Un botosanean a dat in judecata FNI

joi, 06 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Un botosanean a dat in judecata FNI

"Cauza numarul sase. Dodita Stefan, Statul Roman reprezentat de Ministerul Finantelor, CEC, CEC Valori Mobiliare, SC Gelsor SA, SC Sovinvest, Centrocoop, Banca Agricola". Asa a inceput ieri procesul singurului FNI-ist din Romania, juristul Stefan Dodita, care a preferat calea civila in justitie in incercarea de a-si recupera banii investiti la fostul fond mutual. Pe parcursul primului termen de judecata la Tribunalul Botosani, Dodita a renuntat la plingerile indreptate impotriva CEC, CEC Valori Mobiliare, Banca Agricola, Statul Roman si Centrocoop, raminind sa se judece doar cu SOV Invest, Gelsor si FNI. Judecatorul Cojocaru, cel care trebuie sa dea o solutie in aceasta cauza, stie importanta acestui proces: "Este scandal la nivel national". Pare retinut, studiaza cu atentie actele: "Vom discuta dupa terminarea sedintei de judecata. Trebuie sa vad actele cu atentie. Veniti in jurul orei 13". Unul din avocatii SC Gelsor SA Bucuresti, Dan Rares, printr-o intimpinare adresata instantei a reusit sa scoata si aceasta firma din cauza. Documentele prezentate ieri de avocatul bucurestean au reusit sa dovedeasca faptul ca SC Gelsor SA nu a avut decit rolul de distribuitor a carnetelor de actionar FNI, nicidecum nu a gestionat acest fond, deci plingerile indreptate asupra acestei societati nu sint intemeiate, iar un proces nu-si mai avea rostul. Urmatorul termen a fost fixat la inceputul lunii septembrie, cind probabil se va trece la judecata de fond a cauzei.
Stefan Dodita a depus la FNI in total 81 de milioane lei. O parte din acesti bani i-a depus in 1998 prin iulie, toate acumularile lui din dobinzi ajungind la suma de 286 de milioane de lei. Jurist la CEC, si la mai multe societati, Dodita spune ca a strins acesti bani doar din salarii si din vinzarea unei bucati de teren: "Mi-am stricat un depozit la CEC si am depus banii la FNI. M-a convins cineva care lucra acolo si care pe timpuri a fost coleg cu mine cind lucram la Directia Muncii. Nu mi-am putut imagina nici o clipa ca voi pierde acesti bani pentru am vazut ca FNI are in spate actionari extrem de seriosi ca CEC, Banca Agricola, iar activitatea este supervizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare institutie creata de stat si aflata sub controlul Guvernului. Nici nu-mi trecea prin cap ca voi pierde acesti bani. Sotia nici nu stia. A aflat din ziare ca si eu am pierdut bani la FNI". Banii pe care Stefan Dodita i-a depus la Fondul National de Investitii aveau un scop precis: construirea unui sediu pentru fundatia pe care o patroneaza-Nicoara. Numele vine dupa un fiu de-al sau care din frageda copilarie a murit si care a lasat un gol imens in sufletele parintilor. Fundatia patroneaza un festival de concursuri literare si alta plastica pentru copii si are doar scopuri caritabile, lucru dovedit de actiunile facute in Botosani. "Aveam totul pus la punct. Certificat de urbanism, proiect de constructie, autorizatie, absolut totul. Cred ca acum era demarata construirea sediului, dar nu a fost sa fie", declara Stefan Dodita. "Nu pot spune ce a fost in sufletul meu. De citva timp am numai necazuri. Prima data baietelul, apoi a fost furat bustul de bronz de mormintul acestuia, acum banii de la FNI. Nu mi-a venit sa cred ca s-a putut intimpla asa ceva. De aceea am actionat in justitie. Am bineinteles si plingere penala facuta impreuna cu toti cei pagubiti". Plingerile impotriva CEC si CEC Valori Mobiliare le-a retras pentru ca era o incompatibilitate: el reprezinta aceste institutii in instanta si tot el se judeca cu ele. "Nu se putea. Riscam sa-mi pierd locul de munca", a declarat Dodita.
Experienta in domeniul l-a facut sa apeleze si la calea civila de judecata. Daca va cistiga acest proces, odata cu stabilirea unei sentinte definitive va putea sa ia un executor judecatoresc, sa intre in sediul FNI din Botosani si sa ia bunuri in valoarea banilor pierduti. Stefan Dodita spune ca este mult mai simplu astfel, in nume propriu, cu mai multe sanse de reusita decit sa astepte finalizarea unui proces penal, la nivel national, care poate dura ani de zile: "Asa, daca cistig, imi voi putea recupera banii mai repede inainte de intrarea in lichidare a FNI". Procesul l-a costat 5,6 milioane, care reprezinta taxa de timbru. Aceasta taxa, relativ mare, este unul din lucrurile pe care ii impiedica pe multi feneisti sa apeleze la instantele civile. Nici nu exista siguranta cistigului. De exemplu, cei care au pierdut peste un miliard de lei, cu depozite initiale de ordinul sutelor de milioane, trebuie sa plateasca o taxa de timbru de citeva zeci de milioane de lei, fara a avea siguranta cistigului. Daca pierd procesul, pierd si taxa de timbru. Stefan Dodita a avut curajul sa riste in ideea ca odata si odata tot va trebui sa faca un sediu pentru fundatia pe care o patroneaza. "O sa ma judec pina la sfirsit pentru ca stiu ca am dreptate si voi cistiga", spune Dodita. Cert este ca juristul botosanean s-a invatat minte: "Nu mai am incredere decit in CEC. Acolo macar depozitele sint garantate 100% de catre stat. Nici in banci nu mai pun bani. Ele nu garanteaza in totalitate decit depozitele de pina la 54 de milioane de lei. Acum, la vremurile astea, nu mai stii ce se poate intimpla". (Ionut POCLID)

Comentarii