Garantarea salariilor pe spezele patronilor

miercuri, 31 octombrie 2001, 00:00
2 MIN
 Garantarea salariilor pe spezele patronilor

Salariatii nu vor mai avea motive sa se teama ca nu isi vor mai primi la timp salariile sau ca ar putea ramine fara bani pentru ca firma la care au lucrat va intra in faliment. Potrivit noului Cod al Muncii aflat in discutie in Parlament, firmele vor fi obligate sa constituie un fond de garantare pentru plata salariilor, care va elimina riscul ne neplata catre angajati a unor sume ce rezulta din contractele de munca. Din acelasi fond vor fi platite salariile in cazul in care societatea intra. lichidare sau faliment.
Potrivit actului normativ, Fondul de garantie este cel putin egal cu dublul fondului de salarii anual si se constituie de catre angajator prin depunerea intr-un cont bancar a unei sume lunare in valoare de cel putin 5% din fondul de salarii, pina la constituirea integrala a fondului.
Acesta se constituie la nivelul fiecarui angajator, in termen de trei ani de la momentul in care s-au incheiat contractele individuale de munca sau, in cazul firmelor care au personal angajat cu contract individual de munca, in termen de trei ani de la momentul intrarii in vigoare a noului Cod al Muncii. Constituirea fondului va fi urmarita de Inspectoratul Teritorial de Munca.
La sfirsitul fiecarui an calendaristic, angajatorii au obligatia de a verifica in ce masura fondul de garantie constituit acopera cel putin dublul fondului de salarii platit in anul respectiv. In cazul in care fondul este mai mic decit dublul fondului de salarii anual platit, angajatorul are obligatia de a-l completa pina la sfirsitul primului trimestru al anului urmator. In cazul in care fondul de garantie constituit este mai mare decit dublul fondului de salarii anual platit, angajatorul poate sa retraga sume din fondul de garantie, numai cu autorizatia Inspectoratului Teritorial de Munca.
Sumele depuse in fondul de garantie sint purtatoare de dobinzi si sunt deductibile fiscal. Angajatorul nu poate utiliza sumele existente in fondul de garantie decit in situatii de imposibilitate de plata a salariilor, cu acordul sindicatului reprezentativ din unitate si a Inspectoratului Teritorial de Munca. In situatia declansarii procedurii de reorganizare judiciara sau de faliment, plata salariilor se va face cu prioritate din fondul de garantie.
Codul Muncii va permite sa oricarui salariat sa solicite Inspectoratului Teritorial de Munca sa dispuna plata salariului sau din fondul de garantie, in situatia in care angajatorul nu s-a achitat de aceasta obligatie in termen de 15 zile de la scadenta. Daca Inspectoratul Teritorial de Munca constata ca cererea este justificata, poate dispune executarea de catre banca a sumelor respective, firma urmind sa reconstituie fondul la nivelul prevazut de Codul Muncii.
Noul Cod al Muncii va asigura o protectie foarte mare salariatilor, insa va crea probleme financiare multor societati comerciale care si asa sint lipsite de lichiditati pentru plata salariiilor. In cazul unei societati mari, cu un fond lunar de salarii de doua miliarde, rezerva in banca trebuie sa fie de aproape 50 miliarde de lei. (Cristian LUPASCU)

Comentarii