Un robinet numit "belea"

miercuri, 05 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Un robinet numit "belea"

Episodul tragic petrecut luna trecuta in Maternitatea "Cuza Voda" din Iasi a declansat o adevarata panica in sistemul sanitar din intreaga tara: directiile judetene de sanatate publica au primit ordinul sa verifice la singe modul in care se fac sterilizarile si dezinfectiile in sectiile de nou-nascuti si maternitate, iar cadrele medicale prinse pe picior gresit nu au scapat de amenzi pentru cea mai mica abatere. La spitalul din Podul Turcului, chiar in timpul controlului Directiei de Sanatate Publica (DSP), aparatul de sterilizare a apei folosite pentru spalarea pe miini a cadrelor medicale care asista mamele la nastere s-a defectat. In lipsa directorului plecat in concediu, nimeni nu a luat nici o masura. Situatia, identica pina la un punct, cu cea care a provocat moartea sugarilor din Iasi, a creat panica in rindul reprezentantilor DSP Bacau.
Prima masura luata a fost amendarea cu cite un milion de lei a unui numar de sase cadre medicale care lucreaza in sectia Obstetrica-Ginecologie si in compartimentul de nou-nascuti. Urmatoarea decizie urma sa fie inchiderea acestui sector pina la remedierea defectiunilor. In realitate, panica s-a dovedit doar o furtuna intr-un pahar cu apa, pentru ca defectiunea a fost datorata unui simplu robinet stricat, reparat in doua zile. Pe timpul defectiunii, medicul ginecolog si asistentele au asistat nasterile in conditii sterile, pentru ca, alaturi de aparatul defect, functiona un altul, de rezerva. "Si in blocul operator si in sala de nasteri exista doua aparate de producere a apei sterile, tocmai pentru ca, atunci cind unul se defecteaza, celalalt sa asigure buna desfasurare a activitatii medicale. Singura obiectie a reprezentantilor DSP care au efectuat controlul a fost ca sterilizatorul de rezerva nu se afla chiar in sala de nasteri, ci intr-o sala alaturata, iar medicul si asistenta care se spalau pe miini trebuiau sa parcurga citiva metri pe spatiul holului. De atfel, situtia a revenit la normal in doua zile, pentru ca robinetul defect s-a reparat", ne-a declarat dr. Ion Iacobescu, directorul spitalului din Podul Turcului.
Pentru a se convinge cu ochii lor cum stau lucrurile la unicul spital comunal din judetul Bacau, subprefectul Gabriel Vlase, reprezentantii Corpului de Control al prefectului, dr. Cornelia Cojocaru, directoarea DSP, si Oana Chelaru, director al Casei de Asigurari, s-au deplasat ieri la fata locului. Dupa vizita la sala de nasteri si la sterilizatorul buclucas, sefii judetului si ai sistemului sanitar au declarat ca pericolul unui episod asemanator celui de la Iasi este exclus. "Nu am vrut sa iau decizii din birou, cu atit mai mult cu cit, la ultima intilnire a Comisiei Administrative, am declarat ca ma voi ocupa personal de problemele din sistemul sanitar. Sint inginer si imi dau seama ce inseamna un robinet defect. A fost o problema simpla, care s-a remediat. Spitalul din Podul Turcului nu va fi inchis, el isi are utilitate intr-o zona izolata, care deserveste zeci de mii de locuitori", ne-a declarat, la finalul vizitei fulger la Podul Turcului, subprefectul Gabriel Vlase.
Singurul punct sensibil al spitalului comunal este disponibilizarea citorva muncitori. Masura este impusa de faptul ca ponderea cheltuielilor de personal din finantarea de la asigurarile de sanatate trebuie sa ajunga la valori apropiate de 55%. La inceputul anului, acestea reprezentau 91% dar, dupa sistarea platii unor sporuri salariale, acestea au scazut la 70%. "Cheltuielile de personal nu pot scadea decit daca vor mai avea loc disponibilizari. Acestea vor afecta personalul auxiliar, a caror munca poate fi inlocuita cu serviciile unor societati de profil", a mai adaugat Gabriel Vlase. Spitalul din Podul Turcului, in care functioneaza patru sectii are in schema de personal 8 medici activi, carora li se adauga 11 rezidenti ce-si primesc salariul tot de la spital, 70 de asistente, infirmiere si ingrijitoare si 51 de angajati TESA si muncitori. "Salariile muncitorilor sint intre 1,4 si 2,2 milioane de lei, deci disponibilizarile nu inseamna o mare reducere a cheltuielilor de personal. Trebuie sa-i concediem pe unii dintre ei, iar care si citi vor fi cei care pleaca vom stabili zilele urmatoare, in consiliu de administratie", spune directorul Iacobescu. (Cezara DUTA)

Comentarii