Desertul din muntii Vrancei

marți, 12 aprilie 2005, 23:00
3 MIN
 Desertul din muntii Vrancei

Silvicultorii si afaceristii din domeniul exploatarii lemnului au facut luna in muntii Vrancei. Survolarea cu elicopterul a celor 192.000 de hectare de padure cit numara oficial codrii din judetul Vrancea, a scos la iveala modul irational in care s-a exploatat materialul lemnos in ultimii ani. Din padurile de pe Valea Milcovului, Valea
Zabalei, Valea Susitei si Valea Putnei au fost extrase in ultimii ani, legal si ilegal, sute de mii de metri cubi de lemn de stejar, fag, cires, brad sau alte esente. Cele mai mari „tunuri” s-au vazut de sus in districtele apartinind Ocoalelor Silvice Focsani, Gugesti, Soveja sau Nereju, dar s-a taiat „la distrugere” si in padurile obstilor si cele particulare din muntii Vrancei, in special la Tulnici, Nereju, Cimpuri, Mera, Andreiasu, dar si in zonele Timboiesti, Gugesti, Slobozia Bradului, Poiana Cristei sau Cotesti. Mai grav este ca multe furturi au fost facute cu acte in regula ca urmare a studiilor sumare facute de asa zisii specialisti in domeniu, dupa cum spun oficialii Regiei Nationale a Padurilor. Asa cum au scos la iveala ultimele controale, pe linga padurari, care sint platiti sa pazeasca padurile, dar multi dintre ei se poarta precum lupii paznici la oi, sint implicati in aceste afaceri si angajatii Directiei Teritoriale de Regim Silvic si de Vinatoare.
Padurile sint pustii
Fotografiile facute dintr-un elicopter inchiriat zilele trecute de Laurentiu Dumitrache, directorul Directiei Silvice Focsani, arata ca-n palma stadiul in care au ajuns padurile vrincene cu doi ani inainte de aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Inchirierea elicopterului pentru patru ore a costat bugetul Directiei Silvice 2.200 de euro, dar directorul spune ca scanarea padurilor a meritat toti banii, pentru ca a dat o imagine clara a ceea ce trebuie facut pentru tratarea fondului forestier al judetului. Cele peste 400 de imagini au fost vazute si de Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, care a ordonat controale amanuntite in „zonele problema” si a cerut verificarea firmelor care au exploatat in zonele barbierite. Desi s-a spus ca s-a furat mult in ultimii patru ani, este clar ca jaful din padurile vrincene a inceput cu mult timp in urma, respeonsabilii din domeniu din ultimii 15-20 de ani nefiind straini de distrugerea „aurului verde”. „Acest survol ne ofera date date tehnice pretioase, in special cu ce lucrari silvice trebuie executate in viitor. Mari probleme sint in padurile private, unde s-a exploatat fara discernamint. In padurile de stat situatia este relativ buna, cu unele exceptii, dar in padurile persoanelor fizice si ale obstilor situatia este mult mai grava si spre acestea ne vom indrepta eforturile de impadurire si reimpadurire. In foarte multe zone s-a taiat selectiv, fiind lasati in picioare doar arborii fara prea mare valoare economica. Este clar ca organele silvice au incalcat normele in domeniu si tot ce au invatat in scoala. Cine a taiat fara lege va plati. Vom incerca sa remediem deficientele constatate pentru ca efectul despaduririlor sa fie cit mai mic. In plus, fotografiile arata o poluare masiva a riurilor din judet, fapt de care ar trebui sa se sesizeze si alte institutii”, ne-a declarat directorul Laurentiu Dumitrache. Si inca ceva. Dat fiind ca survolul a coincis cu controlul de teren efectuat de cei 80 de specialisti ai Regiei Nationale a Padurilor, in paduri n-au fost observate ultilaje de exploatare sau muncitori, ci doar gramezi uriase de lemne. Desi la aceasta ora in padurile vrincene exploateaza zeci de firme care au contracte cu Directia Silvica sau cu obstile, padurile sint efectiv pustii, semn ca exploatatorii nu vroiau sa fie vazuti. In urma analizarii imaginilor, golurile din paduri vor fi inventariate, va fi verificat daca s-a respectat regimul silvic, iar cei vinovati vor fi pusi la plata, dupa cum promit oficialii Directiei Silvice Focsani. De altfel, consecintele defrisarilor au inceput sa se vada prin eroziunea solului intilnita in foarte multe zone din judet. (Silvia Vrinceanu)

Comentarii