1,4 miliarde de lei, despagubiri pentru abuzurile comunistilor

duminică, 16 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 1,4 miliarde de lei, despagubiri pentru abuzurile comunistilor

Familia unui fost detinut politic botosanean a dat in judecata statul roman, cerind despagubiri materiale si morale de peste 1,4 miliarde de lei. Victoria Acatrinei din localitatea Vladeni si fiul acesteia, Eugen, au actionat in instanta statul roman in scopul recuperarii fostelor proprietati ale familiei, precum si in scopul obtinerii unor despagubiri morale pentru suferinta la care a fost supusa intreaga familie in perioada regimului comunist.
Cei doi botosaneni care cer statului 1,4 miliarde de lei, Victoria si Eugen Acatrinei, sint sotia si respectiv fiul unui fost jandarm al Ministerului Fortelor Armate, Gheorghe Acatrinei. In 1959, Gheorghe Acatrinei a fost condamnat de Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militara Bucuresti la zece ani de detentie grea cu confiscarea averii personale (casa, terenurile agricole, livada si bunurile din casa). El a fost trimis in judecata si condamnat pentru "crima de activitate intensa contra clasei muncitoare si miscarii ei revolutionare", dupa ce in 1934, in calitatea sa de jandarm, a obligat niste tineri sa coboare un steag rosu de pe turla unei biserici din Regiunea Hotin, acolo unde lucra in acea perioada. Pe linga inchisoare si confiscarea averii, regimul comunist i-a interzis familiei Acatrinei de a-si vizita rudele, obligind-o pe Victoria si pe cei trei copii minori ai sai sa paraseasca Vladeniul si sa plece in zona Aradului. De asemenea, celor trei copii ai lui Gheroghe Acatrinei li s-a ingradit dreptul la satisfacerea stagiului militar, la inscrierea intr-o unitate de invatamint, precum si cel de a ocupa un post bine platit. Gheorghe Acatrinei a fost eliberat din inchisoare zece ani mai tirziu, insa s-a intors acasa cu maladia lui Parkinson si cu TBC. In cei sase ani in care a mai trait, statul roman i-a interzis dreptul la pensie pe motiv ca a fost condamnat.
Sotia si fiul acestuia doresc acum ca statul sa repare nedreptatile de atunci. Victoria si Eugen Acatrinei au reusit sa obtina, in urma cu aproape doi ani, de la Curtea Suprema de Justitie o sentinta favorabila care inlatura pedeapsa complementara de confiscare totala a averii personale, data in 1959 de Tribunalul Mlitar al Regiunii a II-a Militara Bucuresti. In prezent, familia Acatrinei a deschis la Tribunalul Botosani o actiune impotriva statului roman prin care ii cere acestuia daune materiale si morale in suma totala de 1,4 miliarde de lei. Un miliard din aceasta suma reprezinta despagubirile morale pe care urmasii lui Gheorghe Acatrinei doresc sa le obtina de la statul roman. "Uneori nu am avut ce minca, ce imbraca. Am fost exmatriculati din scoli, nu aveam dreptul de a frecventa anumite scoli sau sa satisfacem stagiul militar. A trebuit sa stam sub cerul liber, sa traim din mila unor oameni de buna credinta, sa fim priviti ca dusmani ai poporului nostru, fara dreptul de a colabora cu prietenii si vecinii sau chiar cu rudele, carora le-am pricinuit mari necazuri. Atit mamei, cit si copiilor, ne-a fost interzisa vizita la parintii din partea mamei in URSS mai bine de 20 de ani. Suferinta tatei a fost cu mult mai mare stiindu-ne pe drumuri, fara sprijin si fara adapost, chinuindu-se la gindul ca nu avea casa si pensie si nu putea sa ne creasca si sa ne educe asa cum si-ar fi dorit", explica Eugen Acatrinei. Dosarul in care familia Acatrinei solicita instantei sa oblige statul roman la plata unor despagubiri morale si materiale se afla deja pe masa instantei urmind a intra in curind pe rol. (Cristian LUPASCU)

Comentarii