Griul din Rezervele Statului de la Botosani va ajunge in troacele porcilor de la Agricola International Bacau

duminică, 13 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 Griul din Rezervele Statului de la Botosani va ajunge in troacele porcilor de la Agricola International Bacau

Aproape intreaga cantitate de griu din rezerva de stat gestionata de Comcereal SA Botosani va pleca in magaziile SC Agricola International Bacau, unde va fi folosit drept hrana pentru porci. Acest lucru se intimpla in timp ce SC Moldopan a anuntat recent ca nu mai are griu pentru a putea produce piin. Societatea botosaneana a fost nevoita sa aduca griu de la Vaslui, care insa nu ajunge decit pentru maxim doua saptamini. Se profileaza astfel in Botosani, judet cu profil agricol, o criza a griului fara precedent. De altfel, nu este de mirare ca Regia rezervelor statului au luat decizia de a trimite griu la Bacau, atit timp cit directoarea SC Moldopan SA Botosani Lilica Ursu declara cu nepasare: "Nu ma intereseaza daca se cumpara piine de la Moldopan. Nu sint obligata sa spun de ce nu am luat griu de aici si am luat din alta parte".
Printr-un contract semnat in luna mai a acestui an, Regia rezervelor statului se obliga sa imprumute SC Agricola International SA Bacau cu 7.600 de tone de griu, cantitate ce va fi luata de la baza Comcereal Trusesti. Directorul tehnic de la Comcereal, Gheorghe Faraon, spune ca a fost instiintat de aceasta decizie printr-un fax: "Am primit zilele trecute instiintarea. E griul lor, nu au decit sa faca ce vor cu el. Noi doar il pastram in conditii optime. Rezerva de stat pe care o gestionam este de aproape 20.000 de tone de griu". Faraon mai spune ca inainte nu s-a mai apelat niciodata la Rezervele statului pentru a se imprumuta o societate cu griu. Dubios este faptul ca Moldopan SA Botosani nu se aprovizioneaza cu griu de la Cerealcom, preferind sa mearga la Vaslui, dar directorul tehnic Gheorghe Faraon are explicatie si pentru aceasta intrebare: "Ei spun ca la noi griul nu este panificabil. L-au supus la diferite analize si au ajuns la aceasta concluzie. Din cauza aceasta nu iau griu de la noi. Eu cred insa ca este panificabil. Nu ma intreb de ce nu contracteaza aici pentru ca nu este griul meu si nu ma intereseaza".
Directoarea SC Moldopan nu vrea sa raspunda la intrebarea daca griul de la Cerealcom este panificabil sau nu, insa cert este ca fabrica de piine din Botosani s-a aprovizionat de la Vaslui si inca in ultimul moment. Reamintim ca saptamina trecuta Moldopan anunta ca mai poseda griu pentru numai o zi. Abia dupa ce a vazut ca nu mai are din ce face piine, directoarea Ursu (fosta Epure) a catadicsit sa merga la Vaslui sa ridice materia prima necesara aprovizionarii botosanenilor.
Elena Burac, directoarea de la SC Cerealcom, sustine insa cu totul altceva: "Nu stiu cum a reusit sa faca Agricola International un contract cu Rezervele statului pentru 18.000 de tone. O sa vina probabil si o sa ia si restul de la noi. Moldopan, din cite stiu eu, si-a trimis un reprezentant sa faca contract cu Rezervele statului, dar se pare ca intreaga cantitate de la Botosani era contractata. Au primit repartitie pentru Vaslui, ca sa ia griu de acolo". In privinta calitatii griului de la Cerealcom, Elena Burac spune ca nici nu se pune problema ca griul sa nu fie panificabil: "Din punct de vedere fizic, nu este nici o problema. Din punct de vedere chimic, nu ma pot pronunta. Trebuie facute analize. Nu pot spune nici ca este bun, nici ca nu este bun. Cert este ca, lunar, cei de la Rezervele statului iau probe de griu de la noi si le testeaza si pina acum totul a fost in regula". Afacerea griului se desfasoara la scara larga, existind cu siguranta jocuri de interese. Altfel nu se explica faptul ca Bacaul ia griu de la Botosani, iar Botosaniul trebuie sa se aprovizioneze griu de la Vaslui. Toate acestea in timp ce piata locala a griului este pustie, iar Agricola International de la Bacau foloseste griul panificabil pentru a hrani porcii. Cu alte cuvinte s-a ajuns ca de griul din Rezervele nationale sa nu mai beneficieze oamenii, ci porcii. (Ionut POCLID)

Comentarii