Criza si vremea lovesc direct in inima la Iasi

Subtitlu

miercuri, 11 februarie 2009, 21:44
5 MIN
 Criza si vremea lovesc direct in inima la Iasi

"Stam cu capul la picioarele celuilalt. Ne acoperim ca sa nu ne mai si mirosim. Numai noi stim in ce fel dormim", spune un bolnav. "Ministrul sustine peste tot ca pacientii nu trebuie refuzati si ca trebuie internati. Insa in acelasi timp mai spune sa nu existe dubluri in pat. Sintem revoltati", spune seful Clinicii de Cardiologie. 

 

In clinicile Spitalului "Sf. Spiridon" nu mai ai loc nici sa scapi un ac. De la inceputul acestui an, nici un pat din spital n-a mai apucat sa fie liber. Cele mai aglomerate clinici sint cele de medicina interna si cardiologie. Aici medicii lucreaza ca pe front, iar pacientii sint nevoiti sa stea cite doi in pat din cauza lipsei spatiului necesar numarului de persoane internate. Medicii spun ca spitalul e plin din mai multe cauze. E sfirsit de iarna, iar organismul uman e mai sensibil.

Pe de alta parte, multi pacienti spun ca nu mai au bani de medicamente. In plus, multe persoane ajung la spital fara a avea probleme grave de sanatate, dar sint internate pentru investigatii. In premiera, insa, criza economica e un alt factor de aglomeratie: stresul continuu determina hipertensiune si afectiuni cardiace. De asemenea, un rol il are si teama medicilor ca refuzul unei internari i-ar putea implica intr-un scandal public. Asa ca se interneaza tot. Pacientii stau ca sardinele in conserva.

"Norocosii": proaspat operatii si obezii

Clinica de Cardiologie pare a fi cea mai aglomerata: e plina pina la refuz. Intr-un salon de femei unde in mod normal ar trebui sa fie internate zece paciente, am gasit cu cinci mai multe. Cu tot cu cei care erau veniti in vizita, salonul arata ca un furnicar. Acolo unde s-a putut, si pacientele aratau mai firave, in patul destinat unei singure persoane a mai fost asezata una.

"Doamna de aici a fost operata si nu putem sa mai punem pe cineva acolo, iar cealalta doamna e mai plinuta si n-ar mai incapea cineva", spune o asistenta medicala, aratind spre pacientele care au avut norocul de a ramine singure in pat.

"Stam una cu capul la picioarele celeilalte. Ne acoperim ca sa nu ne mai si mirosim. Noaptea nici nu ne miscam, numai noi stim in ce fel dormim. Ce altceva sa facem?! Accepti sa stai si pe scaun numai sa primesti tratamentul de care ai nevoie", spune una din pacientele care trebuie sa-si imparta patul.

50 de pacienti pe 25 de paturi

Medicii sint revoltati si dau vina pe sistem si pe cei care il conduc. "Ministrul spune peste tot ca pacientii nu trebuie refuzati si ca trebuie internati. Insa, in acelasi timp, mai spune sa nu existe dubluri pe paturile de spital. Noi sintem de garda o data la doua zile si internam intre 30 si 50 de pacienti zilnic. Numai ieri (n.r., marti) am internat in clinica 45 de persoane. Acum avem 50 de pacienti care stau pe 25 de paturi. Sintem revoltati si suparati", a declarat prof.dr. Mihai Datcu, seful Clinicii de Cardiologie.

Pe de alta parte, conducerea spitalului incearca sa gaseasca solutii de avarie pentru aceasta perioada foarte aglomerata. Astfel, pe unde s-a putut au fost aduse canapele sau paturi pliante. De asemenea, pacientii sint informati de la inceput despre problema spatiului si despre faptul ca exista posibilitatea sa imparta patul cu altcineva. Astfel, cei care pot fi tratati ambulatoriu pot alege sa nu ramina internati.

Paturi pliante si canapele

Potrivit medicilor, aglomeratia in spitale in aceasta perioada a anului nu este chiar o noutate. Insa anul acesta pare a fi mai rau ca niciodata. Medicii cred ca, in premiera, criza economica mondiala ar putea fi un factor al acestei situatii.

"E sfirsit de iarna, cind organismul uman este mai slabit, iar problemele de sanatate, mai ales cele cronice, se agraveaza. De asemenea, multi dintre pacientii mai in virsta ne spun ca nu au bani sa-si mai cumpere medicamentele. Drept urmare, isi intrerup tratamentul pentru afectiunile cronice si intr-un final ajung la spital. Dintre pacientii mai tineri, multi ne spun ca sint din ce in ce mai stresati din cauza pierderii locului de munca sau a lipsei banilor, si din acest motiv ajung la spital cu hipertensiune sau cu dureri toracice. Grija zilei de miine ii determina pe unii sa bea foarte multa cafea, sa fumeze in exces si apoi ajung speriati la spital pentru ca nu se stiau bolnavi cu nimic", a precizat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD.

Pe linga aceste cauze, medicii mai spun ca in ultima perioada se observa la unii pacienti o atitudine foarte revendicativa. "Campania mediatica din ultima vreme ii determina pe unii sa faca solicitari care nu-si au rostul. Toti vor sa fie internati, chiar daca spitalizarea nu se impune. Atunci cind se intimpla acest lucru, incercam sa le explicam cum stau lucrurile si cum unele afectiuni pot fi tratate si de medicul de familie", a adaugat conf.dr. Cimpoesu.

De asemenea, o mare problema este reprezentata de pacientii veniti aici din alte judete, fie trimisi de medici de familie, fie veniti de capul lor. Astfel, in clinicile de chirurgie ale spitalului, aproximativ jumatate dintre pacienti nu au domiciliul in judetul Iasi, cum se intimpla si cu un sfert dintre pacientii internati in clinicile medicale.

"Ma plimb, ca sa se odihneasca colegul de pat"

Situatia nu se prezinta mai bine nici la Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala a spitalului. Daca in saloanele de femei se mai gasea cite un pat liber, la barbati situatia era deja tragica. In saloanele si asa mici si inghesuite paturile au fost lipite pentru ca acolo sa poata sta mai multi bolnavi. Pacienti cu maxilarele inclestate, legati de perfuzii sau cu fracturi la nivelul capului sint nevoiti sa stea cite trei pe doua paturi lipite, intr-o atmosfera sufocanta.

Unul dintre pacienti inca mai are putere sa glumeasca si o roaga pe asistenta medicala sa-l mute intr-un salon de femei. "Deocamdata fac tratament si urmeaza sa ma opereze saptamina asta. Sintem multi aici, ce sa facem? Ma mai plimb si eu ca sa se odihneasca colegul de pat, pentru ca el intra miine la operatie. Asta este, toti avem probleme", spune resemnat Vasile Ganceanu, un barbat de 47 de ani. Ajuns aici din Birlad, barbatul e fericit totusi ca cineva si-a dat seama ca are o problema medicala, initial medicii din Vaslui spunindu-i ca nu-i nimic in neregula. Acum, din cauza unei infectii puternice la nivelul danturii, barbatul va fi nevoit sa suporte o interventie chirurgicala.

In ciuda faptului ca de mai bine de o luna cele 956 de paturi de care dispune spitalul sint in permanenta ocupate, medicii spera ca lucrurile sa se regleze in timp. "Cu cit se incalzeste vremea afara cu atit scade numarul de pacienti. Multi dintre cei care vin acum vor de fapt sa-si verifice starea de sanatate, nefiind urgente. Cind vor incepe muncile la cimp, isi vor gasi ocupatie si nu vor mai veni atit de multi la spital. De asemenea, vremea se va echilibra si, in acelasi timp, si organismele slabite in aceasta perioada", a spus conf.dr. Cimpoesu.

Comentarii