Producatorii de zahar, tepuiti de vreme

sâmbătă, 10 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Producatorii de zahar, tepuiti de vreme

Producatorii de sfecla vor primi in acest an doar 33 de kilograme de zahar pentru fiecare tona de sfecla livrata fabricii de zahar din Bucecea. Adunarea Generala a Actionarilor de la societatea comerciala Siretul a decis, ieri, intr-o sedinta extraordinara, ca producatorii agricoli care au predat sfecla de zahar fabricii din Bucecea sa beneficieze de o cantitate de 33 kg zahar/tona de sfecla, cu 17 kg mai putin decit cantitatea prevazuta in contracte. Masura de reducere a cantitatii de zahar pentru sfecla livrata a fost luata din cauza greutatilor financiare ale societatii, determinate de slaba productie de sfecla si proasta calitate a acesteia. "Vremea fiind potrivnica cultivarii sfeclei de zahar anul acesta, seceta in loc de ploaie pina in jurul datei de 15 august, cind sfecla trebuia sa ia in greutate, urmata de ploi abundente in loc de soare, cind sfecla trebuia sa inmagazineze zahar, a determinat ca sfecla sa aiba o digestie de 15% fata de 16% cit era normal, determinind o pierdere de 30 kg zahar/tona de sfecla. O asemenea situatie a fost intilnita doar o singura data in ultimii 40 de ani. Abia am reusit sa atragem increderea taranilor cultivatori de sfecla si acum natura a dat totul peste cap", a spus Iustinian Bozi, directorul Fabricii de zahar "Siretul".
Conducerea fabricii din Bucecea a apelat la serviciile Statiunii de Cercetare si Productie pentru Cultura Sfeclei de Zahar Brasov. Specialistii au ajuns la concluzia ca tehnologia proasta folosita de tarani si conditiile meteo potrivnice au dus la productia foarte slaba. Iustinian Bozi, sustine ca a inceput deja, intocmirea documentatiei pentru obtinerea de la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a unor despagubiri, considerind ca sfecla a fost o cultura calamitata. Bozi spune ca, daca documentatia va fi aprobata, banii vor fi impartiti producatorilor de sfecla, ca diferenta intre cantitatea de zahar prevazuta initial si cea livrata. Directorul Siretul spune ca problema aparuta la Botosani este una generala, la nivel de tara, de aceea vor fi facute demersuri impreuna cu Patronatul Producatorilor de Zahar din Romania. Reprezentantii fabricii estimeaza ca piederile societatii la sfirsitul campaniei de prelucrare a sfeclei din acest an vor depasi 25 de miliarde de lei. (Cristian LUPASCU)

Comentarii