Trei bacauani ataca virful Aconcagua

miercuri, 17 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Trei bacauani ataca virful Aconcagua

Desi nu este alpinista, iar pasiunea de a urca pe cararile muntilor din Romania a dus-o doar la altitudini de 2000 de metri, Catalina Albu, profesoara de biologie din Bacau s-a decis sa devina prima femeie din Romania care se va putea lauda cu un titlu mai greu de obtinut: acela de a fi urcat pe cel mai inalt virf din America de Sud. Hotarirea care a stirnit surpriza in cercul ei de prieteni a luat-o atunci cind sotul ei, Marius Albu, membru al Alpin Clubului din Bacau, a anuntat-o ca va pleca intr-o expeditie pe virful Aconcagua, cel mai inalt masiv din muntii Argentinei.
Profesoara in virsta de 40 de ani a fost acceptata fara prea mari discutii in grupul celor trei alpinisti, Daniel Magdalinoiu si Marius Albu din Bacau si Dorel Muraru din Piatra Neamt. "Nu ma incearca mari emotii, dar voi face tot ce pot ca sa ajung pe acest virf. Primele incurajari le-am primit de la unul dintre prietenii mei, Constantin Lacatusu, care este primul alpinist roman care a cucerit Everestul", spune Catalina inainte de plecare. Toti cei patru expeditionari au plecat ieri spre Argentina, urmind ca pina la sfirsitul saptaminii sa-si inceapa ascensiunea pe Aconcagua, virf de 6.959 de metri. Incarcati cu rucsaci care cintaresc cite 50 de kilograme, cu hrana uscata si conservata, Marius, Daniel, Dorel si Catalina vor avea parte de aventura imediat dupa ce vor ateriza pe pamint strain. "Dupa ce vom cobori din avion la Santiago de Chile vom trece granita in Argentina cu un autubuz. Vom cobori in satucul Punte del Inca unde vom plati cite 80 de dolari taxa de intrare in Parcul National Aconcagua si alti 60 de dolari pentru inchirierea unui catir care ne va ajuta sa caram bagajele pe o distanta de 25 de kilometri", declara Daniel Magdalinoiu, liderul expeditiei.
Romanii plecati sa cucereasca cel mai inalt virf din muntii Anzi vor ataca masivul pe ruta clasica, in perioada in care alpinistii experimentati declara ca acest virf nu ridica mari probleme. "Lunile ianuarie si februrie sint singurele propice ascensinunilor pe acest virf. Unicul capriciu al vremii care ar putea ingreuna expeditia este vintul Furtuna Alba, care atinge viteze de peste 200 de kilometri la ora", spune Dorel Muraru, alpinist si fost salvamotist din Piatra-Neamt. Daca vremea va fi favorabila, iar expeditionarii plecati din Bacau vor reusi sa cucereasca virful in cele 15 zile cite au voie sa stationeze pe teritoriul Argentinei, ei vor incerca o a doua ascensiune pe virful Ojos de Salada de 6.863 de metri. Temerarii alpinisti si profesoara care urmareste o premiera nationala si personala sint hotariti ca expeditia sa fie un succes, cu atit mai mult cu cit cei patru membri ai echipei au pus la bataie 6.000 de dolari.
Daniel Magdalinoiu si Dorel Muraru se afla la a doua ascensiune pe un virf din afara granitelor Romaniei, dupa ce in 1998 au urcat pe virful Elbrus din Muntii Caucaz. Vedeta expeditiei argentiniene este bacauanul Marius Albu, care a fost primul roman care a facut inconjurul lumii cu yachtul. "Dupa zece ani de navigatie m-am intors la prima mea dragoste, aceea de a escalada muntii. Ajutat de mai tinerii mei colegi sper sa ajung pe virful Aconcagua si sa continui ascensiunea pe munti din ce in ce mai inalti", declara Marius Albu, care inainte de a se dedica alpinismului si navigatiei a practicat speologia. Daca vor reusi sa urce pe cele doua virfuri din Anzii Cordilieri, expeditionarii vor dedica victoria celor 11 ani de existenta ai clubului din care fac parte si memoriei alpinistului bacauan Constantin Roset, disparut in 1996, intr-o avalansa din Muntii Ceahlau. (Cezara DUTA)

Comentarii