Scarlatina a inchis sapte scoli din Comanesti si Darmanesti

vineri, 31 ianuarie 2003, 00:00
4 MIN
 Scarlatina a inchis sapte scoli din Comanesti si Darmanesti

Elevii Grupului Scolar Forestier din Comanesti si cei ai scolilor din Darmanesti vor avea, pina luni, o vacanta fortata, dupa ce 16 copii din cele doua localitati au fost internati in Spitalul Municipal din Moinesti, cu diagnosticul de scarlatina. Pe 23 ianuarie, s-au internat primii elevi de la liceul din Comanesti, insa numarul relativ mic al acestora nu a impacientat conducerea scolii, care si-a derulat cursurile normal pina miercuri, 29 ianuarie. "La inceput, a fost doar un singur caz, care, de altfel, s-a si vindecat. Ulterior, insa, numarul elevilor bolnavi a crescut la 12, dintre care trei erau din aceeasi clasa, si am anuntat Directia de Sanatate Publica. Medicii au decis ca, data fiind contaminarea aerului, e necesara dezifectia scolii. Acestia au propus sa lucreze intre ora 13,00 si 15,00, dar noi functionam in trei schimburi si elevii nu au putut suporta mirosul. In aceste conditii, miercuri am decis, de comun acord cu domnul inspector general Iorga, sa suspendam cursurile pina luni, pentru a putea efectua dezifectia asa cum trebuie. Orele se vor recupera in urmatoarele trei zile de simbata", ne-a declarat profesorul Petru Rotaru, directorul Grupului Scolar Forestier Comanesti.
Scarlatina a "lovit" insa, si Grupul Scolar de Constructii Masini din Darmanesti, un elev din clasa a V-a, Ionut Darie, fiind internat, ieri, in spital cu acelasi diagnostic. Mai mult, sora acestuia, Mihaela, este, la rindul ei, suspecta de aceeasi boala. Urmarea a fost ca primarul orasului, Dumitru Cojocaru, a solicitat si a obtinut de la inspectorul general adjunct Livia Sibisteanu suspendarea, pentru astazi, a cursurilor tuturor scolilor din Darmanesti. "Am dorit sa evitam situatia de la liceul din Comanesti, unde boala s-a extins foarte repede. Noi l-am anuntat pe domnul primar, care a luat legatura cu doamna Sibisteanu, solicitindu-i suspendarea cursurilor in toate scolile, pentru a putea face dezifectie", a explicat profesoara Liliana Bulibasa, directorul Grupului Scolar din Darmanesti. Elevii din localitate vor revei in banci luni dimineata, orele de astazi urmind a fi recuperate simbata viitoare.
Medicii au crezut, initial, ca e vorba despre rujeola
De doua zile, Grupul Scolar Forestier este pustiu. Cei peste 1.400 de elevi si-au luat o vacanta fortata, dupa ce conducerea institutiei de invatamint a decis sa suspende orele de curs datorita faptului ca aproape 20 de elevi, cu virste cuprinse intre 16 si 18 ani, au fost depistati ca fiind bolnavi de scarlatina si rubeola. Pe 23 ianuarie, nimeni nu banuia ca in scurt timp liceul va deveni un focar de boala. Initial, elevii s-au prezentat la Spitalul din Comanesti, unde medicii i-au diagnosticat cu rujeola si le-au prescris un tratament medicamentos. Cum in scurt timp boala s-a agravat, elevii au fost directionati spre Sectia de boli infectioase a Spitalului municipal Moinesti.
George Bogdan Ghinet, de 16 ani, elev in clasa a IX-a la liceul din Comanesti, spune ca vineri seara a observat ca i s-au umflat ganglionii din spatele urechii si i-au iesit niste pete rosii pe corp. "Am fost la spitalul din Comanesti, unde medicii mi-au dat niste medicamente si mi-au spus sa nu ies din casa, pentru ca am rujeola, o boala de copii, molipsitoare, dar care se va vindeca repede. Simbata si duminica m-am simtit rau si luni am venit la Moinesti, unde mi s-a spus ca am scarlatina", povesteste George. Doctorul Elena Comanescu, medic primar la Sectia boli infectioase, recunoaste ca se poate vorbi despre o epidemie, in conditiile in care, de pe data de 23 ianuarie, aici au fost internati 13 elevi de la Comanesti, dintre care noua au fost diagnosticati cu scarlatina, trei cu rubeola si unul este suspect de scarlatina. "La noi au mai venit si alti sase elevi care au refuzat internarea si care au semnat pentru asta. Deocamdata, pacientii sint sub tratament, care va dura o saptamina. Nu este exclus ca in aceasta perioada sa mai apara si alte cazuri, care in faza initiala prezentau forme usoare ale bolii". ne-a spus doctorul Comanescu. (Fl. CRACIUN, Eduard CUCU)
DSP nu considera necesara inchiderea scolilor
Masura de inchidere a unitatilor scolare din orasele Comanesti si Darmanesti nu a fost dictata de Directia de Sanatate Publica (DSP), scarlatina fiind o boala contagioasa care nu poate fi stopata decit prin izolarea bolnavilor in spital si tratarea lor cu antibiotice, operatiile de dezinfectie ale spatiilor in care au stat astfel de bolnavi neavind vreun rezultat asupra scaderii numarului de imbolnaviri. "Oprirea cursurilor nu stopeaza si propagarea bolii. Scarlatina este o boala contagioasa care se transmite pe calea aerului si este declansata de streptococul beta-hemolitic, care se localizeaza in git. Exista si purtatori ai acestui streptococ care nu fac scarlatina. Dupa aparitia celor 14 cazuri de scarlatina, singura masura care s-a impus la Comanesti a fost recoltarea de exudate faringiene in rindul colegilor elevilor bolnavi. Din 109 copii investigati, zece au fost depistati purtatori de streptococ, dar care nu au facut insa si scarlatina", ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP.
Din anul 1994, in judetul Bacau nu au mai fost inregistrate decit cazuri izolate de scarlatina, anul acesta un prim focar de imbolnavire fiind deja declarat de catre specialistii DSP la Grupul Scolar Forestier din Comanesti. (Cezara DUTA)

Comentarii