Furnicile indiene dau inca batai de cap autoritatilor

marți, 15 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 Furnicile indiene dau inca batai de cap autoritatilor

Furnicile Faraon, periculoasele insecte "de import", care au invadat citeva blocuri din Focsani, au toate sansele sa mai convietuiasca cu locatarii acestora, inca o bucata de vreme. La peste doua saptamini de la depistarea lor de catre Directia de Sanatate Publica, autoritatile intimpina dificultati in intentia de a le extermina. Desi Primaria isi declarase initial suportul total in eradicarea neobisnuitului fenomen, s-ar parea ca aceasta presupune serioase cheltuieli materiale, care inca nu se stie cum vor fi asigurate.
Specialistii Directiei Judetene de Sanatate au identificat doua potentiale insecticide ce pot da rezultate in lupta cu furnicile Faraon. "Am primit doua oferte, una de la Bucuresti si alta de la Oradea. Cu titlu de experiment am incercat una din mostre la blocul afectat de pe Bulevardul Unirii. Furnicile s-au imputinat si se pare ca vor disparea. Cred ca problema este rezolvabila", a declarat pentru "Monitorul", Petru Tocari, directorul adjunct al DGMPS Vrancea.
Cu toate aceste viziuni optimiste, municipalitatea are rezerve fata de garantia pe care o dau cele doua oferte. In termeni concreti, atit ALSTAR, cit si MAXFORCE, cele doua insecticide recomandate de specialisti sint produse de firme din Statele Unite si au preturi destul de piparate. Cea care pare oferta cea mai avantajoasa, ALSTAR, nu poate fi importata de catre intermediari, decit in loturi imense, a cite 20.000 de asa numite "capcane". Aceasta ar supune bugetul local la un efort ce s-ar ridica la peste 400 – 500 milioane, fara TVA-ul adiacent. "Noi avem nevoie numai de circa 5000 astfel de capcane. Daca ni se forteaza mina si achizitionam 20.000 de bucati, in afara imensului efort financiar, s-ar parea ca nici nu avem garantia ca furnicile vor disparea", considera viceprimarul Cezar Mihailescu. In orice caz, dat fiind faptul ca suma necesara pentru sustinerea razboiului cu furnicile Faraon este mai mare decit cea estimata initial, viceprimarul Focsaniului a precizat ca Primaria va trebui sa ceara acordul Consiliului Local pentru o astfel de directionare a fondurilor. Pina atunci, municipalitatea si Directia de Sanatate Publica vor cauta impreuna varianta de iesire din impas valabila, atit din punctul de vedere al eficientei, cit si a costurilor acceptabile.
Reamintim cititorilor nostri ca furnicile Faraon, de origine indiana, au fost depistate la sfirsitul lunii trecute, in patru blocuri de pe strada Longinescu. Considerate a fi o specie extrem de periculoasa, furnicile Faraon pot transmite boli, dat fiind ca prefera ca hrana carnea, singele si puroiul. Foarte prolifice, aceste insecte au o mare rezistenta la toate insecticidele "clasice" si pot provoca, in acelasi timp, mari daune materiale gospodariilor. Directia de Sanatate Publica a descoperit ulterior ca un alt bloc din Strada Unirii este si el afectat de colonii de furnici Faraon. (Lidia GROSEI, Monica GRIGORE)

Comentarii