1.800 de firme pe lista neagra a Directiei Finantelor Vrancea

marți, 28 martie 2000, 23:00
3 MIN
 1.800 de firme pe lista neagra a Directiei Finantelor Vrancea

Peste 1.800 de societati comerciale, din totalul celor 7930 din judetul nostru, pot fi dizolvate deoarece nu si-au majorat capitalul social in termenul legal. Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 32/1997, firmele trebuiau sa-si majoreze capitalul social de la 500.000 de lei la doua milioane de lei, pentru societatile cu raspundere limitata (SRL), si de la un milion de lei la 25 milioane de lei, pentru cele pe actiuni (SA). Termenul limita pentru inscrierea oficiala a acestor majorari a fost 30 iunie 1999.
Din informatiile furnizate de directorul Oficiului Registrului Comertului, Mircea Dumitrescu, reiese ca cele 1.800 de firme nu au tinut cont de ordonanta, continuind sa functioneze cu vechiul capital social.
"Chiar daca au trecut noua luni de la data limita, in tot acest timp a existat posibilitatea ca printr-o hotarire judecatoreasca sa fie majorat capitalul social, conform legii. Pot sa va spun ca din iunie ’99 si pina in prezent, doar 28 de agenti economici au facut acest lucru" – ne-a declarat ieri Mircea Dumitrescu.
Legea spune ca, in cazul in care capitalul social nu este majorat, Tribunalul, la cererea Directiei de Finante, a Camerei de Comert sau a oricarei persoane interesate, poate dizolva societatea respectiva. Lucru care se va intimpla si in cazul celor 1.800 de firme care sint, in prezent, in ilegalitate.
Multi patroni au plecat in Italia
"Noi am dat spre verificare Directiei de Finante Vrancea toate cele 1.800 societati comerciale. Acest lucru este necesar, deoarece este posibil ca unele dintre firme sa aiba datorii catre bugetul de stat sau catre diversi furnizori", a mai adaugat directorul Oficiului Registrului Comertului.
Verificarea celor 1.800 de firme trebuie incheiata pina pe 13 aprilie, data la care situatia va fi centralizata la nivelul Ministerului Finantelor. "Multi dintre patronii acestor firme sint plecati in Italia si nu ii mai intereseaza ce se intimpla cu societatea. Sint insa si agenti economici care au contractate credite la banci sau au datorii catre stat sau diversi furnizori. Cum verificarea se efectueaza in aceasta perioada, nu putem spune cu exactitate care este volumul datoriilor. Cert este ca, in functie de numarul de firme, la nivel de tara, care nu si-au majorat capitalul social, va fi initiat un proiect legislativ", ne-a declarat Gheorghe Roman, directorul Directiei de Administrare a Veniturilor Statului.
Nimeni nu vrea sa demareze procedurile de dizolvare
Chiar daca legea prevede clar sanctiunile, institutiile abilitate sa faca acest lucru ezita, din lipsa de fonduri. Aceasta pentru ca publicarea unei hotariri de dizolvare in Monitorul Oficial costa, la aceasta data, 580.000 de lei, totalul cheltuielilor de dizolvare pentru o firma ajungind la 800.000 de lei. Cum cei care se gasesc in aceasta situatie nu vor sa plateasca, ramine ca institutiile care se ocupa de dizolvare sa achite si taxele, in total 1,440 miliarde de lei.
"Noi nu avem bani, de aceea asteptam ca Directia de Finante sa ceara dizolvarea", a specificat Mircea Dumitrescu.
La rindul lor, specialistii Directiei de Finante asteapta o lege prin care sa se rezolve si aceasta problema. "Cert este ca in scurt timp toate cele 1.800 de firme vor suporta rigorile legii", a incheiat Gheorghe Roman. (Elena CRISTIAN)

Comentarii