Spitalele din Bacau, aruncate in haos de un paragraf de ordonanta

joi, 18 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Spitalele din Bacau, aruncate in haos de un paragraf de ordonanta

O parte a banilor colectati de la bacauani tot anul trecut pentru asigurari de sanatate nu au mai ajuns in spitalele judetului, pentru ca o Hotarire de Guvern emisa in penultima zi a anului 2000 este interpretata de conducerea Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) doar pe jumatate. Hotarirea prevede ca, din rectificarile bugetare primite, casele de asigurari sa aloce, pe linga valoarea contractelor incheiate cu spitalele, si datoriile pe care acestea le au catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare. CJAS a primit in luna decembrie 99 de miliarde de lei, reprezentind a treia rectificare de buget a sanatatii, 39 dintre acestea revenind in pentru datoriile la medicamente si materiale.
Banii nu au ajuns nici in ziua de astazi la beneficiari, desi ei au fost impartiti si chiar parafati in contracte semnate asa cum scrie la carte. Motivul este modul de interpretare al hotaririi. Desi in aceeasi hotarire se specifica faptul ca banii se vor aloca in termen de 30 de zile de la data emiterii actului normativ, deci cu efect pina la finele lunii ianuarie, conducerea CJAS spune ca nu exista temei legal pentru impartirea acestora. "In opinia conducerii CJAS, faptul ca la articolul 1 se spune ca alocarea banilor se va face in limita bugetului aprobat pe anul 2000, acesti bani pot fi deblocati doar in baza unui nou act emis in anul 2001. In sedinta de Consiliu de Administratie noi am hotarit ca banii sa intre in contul spitalelor deoarece am considerat ca fireasca interpretarea hotaririi cu tot cu termenul de valabilitate al lui", declara Dan Stoica, membru al Consiliului de Administratie al CJAS.
Si, in timp ce Milena Ionescu, directorul CJAS, blocheaza 39 de miliarde de lei strinsi din buzunarele bacauanilor care au nevoie de servicii medicale, spitalele din judet fac slalom printre datorii. Pina ieri, cadrele medicale din spitalele judetului, in afara de Spitalul Judetean, nu si-au primit lichidarea pe luna decembrie, iar farmaciile unora dintre ele au ramas si fara medicamentele de urgenta. Daca CJAS va astepta publicarea unei noi hotariri de urgenta ca sa dea drumul banilor din 2000, desi o poate face legal pina la data de 30 ianuarie, spitalele vor avea de asteptat mult si bine, stringind din dinti fara alimente, medicamente si salarii. (Cezara DUTA)

Comentarii