Auras, un copil caruia zina cea buna i-a daruit o mamica

luni, 12 octombrie 1998, 23:00
2 MIN
 Auras, un copil caruia zina cea buna i-a daruit o mamica

Lica Auras Danaila este al optulea copil al unei familii din Ciorasti. La virsta de 11 luni a fost parasit in Leaganul nr.2 din Focsani si, de atunci, niciodata parintii lui n-au mai venit sa-l vada. Povestea lui ar fi continuat in acelasi mod in care ceilalti nefericiti ai leaganelor isi duc zilele. Dar cu Auras soarta a fost mai blinda, gasindu-i o mamica. Aceasta este invatatoarea leaganului, Maria Cristoreanu, o femeie care, chiar daca mai are doua fete acasa, i-a facut loc in viata si sufletul sau si acestui baietel.
Auras are in prezent doi ani si traieste fericit alaturi de familia Mariei, in care a intrat prin plasament familial. "Inchipuiti-va ce satisfactie am avut atunci cind mi-a spus prima data «mama». L-am luat acasa anul trecut, de Craciun. Vroiam sa se bucure si el de brad, de daruri, de aceasta sarbatoare minunata destinata copiilor. De atunci nu m-a mai lasat sufletul sa-l stiu in leagan. Am facut toate formalitatile si l-am luat in plasament familial. Lica a devenit una din bucuriile vietii mele si niciodata n-am sa-l reinternez", povesteste Maria Cristoreanu.
29 de copii si-au gasit parinti de suflet
Contactat telefonic de reporterii nostri, Catalin Serghi, asistent social, ne-a declarat ca anul acesta, in Vrancea, au fost luati in plasament familial profesionist 29 de copii. Cei care doresc sa creasca un copil, dar nu au situatia financiara adecvata acestui lucru, pot deveni asistenti maternali. Conform legii, pentru a deveni parinti de profesie, persoanele doritoare trebuie sa inainteze Directiei Judetene de Protectie a Drepturilor Copilului o cerere insotita de un act din care sa rezulte ca au apartament sau casa, proprietate personala sau inchiriate. Mai este necesar cazierul si o recomandare din partea vecinilor. Aceste acte impreuna cu rezultatele anchetei psihosociale facute de DJPDC vor fi supuse analizei Comisiei de Protectie a Drepturilor Copilului. Aceasta va elibera celor ce intrunesc conditiile necesare un atestat de asistent maternal in urma caruia li se vor incredinta copilul.
Persoanele care au deja serviciu primesc pentru ingrijirea copilului o suma lunara de 300 mii lei, la care se adauga alocatia de stat in valoare de 65.000 lei. Cei care nu au serviciu pot fi angajati ca parinti de profesie cu un salariu de baza de 700.000 lei si trebuie sa aiba studii medii. Persoanele care nu au absolvit un liceu se pot angaja ca asistenti maternali prin intermediul unei organizatii nonguvernamentale, pe baza unui contract de conventie civila. (Laura BREANA)

Comentarii