Cum putem scapa de dictatura regiei CUP

miercuri, 08 martie 2000, 00:00
4 MIN
 Cum putem scapa de dictatura regiei CUP

Gigacalorimetrele sint aparate care permit contorizarea si monitorizarea masurilor aferente agentului termic, apei calde menajere si chiar apei reci. Costul achizitionarii si montarii lor la blocuri sau scari de bloc poate atinge, in functie de mai multi factori, citeva zeci de milioane de lei bune. Desi investitie usturatoare ca pret, regia locala a suportat in final cheltuielile pentru proiectarea, achizitionarea si montarea acestor aparate de masura la Asociatiile de locatari nr. 114 si 119, primele din municipiu si-au montat astfel de contori, prin deducerea lunara a unui cuantum din factura pentru energia termica. Legea obliga CUP sa suporte aceste cheltuieli, pina cind regia va avea fonduri sa monteze ea insasi astfel de aparate la toate blocurile din Focsani.
Asociatiile nr.114 si nr.119, primele care au spart monopolul CUP
Prima asociatie de locatari care si-a luat inima in dinti si a cumparat si montat un gigacalorimetru este Asociatia nr.119. In martie 1997 asociatia a achizitionat un astfel de contor care deserveste doua blocuri. Circa un an mai tirziu o asociatie vecina, nr.114 si-a achizitionat si ea un contor termic.
Spre deosebire de Asociatia de locatari nr.119 insa, cheltuielile necesare montarii si darii in folosinta a gigacalorimetrului au fost mult mai mari, ridicindu-se in total la peste 64 milioane de lei. Contorul achizitionat monitorizeaza energia termica pentru nu mai putin de sase blocuri de locuinte, alte doua raminind insa in afara acestui sistem.
Administratorul Asociatiei nr.114, Constantin Sumanaru, a recunoscut ca pentru a monta un asemenea aparat de masura a recurs la mijloace nu tocmai ortodoxe. El a platit gigacalorimetrul din banii strinsi pentru intretinere de la locatarii sai, preferind sa-i investeasca astfel, in loc sa plateasca catre CUP factura pentru mai multe luni.
Faptul ca blocurile celor doua asociatii sint practic arondate aceluiasi punct termic si diferenta inregistrata intre ele la costul caldurii au fost motive in plus pentru care Asociatia nr.114 si-a achizitionat propriul gigacalorimetru.
Mai mult, Asociatia nr.114 a refuzat sa plateasca o perioada diferentele de pret pe care le-a considerat nejustificate si se afla in prezent in proces pentru aceasta cu regia focsaneana. "Toate blocurile noastre erau alimentate de aceeasi conducta. In timp ce vecinul meu platea, sa spunem 600 de lei pe metru patrat de suprafata incalzita, eu plateam 1800-2000 de lei", a spus reporterilor nostri administratorul Constantin Sumanaru.
Cei facturati de gigacalorimetre platesc mult mai putin decit restul orasului
Imediat dupa montarea gigacalorimetrelor, pretul facturilor pentru energia termica s-a micsorat substantial. Numai pentru lunile de iarna ale acestui an, diferentele se ridica la 1000-2500 lei pentru un metru patrat de suprafata incalzita. Spre exemplu, in noiembrie 1999 cei necontorizati au platit 4180 de lei, in timp ce vecinii lor au platit 3150 lei/mp.
In ultima luna a anului trecut prima categorie a scos din buzunar 5650 lei/mp, iar cea de-a doua 4540 lei/mp. Diferenta a fost si mai vizibila raportata la nivelul lunii ianuarie. Daca la blocurile facturate in pausal pretul caldurii a fost de 7185 lei/mp, blocurile monitorizate de gigacalorimetru au avut de plata numai suma de 4737 lei/mp. Inutil sa mai spunem ca aceasta discrepanta creste considerabil in functie de marimea fiecarui apartament.
Legea obliga CUP sa returneze banii investiti pentru achizitionare
Gigacalorimetrele sint aparate complexe compuse, in principal, din turbina termorezistenta si integrator sau calculator, ultimele avind rolul de a monitoriza si afisa consumul de energie termica. Cum parte din aceste componente sint produse in strainatate, pretul ansamblului este de regula estimat in valuta.
Costul final al acestei "investitii" difera mult in functie de situatia concreta de pe teren, variind intre 7-8 milioane de lei si citeva zeci de milioane de lei, plus cheltuielile de proiectare si montaj.
O asociatie de locatari interesata a-si monta astfel de aparate trebuie sa urmeze, in linii mari, mai multi pasi. CUP solicita un aviz de principiu, urmat de un proiect de alegere a tipului de contor si o schema de montaj, efectuate de un proiectant autorizat. CUP trebuie sa isi dea acordul asupra acestei documentatii. Dupa achizitionarea gigacalorimetrului urmeaza montarea acestuia, tot cu o firma autorizata, si receptionarea pe care o face regia locala.
Mai mult decit atit, cum am precizat deja, Cup va inapoia banii investiti astfel de catre asociatie. Locatarii contorizati termic vor plati lunar inca si mai putin pina la recuperarea totala a cheltuielilor, pe o perioada de 1-3 ani.
Fiecare scara de bloc ar trebui, conform legii, sa posede gigacalorimetre
Cele doua asociatii amintite, nr.114 si nr.119, sint singurele din Focsani ai caror locatari pot plati pentru exact cita energie termica beneficiaza. Diferenta inregistrata la plata facturilor demonstreaza faptul ca de cele mai multe ori in plata intretinerii intra si nejustificatele pierderi de caldura de pe traseu, desi simplul cetatean de la bloc nu este vinovat in nici un fel pentru acestea.
Prevederile legale in domeniu anticipeaza montarea de contori termici la nivelul fiecarei scari de bloc, pentru o mai reala facturare a populatiei. Cu toate acestea, CUP RA invoca lipsa de fonduri cind este vorba de punerea in practica a unui astfel de program. "Legea nu a stabilit si sursele de finantare pentru montarea gigacalorimetrelor. Cine doreste insa sa-si achizitioneze dinainte astfel de contori o poate face, iar dupa aceasta noi vom suporta toate cheltuielile investitiei. O asociatie trebuie insa sa aiba aprobata de catre CUP toata documentatia necesara", a precizat seful Sectiei de Termoficare, Puiu Ciocildau.
Contorizarea termica la nivel de scara, a precizat el, ar putea deveni o realitate dupa asocierea regiei locale cu Societatea franceza "Elyo", parte a companiei, contract aflat inca in faza de perfectare. (Lidia GROSEI)

Comentarii