Disperare printre deponentii bancilor populare

joi, 15 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Disperare printre deponentii bancilor populare

Ieri, zeci de vrinceni care si-au depozitat economiile la Banca Populara Romana sau Cooperativa de Credit-Banca Populara "Minerva" au venit rind pe rind pentru a se interesa de soarta banilor lor. Panica pusese stapinire pe cei mai multi dintre pagubiti, aceasta cu atit mai mult cu cit fiecare se astepta ca imediat dupa depunerea dosarelor de acreditare sa fie rezolvata si problema restituirii banilor. Potrivit unui comunicat afisat la sediul BPR, Cooperativa de Credit-Banca Populara Romana (BPR) a depus, conform prevederilor OUG 97/2000 si OUG 272/2000, cererea prealabila de aprobare pentru reorganizare si transformare intr-o retea cooperatista de credit, compusa din Casa Centrala si 269 cooperative BPR afiliate.
Reteaua cooperatista se va denumi "Millenium BPR" si va avea raza teritoriala de operare pe intreg teritoriul Romaniei. In expunerea de motive prezentate BNR, se arata ca in prezent Banca Populara are o retea nationala si un numar de circa 50 de mii de membri cooperatori, iar la sfirsitul anului 2000 totalul volumului de activitate a fost de 30.000 de miliarde de lei. Noua retea va avea in primul an un capital de circa 500-600 de miliarde de lei cu un rulaj de aproximativ 3 miliarde dolari, iar totalul bilantului la sfirsitul anului in curs va fi de 2,928 miliarde lei, potrivit calculelor facute de reprezentantii BPR. In ciuda estimarilor destul de optimiste, clientii BPR nu par nici pe departe linistiti. "Nimeni nu vrea sa ne spuna raspicat care va fi soarta banilor nostri. Initial am crezut ca dupa depunerea dosarelor de acreditare ni se vor da niste raspunsuri sau chiar va incepe restituirea banilor, dar acum aflam ca va mai dura cel putin un an", ne-a declarat Vasile M., deponent al BPR. Reamintim ca primele semne ale caderii BPR au fost la inceputul lunii iunie cind valuri de depunatori au incercat sa-si recupereze banii investiti aici. Numai ca, conducerea centrala a limitat plafonul zilnic de restituire la 50 de milioane, plafon care a scazut pina la zero. Periodic cele citeva mii de deponenti au luat cu asalt banca, dar acest lucru nu le-a adus banii inapoi in buzunar. Zvonul ca Banca Populara ar putea fi acreditata si in acest fel depozitele ar fi garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, a mai linistit un pic spiritele, dar ieri lucrurile stateau sa explodeze. Noua directoare a Sucursalei Vrancea a BPR a refuzat ieri orice discutie cu reprezentantii presei locale si cu pagubitii.
Liniste si pace in sediul Bancii "Minerva"
Cea de a doua Banca Populara din Vrancea care in ultimele noua luni a avut probleme serioase a fost "Minerva", aici depozitindu-si banii cam 2500 de vrincenii. Spre deosebire de BPR, "Minerva" a sistat platile imediat ce lucrurile au luat-o razna, invitindu-i pe deponenti sa revina peste citeva luni, timp in care dobinda ar fi trebuit sa mearga. Variantele propuse de conducere, vizavi de asa-zisa reinvestire a banilor au culminat cu cea din ianuarie a.c., cind clientilor li s-a cerut acordul scris pentru transformarea depozitelor astfel: 30% din suma in depozit pe termen de 12 luni cu dobinda anuala de 40%, dobinda urmind sa fie platita lunar iar restul de 70% in parti sociale care vor putea fi retrase, spun sefii, dupa 24 de luni. Pentru actiunile detinute conducerea bancii a promis o parte din profit, drept de vot si drept de a verifica gestiunea bancii. O buna parte a clientilor au refuzat oferta si au solicitat lichidarea depozitelor, insa nici ei si nici reprezentantii bancii in teritoriu nu stiu cind se va intimpla acest lucru. Ieri la sediul Sucursalei Vrancea a Bancii Minerva se aflau doua salariate care nu numai ca nu puteau oferi prea multe informatii in acest sens, dar pareau destul de speriate de situatia in care se aflau. Din informatiile furnizate de salariata Carmen Statache a reiesit ca Banca Populara Minerva a depus la fel ca si BPR cererea de reorganizare si transformare intr-o retea cooperatista de credit, lansindu-se si ideea ca una dintre cele 10 case centrale va apartine Cooperativei "Minerva". "Nu toti deponentii au optat pentru a deveni membri fondatori, sint si care au solicitat lichidarea depozitelor", a precizat Carmen Statache. Pentru persoanele care au vrut banii inapoi nu se stie inca ce dobinda se va oferi pina la lichidarea depozitului. Ambele banci ofera pentru depozitele populatiei o dobinda de maximum 40%.
Alte 18 luni de asteptare pentru pagubiti
Depunerea dosarelor pentru acreditare nu inseamna si sfirsitul perioadei de asteptare. Potrivit actelor normative care reglementeza reorganizarea bancilor populare, pina la autorizarea functionarii Caselor Centrale si a cooperativelor de credit afiliate, mai este necesara parcurgerea unor etape, ceea ce poate dura pina la 18 luni. Depunerea documentatiei nu inseamna neaparat ca toate cooperativele de credit vor fi autorizate. Cele care nu vor trece de BNR, la fel ca si cele care nu si-au depus documentatia vor intra in lichidare, iar recuperarea banilor se va face doar in urma valorificarii activelor. Dupa acreditare, depozitele populatiei vor fi garantate, ceea ce inseamna ca fiecare deponent isi va putea recupera banii in limita unui plafon stabilit la data respectiva de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar. Informatii neoficiale ne-au confirmat ca la nivelul judetului sumele care sint de recuperat la cele doua banci populare se apropie de 30 de miliarde de lei. Pe linga BPR si Banca Populara "Minerva"in judetul nostru a mai functionat Banca Populara "Familia", dar pentru scurt timp si fara repercusiuni asupra economiilor vrincenilor. (Elena CRISTIAN)

Comentarii