Cu stiloul in mina si sapte cojoace in spate

luni, 23 noiembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Cu stiloul in mina si sapte cojoace in spate

Frigul a pus stapinire pe orasul Ianca nu numai pe strazi, ci si in case. Cei mai multi se incalzesc cu convectoare si radiatoare, deoarece caloriferele din apartamente au ramas reci. In situatia cea mai dificila se gasesc gradinitele si Grupul Scolar Agricol Ianca, institutii racordate la sistemul de termoficare. Daca in gradinite incalzirea cu ajutorul convectoarelor sau radiatoarelor da rezultate, in grupul Scolar Agricol frigul nu poate fi izgonit. In salile mari si reci convectoarele si caloriferele electrice, care functioneaza continuu in timpul orelor, abia reusesc sa dezmorteasca atmosfera. Elevii sint obligati sa stea imbracati, in ciuda eforturilor depuse de conducerea institutiei de a incropi o atmosfera rezonabila. Directorul grupului scolar, prof. Elisabeta Gherase, ne-a spus ca situatia a fost comunicata din timp Primariei, dar aceasta a luat foarte greu o decizie: "Sistemul de incalzire al orasului a fost racordat la termocentrala care furniza agent termic pentru cele citeva societati comerciale din oras, intre care cel mai important obiectiv industrial era Fabrica de Zahar, care in urma cu doi ani a fost inchisa. Ca urmare, furnizarea agentului termic numai pentru incalzirea orasului a devenit ineficienta si a fost intrerupta."
Contactat de reporterii ziarului nostru, primarul orasului Ianca a spus ca anul trecut, cu aprobarea Consiliului Judetean, s-a folosit totusi termocentrala pentru incalzirea orasului, in ciuda pierderilor ce urmau sa se inregistreze. In acest an, bugetul de austeritate nu a mai permis Consiliului Judetean sa aprobe functionarea termocentralei. In aceasta situatie, Primaria orasului Ianca a hotarit ca cele patru puncte de distributie a agentului termic din oras sa fie dotate cu centrale importate din Italia, care sa asigure incalzirea.
"Din cauza intirzierii votarii bugetului in 1998 abia in iunie, s-a intirziat si demararea proiectului de instalare a celor patru centrale. Licitatia pentru efectuarea lucrarilor necesare a fost stabilita pentru 19 august insa, datorita unor deficiente in intocmirea caietului de sarcini si a proiectului tehnic, s-a aminat pentru 23 august. In urma licitatiei, lucrarea a fost incredintata Trustului Montaj Utilaj Chimic Bucuresti, filiala Braila", ne-a declarat prof. Tudor Oprisan, primarul din Ianca.
Declaratiile primarului sint in contradictie cu cele ale directorului Grupului Scolar Agricol, care spune ca in realitate au fost incepute abia la 1 noiembrie. Surse autorizate din cadrul Consiliului Judetean au precizat ca "lucrarile de constructii-montaj au fost incepute la 1 noiembrie, dar este singura investitie din Braila care, pina in prezent, a fost pregatita si executata intr-un termen record de 4 luni si jumatate". Primarul din Ianca a mai spus ca pina in prezent au fost aduse cele patru cazane care au un randament superior si a caror instalare va insemna pentru locuitori o scadere a costului intretinerii cu 40%. Desi prof. Tudor Oprisan sustine ca este preocupat de cum traiesc, muncesc si invata locuitorii al caror ales este, la Grupul Scolar Industrial din Ianca situatia este dificila. Scoala are centrala proprie si in aceste conditii elevii nu ar trebui sa tremure, insa ei primesc caldura doar 4 ore din 24, doua ore dimineata si doua seara, pentru ca primarul considera ca temperatura exterioara inca permite un astfel de program, nu ca nu sint bani pentru plata energiei consumate, cum sustine reprezentantul administratiei institutiei, Ana Grososi. (Cristina DOSULEANU, Gina PAVLICENCO)

Comentarii