21.000.000 euro pe semafoare

marți, 07 decembrie 2010, 11:41
3 MIN
 21.000.000 euro pe semafoare

Sefii Primariei pregatesc o adevarata revolutie in domeniul circulatiei auto. Peste aproximativ trei ani, mare parte din traficul rutier urmeaza sa fie gestionat de un calculator. Deciziile vor fi luate in functie de cite masini circula din fiecare directie, dar si de aglomeratia din anumite zone ale municipiului. In acest moment, promisiunile Primariei par a fi de domeniul fantasticului. Documentatia realizata urmeaza sa stea insa la baza unei solicitari de peste 21 milioane euro de la Uniunea Europeana.

1.200 de semafoare si 4.500 de indicatoare rutiere

In proiect urmeaza sa fie incluse 90 de intersectii. Prin aceste intersectii, circulatia auto va fi gestionata pe baza informatiilor culese in timp real de mai multe tipuri de echipamente. Proiectul prevede achizitia si montarea a 72 de automate de dirijare a circulatiei, 1.242 de corpuri de semafor de diferite tipuri, 634 de camere de detectie video, 59 camere de supraveghere video, 695 stilpi de semafoare. Toate cele 90 de intersectii incluse in proiect urmeaza sa fie conectate intre ele, dar si cu serverul prin retea de fibra optica. Ar trebui sa fie amenajati in jur de 70 de kilometri de canale pentru reteaua de fibra optica. Banii europeni ar urma sa fie utilizati si pentru achizitia a peste 4.500 de indicatoare rutiere si realizarea marcajului rutier pe o suprafata totala de aproape 2,6 hectare. In carosabil urmeaza sa fie montati si senzori care sa ofere informatii cu privire la numarul de masini ce trec printr-o intersectie. Sistemul va avea si un panou cu afisaj electronic pe care se va putea vedea in timp real situatia din trafic. Intersectiile incluse in proiect sint situate pe strazi precum Nicolina, Nicolae Iorga, Tutora, Bucium, Stefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Cuza Voda, Independentei, Carol I, Elena Doamna, Alexandru cel Bun, Cantemir, Anastasie Panu, Canta, Arcu sau Poitiers. „In acest moment avem 54 de intersectii semaforizate. Toate acestea vor fi incluse in sistemul de management al traficului. Si acestea vor fi modernizate. Apoi, diferenta de pina la 90 inseamna noi intersectii semaforizate. Toate vor fi gestionate de un sistem unic de comanda", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei.

Economii de 155 milioane de euro in 18 ani

Conform documentatiei realizate de firma Search Corporation, iesenii vor fi principalii beneficiari ai investitiei. Astfel, fluidizarea traficului va conduce la economii de combustibil, la reducerea gradului de uzura a autoturismelor. In primul an de operare a sistemului ar urma sa se faca o economie de cinci milioane euro prin reducerea timpului de calatorie si de 155 milioane euro pina in 2031, adica in 18 ani de la finalizarea investitiei.

Valoarea totala a investitiilor se ridica la aproape 91,5 milioane lei, cu tot cu TVA. Consilierii locali vor analiza astazi indicatorii tehnico-economici ai investitiei. In functie de decizia alesilor, proiectul va fi trimis sau nu la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord Est pentru a intra in cursa pentru obtinerea unei finantari nerambursabile. De la semnarea contractului de finantare si pina la finalizarea investitiei nu trebuie sa treaca mai mult de 31 de luni. „Eu am vazut ca exista costuri neeligibile destul de mari. Cred ca se ajunge cam la sase milioane lei, adica 1,5 milioane euro, costuri neeligibile pe care ar trebui sa le suporte bugetul local. Sa vedem pe ce se duc acesti bani", a spus ieri viceprimarul PDL Gabriel Grigore. Sumele neeligibile reprezinta in mare parte cheltuieli legate de montajul echipamentelor. „Conform ghidului solicitantului, achizitia semafoarelor, de exemplu, este o cheltuiala eligila, dar montarea lor nu. Avem in jur de sase milioane lei la acest capitol", a completat Chirica.

Comentarii