Banii FNI, inapoiati cu pipeta

joi, 09 august 2001, 23:00
3 MIN
 Banii FNI, inapoiati cu pipeta

Pagubitii de la FNI care indeplinesc conditiile impuse de Legea 333/2001, privind acordarea unor ajutoare financiare, trebuie sa depuna cererile si documentatia necesara la BCR. Cele maximum 10 milioane de lei vor intra in buzunarele investitorilor saraci cel mai probabil la sfirsitul lunii viitoare, insa despagubirile se fac in limita fondurilor disponibile. In Vrancea, din totalul de 7500 de FNI-sti pagubiti, doar o mica parte are dreptul la aceste ajutoare financiare.
Mult asteptatele Norme Metodologice de aplicare a Legii 333/2001, privind unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre FNI, au fost publicate in Monitorul Oficial de ieri. De la aceasta data, timp de 30 de zile, pagubitii care se incadreaza in conditiile impuse de legiuitor, trebuie sa depuna documentatia necesara la Sucursala Vrancea a BCR. Cererile de acordare a ajutoarelor financiare trebuie sa fie insotite de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului din care sa reiasa venitul net lunar pe membru de familie, carnetul de investitor in original si o copie a actului de identitate. Declaratia pe propria raspundere trebuie sa fie autentificata de un notar public. Asa cum se stie, pentru a primi ajutorul financiar de maximum 10 milioane de lei, solicitantul trebuie sa indeplineasca cumulativ doua conditii si anume: investirea in unitati de fond si nerascumpararea acestora nici macar o data si un venit net lunar pe membru de familie, in luna depunerii cererii pentru acordarea ajutorului financiar, de pina la un milion de lei. In situatia in care suma care a fost investita este mai mica de 10 milioane de lei, ajutorul acordat se reduce pina la suma investita. Directorul BCR Vrancea, Ion Calin, a precizat ca deocamdata nu a primit nimic oficial legat de inregistrarea cererilor, urmind sa comunice in zilele urmatoare data de la care se vor primi aceste solicitari. Trebuie precizat ca, pentru declararea venitului net lunar pe membru de familie, vor fi avute in vedere toate sumele nete care intra in bugetul familiei, respectiv cele din salarii, pensii, ajutoare de somaj, indemnizatii, sporuri, alocatii de stat pentru copii, burse sociale sau de studii si cele realizate din zootehnie, agricultura, inchirieri de bunuri, precum si orice alte venituri.
Alte 30 de zile de asteptare
Dupa expirarea termenului acordat pentru inregistrarea cererilor, BCR va transmite Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare toate datele centralizate, pe linga elementele de identificare ale solicitantului si datele din caietul de investitor, importante fiind data si ora depunerii cererii de acordare a ajutorului financiar, precum si cabinetul notarial unde a fost autentificata declaratia pe propria raspundere. Trebuie precizat ca plata ajutoarelor financiare se face in ordinea inregistrarii cererilor si in limita sumelor alocate. Aceasta inseamna ca un pagubit care depune cererea pe ultima suta de metri are mari sanse sa nu-si incaseze banii, chiar daca se incadreaza in cerintele legii. Persoanele care primesc bani in baza unor declaratii false, sau aceste sume nu li se cuvin, vor restitui ajutoarele potrivit prevederilor aceleasi legi si, in plus, se vor alege si cu un dosar. In conditiile in care legea este respectata intrutotul, cel mai probabil la sfirsitul lunii septembrie vor fi demarate platile.
Ajutoarele financiare, praf in ochii investitorilor
Inca de la adoptarea Legii 333/2001, cei mai multi dintre vrincenii cu bani la FNI au intrat in panica, nestiind unde sa depuna cererile sau sa se adreseze pentru lamuriri. Conditiile destul de dure le-au taiat insa elanul, foarte putini incadrindu-se in cerintele legii. Din totalul de 7500 de pagubiti, citi exista la nivelul judetului Vrancea, se pare insa ca o foarte mica parte poate solicita ajutoarele financiare. O situatie clara in acest sens nu a fost intocmita inca, datele precise urmind sa fie cunoscute dupa finalizarea depunerii cererilor. Oricum, despagubirea prin acordarea de ajutoare sociale este o masura care i-a nemultumit pe cei mai multi dintre vrincenii care pacaliti de acest fond de investitii. Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Investitorilor, filiala Vrancea, Stefan Popescu, asociatie care numara aproximativ 500 de membri, si-a exprimat nemultumirea fata de legea prin care se acorda ajutoarele financiare, pe care o considera discriminatorie si fara nici un fundament real. Parere impartasita de cei mai multi dintre pagubiti, care sustin ca in Vrancea doar 20 de investitori indeplinesc conditiile impuse de legiuitor pentru incasarea celor 10 milioane de lei. In realitate, sumele pe care cei 7500 de investitori le-au pierdut la FNI se ridica la peste 130 de miliarde de lei. (Elena CRISTIAN)

Comentarii