Gimnaziul va avea noua ani

joi, 03 ianuarie 2002, 00:00
5 MIN
 Gimnaziul va avea noua ani

Incepind cu generatia care este acum in clasa a VII-a, se va trece la gimnaziul de 9 ani. Prima clasa de liceu sau de scoala profesionala va deveni clasa de gimnaziu si, ca urmare, gimnaziul va dura 5 ani, iar liceul va avea o durata de trei ani. Exceptie vor face profilurile tehnice, pentru care durata studiilor va fi de 4 ani. Aceasta schimbare a sistemului de invatamint nu a fost foarte comentata de conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii, astfel ca parintii si elevii nu stiu foarte clar ce ii asteapta. "Ingrijorarea este nemotivata. La Inspectoratul Scolar Judetean, din acest semestru, am initiat numeroase forme de pregatire, astfel incit sa nu existe pentru nimeni nici o ambiguitate. Deciziile vor fi numeroase. Ma voi referi numai la cele care tin de nivelul nostru de decizie. Sistemul de invatamint brailean este pregatit pentru aceasta trecere. Oricum, mai este suficienta vreme pina atunci. Acum, inventariem probleme, fixam scadente", a spus inspectorul scolar general Viorel Mortu.
Neclaritatile apar in privinta spatiilor de invatare. In toate scolile cu clase I-VIII se invata in doua schimburi, iar la Scoala "Mihail Sadoveanu" se invata chiar in trei. Se pune astfel intrebarea daca marirea numarului de clase la gimnaziu nu va duce la o supraaglomerare. "Va rog sa remarcati ca, de trei ani, numarul elevilor care intra in clasa I este considerabil mai mic decit numarul celor ce termina gimnaziul. Procesul va mai dura inca trei sau patru ani. In municipiu, la scolile mari, de regula terminau sase clase, in timp ce, la clasa I, se inscriau copii doar pentru patru clase. In 2003, vor exista in majoritatea scolilor cu clase I-VIII spatii scolare nefolosite. Daca privim cu atentie, se cuvine sa spunem ca sistemul nu e incarcat cu o clasa in plus. Oricum, clasa a IX-a exista si spatii au fost suficiente. Sintem acum in situatia de a descongestiona liceele si a accepta o anumita incarcare pe gimnazii. Daca facem o socoteala simpla, vom vedea ca numarul de clase V-VIII din 1998 este aproape egal cu numarul de clase V-IX din 2003. Gimnaziile pot gazdui clasa a IX-a in 2003-2004, dar este exclusa invatarea in trei schimburi. De asemenea, tin foarte mult sa ramina functionale laboratoarele de biologie, fizica, chimie si informatica. De aceea, cred ca si liceele vor gazdui clasa a IX-a de gimnaziu. Acum nu stim daca MEC va permite ca aceste clase care vor functiona in licee sa fie pe o forma de selectie sau clase compacte, asa cum au fost ele constituite. Oricum, nimic nu va fi lasat la intimplare si nimeni nu trebuie sa fie ingrijorat de acest eveniment, decit daca practica ingrijorarea ca mod de existenta si metoda de comunicare cu realitatea", spune inspectorul general Viorel Mortu.
"In anii ce vin, nu vom scoate decit in mod exceptional la concurs catedre in liceele noastre"
Nici numarul insuficient de cadre didactice la gimnaziu nu ingrijoreaza conducerea ISJ, pentru ca aglomerarea de la gimnaziu este contrabalansata de o descongestionare a liceului. Ca urmare, unii profesori de liceu vor putea preda la gimnaziu. Conducerea ISJ considera ca nici situatia din judet nu este ingrijoratoare, chiar daca aici sint, acum, considerabil mai multi suplinitori necalificati, iar o eventuala marire a necesarului de cadre didactice nu va putea fi acoperita cu profesori de la liceu. "Nu numarul cadrelor didactice ne intereseaza, cit calitatea lor. Nu avem clase in plus. Ce se pierde la liceu se cistiga la gimnaziu. Daca nu vor fi suficiente cadre didactice la gimnaziu, se va apela la cadre didactice de liceu. In mod cert, va fi o oarecare reasezare prin miscarile de personal din acest an si, mai ales, din anul urmator. In anii ce vin, nu vom scoate decit in mod exceptional la concurs catedre in liceele noastre. De asemenea, un numar important de catedre se vor disponibiliza prin pensionare. Probabil ca vor fi putine catedre la liceu ocupate cu suplinitori calificati. Probabil vor fi mai putine ore la plata cu ora. Tot ce spunem pe tema aceasta este valabil pe baza documentelor reglatoare valabile azi. Ministerul inca nu a luat marile decizii in acest domeniu, doar a identificat problemele si a inceput sa dezvolte proiecte. Nici chiar in judet nu mai sint multi suplinitori numai cu liceul. Foarte multi sint in curs de calificare la universitati sau colegii. Scoli din mediul rural, in care sa predea numai suplinitori cu liceu, nu avem. Prin oferta de posturi la examenele de titularizare din urmatorii doi ani, vom incerca sa umplem acest gol. Daca va fi dorinta, colegii pensionari in 2003 pot preda in continuare, in conditiile legii. Daca, insa, nu vom reusi sa avem cadre didactice calificate in toate scolile, vom organiza stagii de formare prin Casa Corpului Didactic, astfel incit sa existe eficienta si control", a aratat inspectorul general al ISJ.
Aceasta trecere la gimnaziul de noua ani va duce si la o schimbare semnificativa a continuturilor curriculare. Clasa a IX-a va fi gindita ca o clasa de trecere, de sinteza a unor elemente de gimnaziu, de deschidere spre problematica mult mai complexa a liceului. "Clasa a IX-a se va incheia cu un examen de capacitate, deci vor fi pregatite elementele specifice acestui examen. Materia invatata acum in clasa a VII-a si a VIII-a va fi descongestionata, multe teme vor glisa spre clasa a IX-a. Principalele modificari curriculare vizeaza, deci, clasele a VII-a, a VIII-a si a IX-a. Incepind din acest an, MEC va defini curriculumul national, in vederea trecerii la invatamintul obligatoriu de 9 ani. Trecerea spre acest eveniment trebuie sa fie fireasca. Multe componente ale trecerii spre noua clase de gimnaziu se rezolva din acest an, altele, numai in viitorul an. Nu vom accepta improvizatia intr-o situatie atit de complexa. La inceputul anului scolar 2003-2004, ar trebui sa ramina de luat doar citeva decizii minor corective. Pentru clasa a IX-a, se prevede o dezvoltare a curriculumului la dispozitia scolii. Deja, am inceput sa pregatim aceasta tema extrem de complexa. Analizam specificul contextului comunitar, verificam sau testam interesele elevilor si parintilor. Vrem sa sporim integrarea scolii in comunitatea locala, vrem sa sporim responsabilitatea autoritatilor locale fata de calitatea procesului instructiv educativ si, nu in ultimul rind, vrem sa sporim profesionalismul managerilor scolari", a mai precizat inspectorul general Viorel Mortu.
Incurajatoare pentru cei care vor suporta consecintele trecerii la gimnaziul de noua ani este declaratia inspectorului scolar general, potrivit careia orice masuri se vor lua, se va avea in vedere, in primul rind, interesul elevilor si continuitatea sistemului de pregatire din gimnaziu. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii