Moldova va fi, definitiv, republica parlamentara

joi, 27 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Moldova va fi, definitiv, republica parlamentara

Dupa citeva incercari disperate de a gasi o solutie de compromis, presedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a promulgat ieri legea cu privire la instituirea regimului parlamentar de guvernare. Legea va fi publicata astazi in Monitorul Oficial si va intra in vigoare imediat. Acest fapt inseamna ca la toamna nu se vor mai desfasura alegeri prezidentiale, iar seful statului va fi ales de catre parlament cu voturile a trei cincimi din deputati.
Presedintele Republicii Moldova isi va pastra doar dreptul la initiativa legislativa, dreptul de a negocia si a semna acorduri internationale si de a acredita diplomatii. Seful statului va fi cel care va desemna premierul, dupa ce programul de activitate al acestuia va fi validat de catre Parlament. Presedintele va ramine si comandant suprem al armatei.
Presedintele pierde astfel cel mai important drept, acela de veto asupra legilor adoptate de parlament. Odata cu instituirea regimului parlamentar de guvernare, seful statului va fi lipsit si de dreptul de a se implica in problemele guvernului. Presedintele nu va mai putea numi doi judecatori ai Curtii Constitutionale si nu va mai putea initia revizuirea Constitutiei prin acte legislative sau prin referendum.
Desi a promulgat legea, Lucinschi insista asupra desfasurarii unui referendum constitutional, in cadrul caruia populatia sa aleaga forma de guvernamint. Deputatii afirma ca discutiile despre initierea unui plebiscit vor fi reluate abia in martie, la sase luni dupa ce presedintele Petru Lucinschi a depus initiativa legislativa. Pina atunci, Parlamentul va alege un nou sef de stat si nu este exclus ca acesta sa nu mai insiste asupra referendumului.
Ramine insa o intrebare: cit de pregatita democratic este Moldova, o tara abia iesita de sub dictatura, pentru a face fata unui sistem politic care functioneaza bine doar in state cu vechi traditii democratice? (M. PASCU)

Comentarii