Am fost turnati la premier!

sâmbătă, 10 martie 2001, 00:00
5 MIN
 Am fost turnati la premier!

Mai mult, pentru a intari pozitia exprimata in cadrul teleconferintei, ieri sefii Consiliul Judetean si ai Prefectura au remis redactiei noastre un comunicat, in care se spune ca in plan local administratia are o relatie normala cu mass-media, singurii care fac exceptie fiind ziaristii de la "Monitorul".
Reactia celor doi sefi a venit si dupa ce "Monitorul" a publicat o serie articole, culminind cu cel in care erau consemnate sumar citeva din actiunile de hartuire pe care le-a intreprins subprefectul judetului fata de reporterii nostri.
Primul ministru Adrian Nastase a prezentat la teleconferinta de vineri, 9 martie, rezultatele unei monitorizari a presei, in urma careia ziarul cu cele mai multe articole care reliefeaza negativ actiunile actualului Guvern este un cotidian central, parte componenta a Grupului de media "Monitorul – Curentul". Premierul Adrian Nastase a spus ca numarul articolelor negative publicate de ziarul central a ajuns saptamina aceasta la 32. "Unul din ele anunta demisia ministrului Finantelor, ceea ce este total neadevarat. Domnul ministru este aplecat asupra problemelor privitoare la buget, nici vorba de demisie. Vrem sa analizam aceste probleme, sa vedem ce se intimpla. Poate am suparat pe cineva, poate nu stim sa ne comportam… poate trebuie sa vorbim cu conducerea acestor ziare care publica asemenea articole", a spus Adrian Nastase.
Dupa prezentarea premierului, Octav Cozminca, ministrul Administratiei Publice, a cerut prefectilor si presedintilor Consiliilor Judetene din tara sa prezinte problemele cele mai importante din judet. Cind a intrat in legatura cu Guvernul, presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, presedinte al organizatiei locale PDSR, a declarat: "Domnule ministru vreau sa va informez ca Regia Autonoma Monitorul Oficial preia anunturile prin intermediul Monitorului, ziar care face parte dintr-o retea care are aceeasi atitudine ca si Curentul fata de actuala guvernare". Ministrul Octav Cozminca a dat de inteles ca este posibil ca saptamina viitoare un reprezentant al Guvernului sa se deplaseze in Vrancea, pentru a vedea situatia la fata locului.
Pozitia exprimata de Marian Oprisan in cadrul teleconferintei a fost ieri intarita si de prefectul Constantin Buza. Intr-un comunicat de presa semnat de conducerea CJ si a Prefecturii se arata faptul ca "«Monitorul de Vrancea» este singura publicatie care atribuie in mod artificial si tendentios conducerii administratiei judetene intentia de cenzura, relatia cu mass-media locala desfasurindu-se in conditii de normalitate, in interesul informarii corecte a cetatenilor judetului".
Oprisan o tine tot pe-a lui
Comentariile premierului, din cadrul teleconferintei de ieri, nu au facut altceva decit sa dea apa la moara presedintelui CJ Marian Oprisan si prefectului Constantin Buza care, in nenumarate rinduri, s-au aratat nemultumiti de articolele publicate de ziaristii de la "Monitorul de Vrancea", articole care nu erau altceva decit fie fapte ale actualilor guvernanti, fie propriile lor declaratii, pe care insa
acestia si le retractau ulterior.
Cea mai mare suparare din ultimul timp a noii administratii pare sa fi plecat de la un articol publicat in ziarul de ieri, in care un reporter relata, fara a face nici un fel de comentariu, faptul ca subprefectul George Baesu, finul presedintelui de la Consiliul Judetean, ameninta ca va desfiinta "Monitorul de Vrancea", deoarece ziaristul respectiv "si-a permis sa califice drept «abureala» o promisiune electorala" neonorata in totalitate de actualul Guvern. Tot in acest articol, intitulat "Subprefectului ii sta «Monitorul» in git" reporterul respectiv relateaza cum, in urma cu citeva zile, unui alt reporter i s-a pus in vedere faptul ca i se poate interzice accesul, in institutiile publice, la toate actiunile initiate de subprefect. Motivele supararii pe "Monitorul" invocate de subprefect sint cele legate de modul de redactare a articolelor in care se face referire la activitatea Prefecturii. Subprefectul considera ca in articolele respective nu au fost evidentiate aspectele pe care el le-ar fi dorit si, de asemenea, nu s-a pus accentul cuvenit pe numele organizatorilor – respectiv Prefectura si persoana sa.
Subprefectul a cerut control asupra mass-mediei
Aceste remarci, venite de la suprefect, sint doar o frintura din campania de hartuire pe care administratia PDSR o exercita asupra mass-mediei din judetul Vrancea cu toate ca, declarativ, ei sustin ca "relatia cu mass-media locala se desfasoara in conditii normale, in interesul informarii corecte a cetatenilor judetului". Faptele noii puteri intra insa in totala contradictie cu declaratiile de presa.
Spre exemplu, la singura Comisie de Dialog Social din acest an acelasi subprefect, a cerut public celor de la Inspectia Muncii sa efectueze un control directionat, numai catre institutiile mass-media din judet. Iata clar o actiune menita sa-i atentioneze pe directorii de ziare sa fie cu bagare de seama atunci cind redactorii abordeaza subiecte din administratie.
O alta actiune menita sa-i tina pe ziaristi la usile institutiilor, departe de evenimentele reale, a fost dusa la implinire de acelasi subprefect zelos. Acesta a declarat, chiar la citeva zile dupa ce premierul Nastase l-a numit in fruntea Prefecturii Vrancea, ca va face in asa fel incit informatiile care vor iesi din institutii vor avea un traseu verificat si verificabil. Atunci, suprefectul a declarat reporterilor "Monitorului" ca functionarii din institutiile publice vor fi grav sanctionati daca vor furniza ziaristilor informatii de presa ca surse neautorizate. Conform subprefectului, singurele persoane care sint abilitate sa furnizeze informatii presei sint purtatorii de cuvint.
Piriciosii
Ieri, cu prilejul teleconferintei primului-ministru cu prefectii si presedintii de consilii judetene, am retrait pentru citva timp momentele jocurilor nevinovate din copilarie, cind spuneam: "ceata lui Pitigoi, dai in unul, tipa doi".
Suparati pe redactorii nostri, reprezentantii de la virful puterii locale au pirit "Monitorul de Vrancea" primului ministru. Din cite s-a lasat sa se inteleaga in amintita teleconferinta, datorita faptului ca intre societatea care editeaza ziarul nostru si Regia Autonoma "Monitorul oficial" exista un contract de preluare a anunturilor de pierderi, preschimbari, inlocuiri ale diverselor acte ce necesita aceasta procedura, acest lucru ar constitui, vezi Doamne, in viziunea initiatorilor pirii cu pricina, un motiv pentru redactorii "Monitorului de Vrancea" sa nu mai scrie critic la adresa puterii.
Conceptia, pe linga faptul ca este de-a dreptul hilara, constituie in sine un substrat deosebit de periculos. Le reamintim, in alta ordine de idei, liderilor locali ai PDSR atitudinea curtenitoare si plina de solicitudine pe care o aveau fata de noi cind erau in opozitie.
Sustineau atunci, cu multa convingere, ca nu vor mai repeta in relatiile cu presa greselile pe care le-au facut in guvernarea 1992- 1996. Odata cu preluarea puterii, cuprinsi de sindromul "tinarul jurist de la Prefectura", se pare ca au uitat cu desavirsire acest lucru.
Prefera in locul adevaratei expresii libere a presei sleahta deosebit de comoda din categoria "lingailor si lustruitorilor de clante", care nu fac decit un singur lucru: ii indeparteaza de Vrancea si de Romania reala, amagindu-i cu iluzia ca tot ce a facut si face Puterea este bine si frumos, trebuie scos in evidenta si laudat necontenit.
Le uram "piriciosilor" din teleconferinta de ieri sa nu realizeze acest crud adevar atunci cind le va fi prea tirziu si nu vor avea nimic de facut, asa cum s-a intimplat cu reprezentantii vremelnici ce s-au perindat la putere din ’90 incoace. (Alice MUNTEANU, Traian NEGULESCU)

Comentarii