A pierdut 2 milioane de euro dintr-un foc?

Subtitlu

joi, 28 iunie 2007, 22:56
4 MIN
 A pierdut 2 milioane de euro dintr-un foc?

Hanul "Trei Sarmale" se va intoarce la cei care au fost proprietarii cladirii din acea zona in perioada interbelica. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dat o sentinta care a produs deopotriva bucurie si intristare intr-un proces cu miza foarte mare. Judecatorii au respins pe data de 26 iunie recursul formulat de S.C. "Turism Moldova" S.A. Astfel, au dat cistig de cauza mostenitorilor lui Dumitru Luca: Rodica Luca Pop, Grigore Luca si Magda Chiosac. "In final, dupa 10 ani de judecata, s-a obtinut Hanul. Chiar este o hotarire dreapta si morala. E definitiva si irevocabila", a precizat Marieta Volovat, avocata mostenitorilor. Firma "Turism Moldova", care este si actuala proprietara a hanului, va trebui astfel sa-l restituie vechilor proprietari. Actionarul majoritar al firmei, Danut Prisecariu, s-a aratat uimit de aceasta sentinta. "Nu stiu daca au cistigat. In caz ca au cistigat, nu pot decit sa ii felicit si sa le transmit ca ne vedem la urmatorul proces. Eu am dreptate suta la suta, deoarece actele au demonstrat ca vechiul han a fost demolat in anul 1970, iar actuala constructie este una noua. Mai mult, acesta este un han de trei ori mai mare decit celalalt, iar actele pot proba ca aceasta constructie este una noua. In cazul in care Curtea Suprema de Justitie le va da dreptate, iar ei vor ramine cu hanul, societatea va cere despagubiri. Oricum, in caz ca ei au cistigat, in acest moment sint doua hotariri ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie: una pe legea 10, care le refuza restituirea hanului deoarece este o alta constructie, iar a doua data de alti judecatori de la Inalta Curte, care le retrocedeaza un han care are o suprafata construita de trei ori mai mare decit cea pe care au cerut-o", a precizat omul de afaceri Danut Prisecariu. El a mai spus ca juristii firmei sale mai au doua cai de atac: pe de o parte cererea de revizuire, iar pe de alta parte un proces prin care Inalta Curte sa spuna care din cele doua sentinte trebuie pusa in executare.
Danut Prisecariu a tinut sa mai spuna ca, in opinia sa, in faza judecatii la Curtea de Apel Iasi a procesului, pronuntarea a fost facuta de judecatori care ar fi trebuit sa se abtina. Este de asteptat ca omul de afaceri sa vina cu precizari suplimentare pe aceasta tema. Pe de alta parte, avocatul mostenitorilor a explicat ca cei pe care ii reprezinta vor incerca sa intre in posesia cladirii pe cale amiabila. "In cazul in care SC «Turism Moldova» nu va fi de acord cu predarea hanului, vom apela la un executor judecatoresc. Insa speram ca vom ajunge la o intelegere pe cale amiabila", a subliniat avocata Marieta Volovat. Mostenitorii lui Dumitru Luca – Rodica si Grigore Luca, impreuna cu Magda Chiosac – s-au razboit timp de mai multi ani cu SC "Turism Moldova", proprietara hanului. Cu toate ca initial in proces a fost incluse si Prefectura si Consiliul Local, judecatorii au decis ca institutiile nu au calitate in dosar.

"Hanul apare si in «Fratii Jderi»"

Mostenitorii au aratat prin actele depuse la dosar ca tatal lor, Dumitru Luca, a cumparat hanul in 1919. Pina in anul 1964, cladirea a functionat cu han la parter si domiciliul familiei la etaj. Insa in ’64 a fost preluata de catre stat fara ca in "Monitorul Oficial" sa fie publicat actul de expropriere. Ulterior, constructia a fost preluata de catre Oficiul National de Turism, care in anul 1990 a predat-o catre S.C. "Turism Moldova", firma privatizata prin majorare de capital, in felul acesta Prisecariu devenind actionar majoritar. De-a lungul procesului, reprezentantii societatii au aratat ca fostii proprietari au primit in anul 1969 in schimbul cladirii despagubiri si apartamente. "Au primit apartamente, insa cu chirie. Ulterior, dupa anul 1989, ele au fost cumparate", a precizat Ioana Moisescu, fiica mostenitoarei Magda Chiosac. Aceasta a subliniat ca hanul isi va pastra aceeasi destinatie. "Hanul «Trei Sarmale» era o locatie frecventata si celebra in istorie. Aici a fost primul carusel din Iasi si apare si in «Fratii Jderi». Cind va intra in proprietatea noastra, ii vom pastra destinatia. Hanul este in istorie si trebuie sa ramina in istorie", a declarat Ioana Moisescu.
La o estimare sumara, hanul ar valora peste doua milioane de euro. "In zona respectiva, pretul pe metru patrat construit este de aproximativ 500 de euro. Nu stiu ce suprafata are cladirea, dar din cite cunosc, cred ca valoreaza undeva intre 1,5 si 2 milioane de euro. Pretul terenului din zona este in medie cam de 200 de euro pe metru patrat", a explicat investitorul imobiliar Bogdan Ciuhodaru. Astfel, terenul de 2.000 mp si cladirea hanului ar valora intre 2-2,4 milioane de euro.

Prisecariu a investit milioane de euro in imobile revendicate

Hanul "Trei Sarmale" nu este singura proprietate a lui Danut Prisecariu care este revendicata. Alte doua cladiri ale firmelor sale sint cerute de mostenitori. Carol Theitler (82 de ani), din Israel, a solicitat retrocedarea a zeci de cladiri si terenuri din Iasi. Printre imobilele cerute se numara si Hotelul Traian si Palace (actualul Astoria), apartinind lui Prisecariu. In mare parte, Hotelul Traian a fost renovat, fiind transformat in unul de patru stele. Investitia in cladire a fost de aproximativ 4 milioane euro.

Comentarii