Sub zodia inCapacitatii

duminică, 25 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Sub zodia inCapacitatii

Examenul de capacitate din acest an a fost o noua lovitura pentru absolventii ciclului gimnazial. Promovabilitatea este de aproximativ 59,6%, cifra care se apropie de cea de anul trecut, 61%, cind Braila s-a clasificat printre ultimele judete din tara. Odata cu afisarea rezultatelor, disperarea i-a cuprins pe multi parinti sau copii, care nu se asteptau la o asemenea lovitura. Unii elevi plingeau cu foc pe umarul colegilor, iar parintii ai caror copii picasera se pregateau sa se duca acasa sa le traga o mama de bataie care sa le aduca mintile in cap. Dezamagirea a cuprins si unii elevi care au luat examenul cu nota mica, ceea ce punea sub semnul intrebarii accesul lor la un liceu bun. Estimarea noastra a luat in considerare rezultatele preliminare afisate la 21 de centre de capacitate din oras si mediul rural, din 27.
Cele mai slabe rezultate s-au inregistrat la scolile din Chercea, unde promovabilitatea este de numai 35%, si la Scoala nr.5, unde promovabilitatea a fost de 9% – din 28 de elevi cinci nu s-au prezentat, 21 au picat si doi au luat examenul cu cinci. Promovabilitate mica s-a inregistrat si la Scoala nr. 33, din Vidin, 51%, la Scoala nr.28, din Viziru, 51%, iar la Scoala nr.2 au trecut examenul abia 55%. Rezultate mai bune s-au realizat la centrele de la Liceul de Arta – 90,2% si Scolile "Mihai Eminescu" – 87% si "Ion Creanga" – 86%. Daca in mediul urban promovabilitatea medie este de 65%, in mediul rural situatia este mai grea, media promovabilitatii fiind de numai 45%. Cel mai mic numar de promovati s-a inregistrat la Gemenele, din 50 de prezentati au trecut 17, adica 34%, iar cea mai mare promovabilitate este la Insuratei, 54%.
Dintr-un esantion de 2793 de candidati din mediul urban, de la 14 centre de capacitate, numai 91 au luat note peste noua, adica numai 3% si 288 note peste opt, adica 10%. Marea majoritate a celor care au promovat au obtinut note intre sase si opt. Ca urmare, obtinerea unei note intre zece si opt da sanse mari elevilor sa intre la un liceu bun. Din datele preliminare, pina acum, cea mai mare nota in aceasta sesiune de capacitate a fost obtinuta de Dragos Avramescu – 9,71, elev la Colegiul "Nicolae Balcescu". La numai trei sutimi se afla Simona Tirca – 9,68, de la Scoala "Al.I.Cuza".
Dorinta MEN de a publica rezultatele simbata, a doua zi dupa ultima proba, s-a dovedit nerealista. Profesorii de istorie si geografie nu ar fi avut timpul necesar pentru evaluarea cu atentie a tezelor. Rezultatele s-au afisat simbata noaptea tirziu, fapt care a nemultumit parintii ce asteptau cu sufletul la gura notele. Datorita intirzierii afisarii rezultatelor preliminare, s-a prelungit si perioada de depunere a contestatiilor. Aici, fiecare comisie de capacitate a procedat cum a crezut de cuviinta, pentru a impaca si parintii sau copiii nemultumiti si sa se incadreze si in graficul ministerului, care prevede ca astazi se vor cunoaste rezultatele definitive.
Dintre cele trei teze, cea mai dificila s-a dovedit a fi la matematica, unde majoritatea elevilor au obtinut nota cea mai mica, insa rezultatele din acest al doilea an in care se da examen de capacitate arata faptul ca aceasta generatie este mai slaba ca cea de anul trecut. In conditiile in care acum a fost mai putin de invatat si se putea alege intre istorie si geografie, promovabilitatea a ramas la aceleasi cote alarmant de mici, in pofida faptului ca ministerul a facut tot ce a crezut de cuviinta pentru ca aceasta sa se situeze intre 75% si 85%. Deja, multi parinti se gindesc la o a doua sesiune de capacitate, cind ar mai putea promova si alti elevi pentru a urma cursurile unui liceu sau a unei scoli profesionale, insa pina ieri Inspectoratul scolar nu stia nimic in acest sens. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii