Adjudenii vor avea apa permanent

marți, 30 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Adjudenii vor avea apa permanent

Desi la prima vedere pare paradoxal, din studiul facut de conducerea "Apoterm", consumul va scadea daca va creste programul de furnizare a apei pe timpul noptii. "Multi oameni isi fac seara provizii de apa pentru noapte, iar a doua zi o arunca pentru ca nu o folosesc sau folosesc foarte putina. Astfel, daca vor avea apa permanent, nu ar mai fi aceste pierderi", a explicat Andrei Dulgheru colegilor sai din Consiliul Local Adjud.
La ora actuala, adjudenii care locuiesc la bloc au apa intre orele 5 si 23. Pentru case este acelasi program, insa apa este oprita de la orele 14 la 16. Vara trecuta, din cauza secetei, pauza respectiva se aplica si la blocuri, iar casele nu aveau apa nici dimineata intre 9 si 11. Astfel, cu acest program, in cea mai mare parte a timpului, puturile aveau capacitatea necesara asigurarii debitului cerut de consumul populatiei, dar situatia era la limita.
Seceta pune pe jar edilii adjudeni
Edilii municipiului s-au aratat ingrijorati fata de seceta ce s-ar putea abate asupra tarii la vara. Insa conducerea societatii "Apoterm" nu poate spune daca este suficienta apa in pinza freatica a municipiului. "Vizual nu ne putem da seama daca este apa sau nu. Am facut adrese la OGA Focsani si la Bacau si vom merge pina la minister pentru ca acolo au harti si se poate vedea cum evolueaza pinza freatica", a adaugat Andrei Dulgheru.
Din punct de vedere tehnic, principalul furnizor de servicii din municipiu spune insa ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste alimentarea cu apa. Din cele 15 puturi existente, doua nu mai pot fi repuse in functie. Unul are coloana filtranta rupta, iar celalalt este total colmatat. Un al treilea put care nu functioneaza este nisipat, dar acesta va fi denisipat in urmatoarele trei luni.
Pentru a nu mai fi probleme, Andrei Dulgheru este de parere ca primaria ar trebui sa prevada in buget finantare pentru o statie de clorinare a apei si 10 tuburi pentru clor.
Conductele vechi pierd multa apa
Se pierde multa apa pentru ca unele conducte sint fie vechi, fie amplasate in locuri necorespunzatoare. Pe bulevardul Republicii, unde se afla magistrala DN 400 sint cele mai dese spargeri a conductei. Aici au loc fenomene electrice si la doua, trei luni conducta trebuie reparata. In apropierea conductei respective este un cablu de electric si din cauza curentilor vagabonzi teava se sparge. "Ar trebui ca «Electrica» sa fie chemata in instanta pentru ca si-a dat acordul ca magistrala de apa sa treaca prin apropierea cablului sau si iata la ce s-a ajuns. Ar trebui schimbat traseul, ocolindu-se zona respectiva", este de parere Andrei Dulgheru. O alta zona notorie in ceea ce priveste fintina arteziana care se improvizeaza cind se sparge conducta este chiar pe strada Vasile Alecsandri, linga primarie. La fel se petrece si pe strada Teiului, in zona piata-obor sau in subsolurile blocurilor de nefamilisti.
Contorizarea apei, cea mai buna solutie pentru economie
Dupa parerea consilierilor adjudeni cea mai mare economie la consumul de apa s-ar face daca toate locuintele ar avea apometre. "Daca ar fi apometre s-ar comsuma numai jumatate din cantitea actuala de apa. La noi, doua persoane platesc la comun 100.000 lei pentru apa, in timp ce altii, care au apometre platesc infinit mai putin", spune consilierul Lucian Vilhem. "Apoterm" ofera servicii de montare a apometrelor, iar conducerea societatii este dispusa sa faca acest lucru pentru orice persoana care solicita apometre, chiar recuperindu-si banii ulterior, in rate. (Mihaela BORDEI)

Comentarii