Razboiul "second-hand"

joi, 25 ianuarie 2001, 00:00
6 MIN
 Razboiul "second-hand"

Premierului Adrian Nastase "i s-a pus pata" deodata pe comertul cu produse la mina a doua, considerind ca tara noastra nu merita sa fie cosul de gunoi al Europei. Campania a inceput simultan din mai multe locuri deodata si pare sa fie destul de serioasa. Pe de o parte, primul-ministru i-a avertizat pe prefecti, la ultima teleconferinta, sa ia masuri de eliminare a magazinelor second-hand de pe piata, masura care nu este deocamdata acoperita de acte normative. Pe de alta parte, razboiul a pornit si din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) (fostul OPC) care efectueaza, de doua zile, controale in toata tara, pentru a vedea daca aceste magazine respecta macar normele minime de comercializare.
Prefectii au preluat informatia si au transmis-o mai departe primariilor. In lipsa unei legi sau a unei hotariri de guvern, primaria Bacau va supune votului Consiliului Local un proiect de hotarire care sa interzica comertul cu produse la mina a doua. Este foarte posibil ca acest proiect sa intre chiar in sedinta de la sfirsitul acestei luni.
Avind in vedere ca la aceasta ora nu exista nici un act normativ care sa se ocupe de vinzarea hainelor, a incaltarilor si a produselor electrocasnice vechi, premierul Nastase va propune probabil guvernului un proiect de hotarire care sa reglementeze acest domeniu. Justificarea o va avea din rapoartele primite de la ANPC, care trebuie sa contina numarul de magazine de acest profil, categoriile de produse comercializate, neregulile constatate si sanctiunile aplicate.
Numai ca activitatea de control a Protectiei Consumatorilor in aceste magazine nu poate aduce peste noapte ceva spectaculos, cauza fiind tot vidul legislativ. Inspectorii APC au verificat si pina acum aceste magazine, dar nu avut la ce sa raporteze ceea ce gasesc intr-un loc plin cu haine si incaltaminte la kilogram. Comerciantilor de produse second-hand li s-a cerut sa-si vinda marfa in regim de consignatie, adica sa aseze lucrurile frumos pe rafturi, sa respecte minime conditii de igiena si cam atit. "Noi verificam autorizatia sanitara a magazinului si certificatul de dezinsectie a produselor, care atesta ca lumea nu se poate imbolnavi purtind hainele respective", ne-a declarat Gheorghe Pintilie, directorul APC din Bacau. In plus, mai pot fi verificate precizarile legate de modul cum se intretine produsul in cauza, dar nu poate fi vorba de traduceri si alte instructiuni in limba romana.
Pintilie a afirmat ca a primit pe 23 ianuarie de la Bucuresti un comunicat prin care i se cere sa intensifice raidurile prin magazinele cu haine la mina a doua, dar practic criteriile de control sint aceleasi de pina acum. El spune ca inspectorii merg zilnic pe teren, dar, desi se cere o situatie zilnica a rezultatelor controalelor, el n-a putut prezenta una de data recenta. Nici pina acum nu s-a facut o centralizare a controalelor, constatarilor si amenzilor aplicate aici.
Razboiul declarat de premierul Nastase hainelor importate din Europa i-a iritat cel mai tare pe patronii magazinelor care vind aceste produse. Ei cred ca masura de lichidare este abuziva si va lovi, in afara celor citeva mii de angajati care risca sa ramina pe drumuri, in populatia saraca. Unul dintre patroni, care a preferat sa-si pastreze anonimatul de teama a ceea ce s-ar putea intimpla in viitor, este hotarit sa actioneze in instanta administratia locala, daca ii va inchide magazinele.
"Este o prostie ce vor sa faca. Sa vad si eu cum o sa ma forteze sa inchid tot, daca Primaria mi-a dat autorizatie si m-a obligat sa investesc bani in termopan si alte imbunatatiri. Eu mi-am achitat obligatiile catre stat. Firma mea a platit licenta pina la sfirsitul anului la Ministerul Comertului, iar in stoc am marfa de citeva sute de milioane de lei. Ca sa nu mai vorbesc de taxele vamale platite, cheltuielile de transport si toate celelalte. Nu inteleg de ce numai romanii, care si asa sint saraci, privesc lucrurile astfel. Sint tari precum Ungaria, Cehia sau Polonia care importa produse second hand, iar acolo aceasta activitate n-a deranjat pe nimeni. Omul este liber sa cumpere ce vrea si de unde vrea", s-a plins patronul nemultumit.
El este de parere ca tot acest scandal are la baza nu grija fata de sanatatea populatiei, ci, mai degraba, incurajarea unor firme de confectii care lucreaza mult si prost sa prospere peste noapte. Aceasta e si parerea cumparatorilor, cu precadere a celor cu venituri foarte mici. "Au terminat cu coruptia din tara asta, cu criminalii si traficantii de droguri si au ajuns second hand. Sa-mi dea pensie mare mare si cumparam si noi din magazinele luxoase", ne-a declarat Elena Chivoc, o pensionara de pe strada Stefan cel mare, aflata in magazinul "Mega" de pe strada Ana Ipatescu.
Una peste alta, comerciantii de haine importate cred ca cel mai corect ar fi ca statul sa faca o triere in rindul acestor magazine si sa le accepte doar pe cele care, intr-adevar, sint curate si aduc marfa de calitate. Acelasi patron sustine ca marfa adusa de el din Germania este insotita la fiecare transport de un certificat de dezinsectie si un altul referitor la gradul de uzura a produselor.
In mod cu totul neasteptat, printre vocile care sustin comertul cu haine second-hand se numara si cele ale medicilor dermatologi. Specilistii bacauani in boli de piele sustin ca pina in acest moment, nici unul dintre pacientii lor nu a intrat in cabinetul medical vaitindu-se de contaminarea cu vreo boala de piele in urma imbracarii unei haine second-hand. Potrivit acelorasi medici, singurele boli de piele care ar putea fi luate in urma folosirii de haine purtate sint riia si micozele. "Riia se distruge prin fierbere, spalare si calcare a hainelor, tratamente la care imbracamintea second-hand este supusa. Riia de pe haine se poate distruge si daca imbracamintea este pastrata in saci de plastic bine legati, pentru ca dupa sapte zile de lipsa a aerului, riia dispare. Colecta de haine se practica peste tot in lume, iar occidentalii nu doneaza niciodata astfel de haine fara ca ele sa fie spalate. Mai mult, dupa cunostintele mele, inainte de a parasi tara de export, hainele sint trecute din nou printr-o dezinfectare. Cred ca singura problema, in cazul ar aparea boli de piele de la aceste haine, este verificarea conditiilor de igiena in care ele sint transportate, depozitate si expuse la vinzare de catre romani", declara dr. Cristina Stanescu, sefa sectiei Boli Dermato-Venerice.
Micozele pe care le-ar putea transmite incaltamintea la mina a doua nu au fost nici ele semnalate de medicii dermatologi din Bacau, iar despre legendele care circula ca, bolile venerice se transmit cu siguranta prin lenjeria intima, medicii spun ca sint inventii. "Bolile venerice se transmit doar in urma unui contact sexual neprotejat cu o persoana bolnava. Lenjeria intima purtata de o alta persoana poate transmite boli venerice doar unei alteia care are leziuni in aceste zone", adauga dr. Stanescu.
Comertul cu haine second-hand este verificat si de Directia de Sanatate Publica (DSP), nici unul dintre magazine neputind sa vinda imbracamintea la mina a doua daca nu prezinta un certificat de dezinfectare. "Inainte de a obtine autorizatia sanitara de functionare, toti comerciantii de imbracaminte second-hand sint obligati sa prezinte un certificat de calitate si de dezinfectare a hainelor obtinut inainte de intrarea in granita. Dupa obtinerea avizului de functionare, comerciantii sint verificati prin sondare si pina acum nu am depistat nici un comerciant care sa nu aibe acte de dezinfectare pentru fiecare transport", declara dr. Angela Aflorei, director adjunct al DSP. Potrivit statisticilor DSP, in Bacau functioneaza aproximativ 20 de magazine cu haine second-hand, la care se adauga tot atitea din zonele Moinesti si Onesti. (Simona POPA, Eduard ADAM, Cezara DUTA)

Comentarii