Greu de concediat!

marți, 11 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Greu de concediat!

Noul Cod al Muncii, ce va intra in vigoare incepind cu 1 martie a.c., precizeaza clar ca un salariat nu poate fi concediat – chiar si pentru motive care tin de persoana lui – fara justificari temeinice din partea angajatorului ori fara straduinta serioasa a acestuia de a-i gasi omului un alt loc de munca. Astfel, in cazul in care, din motive medicale, muncitorul nu mai poate sa-si indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat sau daca nu corespunde profesional respectivului loc de munca, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate. Daca nu exista posturi libere, angajatorul trebuie sa solicite sprijinul Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca, in vederea redistribuirii salariatului. In maxim trei zile de la comunicare, acesta trebuie sa se hotarasca daca accepta ori nu sa ocupe noul loc de munca oferit. Daca muncitorul nu doreste acest lucru, precum si in cazul in care AJOFM nu are posibilitatea redistribuirii, angajatorul poate concedia salariatul.
Nici concedierea pentru abateri grave de la disciplina muncii comise de muncitor nu se mai poate produce, potrivit legii, decit dupa indeplinirea anumitor proceduri. Acestea vizeaza efectuarea de catre angajator a unei cercetari disciplinare prealabile, ceea ce este valabil si in cazul concedierii pentru situatia in care salariatul nu corespunde profesional. De mentionat ca in contractul colectiv sau individual de munca trebuie sa fie specificata compensatia de care ar putea beneficia salariatul in cazul in care, in urma expertizei medicale, se constata ca este inapt fizic sau psihic pentru locul de munca pe care il ocupa. Nu lipsit de importanta este faptul ca angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face angajari pe locurile de munca ale muncitorilor concediati timp de un an de la data concedierii acestora. Daca in aceasta perioada sint reluate activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, salariatii care au fost concediati au dreptul la reangajare pe aceleasi posturi pe care le-au ocupat anterior, fara nici un fel de examen, concurs ori perioada de proba.
Situatii in care concedierea este interzisa
Noul Cod al Muncii este foarte clar asupra situatiilor in care concedierea este interzisa. Astfel, salariatii nu vor putea fi dati afara pe criterii de sex, orientare sexuala, handicap, virsta, rasa, culoare, apartenenta nationala, situatie sau responsabilitate familiala, optiune politica, caracteristici genetice, apartenenta ori activitate sindicala. Este interzisa de asemenea si concedierea salariatilor care fac greva in conditiile legii, a celor care sint in concediu medical, concediu de carantina, pe toata durata in care femeia este gravida, in concediu de maternitate sau concediu pentru cresterea copilului in virsta de pina la doi sau trei ani si nici pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in virsta de pina la 7 ani (sau pina la 18 ani pentru copiii cu handicap). Nu vor putea fi concediati nici tinerii care isi satisfac stagiul militar, nici salariatii care au o functie intr-un organism sindical, pe toata durata exercitarii acesteia, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau abateri repetate.
Drepturi si obligatii
Noul Cod al Muncii, ce va intra in vigoare incepind cu 1 martie 2003, prevede ca drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre anagajator si salariat se stabilesc prin negociere, in cadrul contractelor de munca, individuale sau colective. Astfel, in timp ce printre drepturile salariatului se numara cel la salarizare, repaos zilnic si saptaminal, concediu de odihna anual, inscrierea intr-un sindicat, egalitate de sanse si tratament, accesul la formarea profesionala, la informare si consultare si dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor si mediului de munca, angajatorul are in principal urmatoarele drepturi: sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii si atributiile ce revin fiecarui salariat, sa dea dispozitii cu caracte obligatoriu pentru salariat si sa verifice modul de indeplinire a saricinilor de serviciu, precum si sa constate savirsirea abaterilor disciplinare, urmind sa aplice sanctiunile corespunzatoare. Pe de alta parte, anagajatorului ii revin o serie de obligatii dintre care amintim eliberarea la cerere a tuturor documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului, asigurarea confidentialitatii datelor cu caracter personal ale angajatilor si infiintarea unui registru general de evidenta a salariatilor, in care sa opereze inregistrarile prevazute de lege. In ceea ce priveste obligatiile salariatilor, in afara respectarii disciplinei muncii, a prevederilor contractului individual, colectiv, a regulamentului de ordine interioara si realizarea normei, acesta mai trebuie sa pastreze secretul de serviciu si sa fie fidel angajatorului in executarea atributiilor de serviciu. (Laura BREANA)

Comentarii