Vinatoare de firme fantoma

marți, 28 decembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Vinatoare de firme fantoma

Pe rol la judecatorul sindic se afla in acest moment 63 de dosare ale unor firme cu capital integral privat, care se afla in lichidare judiciara. Debitele totale inregistrate de acestea la banci, stat si parteneri de afaceri se ridica la 24 de miliarde de lei. Procedura de faliment asigurata de un lichidator sub directa supraveghere a judecatorului sindic este mult ingreunata din cauza ca la majoritatea acestor firme nu se cunoaste numarul total de creditori.
Gheorghe Gavril, presedintele Tribunalului Botosani, declara ca exista extrem de multe situatii care nu fac decit sa incetineasca procedura de lichidare: "Este extrem de multa munca pentru lichidarea unui agent economic. Greu este sa gasesti toti creditorii. Apoi un lichidator numit de judecatorul sindic evalueaza bunurile si scoate proprietatile agentului economic la vinzare". Presedintele Tribunalului Botosani da exemple de firme fantoma, care au fost declarate in lichidare judiciara si care nu au fost gasite de lichidator: "Sint SRL-uri care nu mai pot fi identificate. Adresa lor figureaza pe un apartament si cind mergi acolo nu gasesti nimic ba chiar si un alt proprietar de apartament. Asa s-a intimplat in cazurile Mondo SRL Dorohoi, Veronica SRL Dorohoi, Globus Audio-Video SNC Botosani sau SC Paniro SRL Botosani".
Exista firme in lichidare judiciara carora nu li se pot identifica bunurile. Cel mai elocvent exemplu il constituie firmele familiei Hromei, respectiv SC Aidsab SRL si SC Adler SRL. Gheorghe Gavril declara ca ambele firme au datorii de 10 miliarde de lei, deci aproape jumatate din numarul total de debite pentru care 63 de firme sint in faliment: "Pentru aceste firme a venit odata la un proces sa se inscrie la masa creditorilor un autobuz intreg de oameni". Presedintele Tribunalului Botosani spune ca lichidatorul cind a mers la aceste firme conduse de familia Hromei nu a gasit nici un act, iar ca active doar citeva cladiri dezafectate. "Individul a disparut. Este si o plingere penala impotriva lui. Actele contabile au fost ori ascunse ori distruse. Practic acolo nu se mai stie ce este a lui Hromei si ce nu. In astfel de situatii este foarte greu sa te apuci de treaba pentru ca natura juridica a bunurilor nu este cunoscuta si te poti trezi ca vinzi bunuri care apartin unei terte persoane care nu are nimic in comun cu lichidarea", spune Gheorghe Gavril. Intr-adevar, cele doua firme practic nu mai exista. Sediul societatilor din Tulbureni este constituit din citeva cladiri parasite, intr-o stare avansata de degradare. Lacate la toate usile, ciini vagabonzi, citeva masini stricate in curte si nici un paznic. Este tot ce a mai ramas din afacerea familiei Hromei, familie care de altfel nu mai locuieste in Botosani. "Nu l-am mai vazut demult pe Puiu Hromei. Nu stiu de cind nu a mai trecut pe aici. Nu a lasat nici vorba unde poate fi gasit", a declarat unul din angajatii SC Ema Star, firma aflata in imediata vecinatate a proprietatilor familiei Hromei. Nici taranii din Zaicesti, care mai aveau relatii de afaceri cu Puiu Hromei nu mai stiu nimic despre acesta. Unii spun ca s-ar fi mutat la Adincata, altii afirma ca familia Hromei isi are acum domiciliul in Copalau. Cert este ca Puiu Hromei nu este de gasit, de aceea nici lichidatorul nu poate sa-si faca treaba. Chiar daca ar putea este extrem de greu de crezut ca ceea ce a mai ramas la Zaicesti poate acoperi cele 10 miliarde de lei care firmele Aidsab si Adler le datoreaza la creditori.
Exista deasemeni societati in faliment care au bunuri ce nu pot fi valorificate. Este si cazul descris mai sus, unde nici nu se stie cui apartin bunurile, dar nici nu pot fi valorificate din cauza starii avansate de degradare. La alte firme in lichidare judiciara, de exemplu SC Casico, care are datorii de un miliard de lei, bunurile au o valoare extrem de mare si nimeni nu este interesat sa cumpere. Aceasta societate este posesoarea "Vilei dintre vii" de la Frumusica, constructie cu o valoare extrem de mare, aproximativ 4 sau 5 miliarde de lei. Judecatorul sindic Dorina Dascalu spune ca "Au existat persoane care s-au interesate de aceasta vila dar au renuntat din cauza pretului mare. De regula cind este vorba despre imobile mari, valoaroase, cei ce doresc sa cumpere nu se orienteaza spre Botosani. In ultimul timp toti se orienteaza spre zonele defavorizate din Suceava". Pina in prezent din vinzarile care s-au facut au fost recuperate de agentii economici aflati in lichidare judiciara sume mici. Gheorghe Gavril spune ca sumele care s-au obtinut reprezinta maxim 20% din totalul de recuperat, adica maxim 5 miliarde de lei. (Ionut POCLID)

Comentarii