Retetele gratuite au ajuns hirtii fara valoare

miercuri, 11 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Retetele gratuite au ajuns hirtii fara valoare

Ca si cum soarta nu i-a lovit destul dindu-le sa indure chinurile unor boli cumplite, de o luna, si birocratia le-a pus gind rau bacauanilor bolnavi de SIDA, cancer, diabet si afectiuni psihice. De la jumatatea lunii martie, acesti bolnavi, care au dreptul la retete gratuite, nu-si mai pot urma tratamentul, pentru ca farmaciile in care se comercializeaza medicamentele au intrat in blocada financiara. Pentru ca nu au incasat nici acum contravaloarea unor retete gratuite eliberate inca din luna decembrie a anului trecut, farmacistii au ajuns in situatia de a-si anunta pacientii ca nu mai pot sa elibereze medicamente.
"Problema este veche si se repeta ca un blestem. Pentru ca banii de la Casa de Asigurari sosesc cu intirzieri de luni de zile, ajungem in situatia de a nu mai putea sa ne aprovizionam pe datorie. Singura posibilitate ar fi ca bolnavii sa-si cumpere medicamentele, ori nu este drept, atita vreme cit ei beneficiaza de gratuitate prin lege", spune o farmacista. Situatia este cu atit mai dramatica cu cit, bolnavii pierd vremea pe la multe usi, ca in cele din urma sa afle ca nu-si pot primi pastilele de care depinde viata lor. "Cinism e prea putin spus pentru ce mi se intimpla. Dupa ce stau la consult in policlinica si obtin reteta gratuita de la medic, trebuie sa merg la Casa de Asigurari ca sa-mi fie vizata reteta pentru farmacia de la care am dreptul sa ridic medicamentele. Desi la casa se cunoaste situatia restantelor catre farmacii, nu mi se spune nimic si sint lasata sa bat drumul. Abia dupa ce stau la coada aflu ca farmacia este in imposibilitatea de a-mi da reteta", spune Ileana Jepu, mama unui tinar care sufera de o boala psihica ce nu necesita internare, ci doar tratament acasa.
Tratamentele lunare ale bolnavilor cronici sint costisitoare, depasind puterea de cumparare a pacientilor. "Retetele gratuite pentru bolnavii nostri variaza intre 600.000 si cinci milioane de lei. In aceasta situatie, nimeni nu-si poate permite sa scoata bani din buzunar pe niste medicamente pe care, de fapt, le asigura statul, gratuit. Am ajuns in situatia de a imprumuta bolnavii cu medicamente din stocul nostru, pentru ca, apoi, cind ei le primesc de la farmacie, sa ni le returneze", declara dr. Carmen Covrig, medic in sectia Psihiatrie a Spitalului Judetean.
Pentru ca situatia sa fie evitata, ar exista o solutie: reinfiintarea farmaciei cu circuit inchis pentru gratuitati din cadrul Spitalului Judetean, care sa-si asume responsabilitatae eliberarii numai a medicamentelor gratuite. Pina cind acest lucru se va concretiza, bolnavii de cancer, SIDA, diabet si afectiuni psihice vor trebui sa astepte ca farmaciile sa-si primeasca restantele de la Casa de Asigurari.(Cezara DUTA)

Comentarii