Vacanta medicilor de familie face zile fripte pacientilor

joi, 09 august 2001, 23:00
2 MIN
 Vacanta medicilor de familie face zile fripte pacientilor

Luna august este cea mai agreata de medicii de familie atunci cind vine vorba de propriile concedii de odihna. Obligativitatea medicului de familie plecat in vacanta ca sa-si lase bolnavii in grija unui coleg ramas la munca ar trebui sa nu ridice probleme de nici o parte a baricadei. Cu toate acestea, de citeva zile, bolnavii care nu si-au mai gasit la cabinet propriul medic de familie au avut parte de griji in plus. "Stiam ca pe perioada concediului medicului meu trebuie sa ma adresez unui coleg de-al lui. Am avut surpriza ca dupa consultatie, medicul inlocuitor sa ma anunte ca nu-mi poate da reteta compensata, pentru ca si-a depasit deja plafonul de medicamente pentru pacientii lui", declara Tudor Arvinte, un batrin de 72 de ani din Bacau, care se trateaza pentru o boala a inimii.
In situatia lui Arvinte, pacient al carui medic de familie se afla in concediu, sint multi alti bacauani. Unii au ales sa mai astepte citeva zile intoarcerea medicului lor, altii au facut un efort si si-au cumparat medicamentele la care ar fi avut dreptul in regim compensat sau gratuit, iar altii s-au plins la Casa de Asigurari de Sanatate. "Este dreptul meu sa primesc aceste retete atita timp cit platesc asigurarile de sanatate. Nu pricep ce rost mai are ca medicii sa-si tina locul unul la altul, daca nu pot sa prescrie reteta compensata care imi trebuie", spune Radu Gligor, tatal unei fetite de cinci ani, care are dreptul la o reteta gratuita.
Medicii care in aceasta perioada tin locul colegilor plecati in concediu sint convinsi ca refuzul lor este justificat, atita vreme cit ei trebuie sa se incadreze trimestrial intr-un plafon de 60 de milioane de lei. "S-au facut atitea controale de la Casa de Asigurari pe marginea retetelor gratuite si compensate prescrise de noi, incit imi este teama sa-mi incarc plafonul cu medicamentele pentru pacientii care nu figureaza pe lista mea. Trebuie sa-mi chibzuiesc foarte bine plafonul, care in anumite perioade ale anului nu-mi ajunge nici pentru ei", este de parere un medic de familie dintr-un cabinet aflat in centrul orasului.
Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate considera ca pacientii au dreptate. "Este o incurcatura care medicii au creat-o singuri. Chiar si dupa controalele la medicii de familie care au depasit cu mult plafonul de medicamente, Casa de Asigurari nu a batut in cuie plafonul trimestrial. S-a spus foarte clar ca, in situatii deosebite, medicul care isi poate justifica depasirile nu trebuie sa refuze eliberarea unor retete. Noi avem evidentele cu medicii plecati in concediu si cu cei care le tin locul, deci putem verifica foarte usor depasirile acestora la plafonul de medicamente", ne-a declarat Gabriel Sahaghian, purtatorul de cuvint al CAS. Ingrijorati de faptul ca numerosi pacienti au venit la Casa de Asigurari sa se vaite, reprezentantii institutiei au hotarit sa explice fiecarui medic in parte ca refuzul lor de a elibera retete compensate sau gratuite nu este intemeiat. (Cezara DUTA)

Comentarii