Copiii, victime ale saraciei si lipsei de educatie

luni, 19 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Copiii, victime ale saraciei si lipsei de educatie

Judetul nostru este unul dintre putinele din tara in care mai functioneaza o Sectie de Copii Distrofici, apanaj al zonelor cu un nivel socio-economic scazut. Infiintata in 1975, sectia care apartine Spitalului de Pediatrie acorda asistenta medicala copiilor cu handicapuri ponderale biologice, asa cum sint rahitismul sau anemiile severe, ce au la baza o alimentatie proasta calitativ sau situatii patologice ce nu le permite micutilor asimilarae principiilor nutritive. Din cauza frecventei mari a acestor boli in rindul copiilor, a fost necesara infiintarea si mentinerea acestei sectii. Distrofiile sint specifice zonelor sarace sau a celor in care nivelul de educatie sanitara este scazut. Copiii provin din familii sarace, a caror mame nu se alimenteaza corespunzator in timpul sarcinii si care nu efectueaza nici un control medical preventiv. Carentele de fier, calciu si de alte substante esentiale pentru o dezvoltare normala sint astfel transmise nou-nascutilor, care la nastere prezinta o greutate si dezvoltare mult mai redusa decit a celorlalti, multi nascindu-se prematur. De asemenea, acesti copii, datorita subdezvoltarii, au o rezistenta scazuta la infectii in comparatie cu ceilalti.
Astfel, prin intermediul Sectiei de distrofici, se urmareste ca acesti copiii sa ajunga la o greutate normala, fiind supusi unei ratii alimentare individuale, de care multi nu pot beneficia acasa. "Cele 35 de cadre ale sectiei acorda asistenta micutilor la o virsta in care recuperarea este facila. Din cele 50 de paturi pe care le avem in dotare, circa 40 sint in permanenta pline. Fiecare copil este evaluat dupa indicatori si i se stabileste un plan de recuperare individual, asigurindu-i-se o hrana corespunzatoare. Media in care recuperam un astfel de distrofic este de circa 3 luni, timp in care realizam profilaxia rahitismului si a anemiei. Deoarece multi vin direct din maternitate si prezinta o incarcatura microbiana mare, realizam si sterilizarea lor. Desi ii punem pe picioare, de cele mai multe ori acestia ajung datorita mediului familial sau neimplicarii medicilor din asistenta primara in acelasi stadiu de rahitism sau anemie. Nici medicii de familie nu ne sprijina in activitatea noastra, majoritatea cazurilor putind fi depistate si chiar tratate la nivel de asistenta primara. In acest fel, prin dispensarizarea micutilor s-ar putea preveni reintoarcerea lor in spital, economiile realizate de Spitalul de Pediatrie fiind importante. Din nefericire insa, majoritatea cazurilor trimise la recuperare nu vin in timp util, de cele mai multe ori complicatiile fiind instalate. Este un dezastru. Aproape toti copiii sufera de anemie si rahitism in diverse stadii. Este absolut necesara reinfiintarea cabinetelor scolare, care sa realizeze o profilaxie a acestor boli" a declarat dr. Gabriel Petrovici, seful sectiei.
Cu ajutorul unor fundatii umanitare, in aceasta sectie s-au investit numai in acest an citeva sute de milioane de lei, astfel incit Spitalul de Pediatrie nu a fost nevoit sa vireze nici un ban pentru modernizarea sectiei in acest an. Micutii internati aici se bucura de conditii de invidiat, in comparatie cu alte spitale. Sectia este una din putinele din judet care are autorizatie sanitara de functionare vizata de Directia de Sanatate Publica si de DSV. Nu exista nici un fel de probleme legate de acordarea medicamentelor sau hranei, iar datorita unei centrale este difuzata caldura in permanenta, astfel incit micutii nu sufera de frig. (Lucian SIMINIUC)

Comentarii