitatii.

Comentarii