Iarna isi da ultima suflare

marți, 27 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Iarna isi da ultima suflare

Dupa ce timp de aproape trei luni ne-am bucurat de o vreme primavarateca, cu citeva zile inaintea Martisorului, iarna isi da ultima suflare. Ninsorile din ultimele doua zile i-au scos din hibernare pe drumari, care si-au scos autogrederele sa muste din zapada. Ultima incruntare a iernii a facut totusi ca unele drumuri judetene sa devina impracticabile, in timp ce pe strazile din Focsani utilajele incearca sa indeparteze zapada, fara a folosi arhicunoscuta metoda cu sarea, care ar face ca gaurile din asfalt sa se adinceasca si mai tare.
Ieri, la prinz, se circula in tot judetul, in conditii de iarna. Zapada care a cazut in ultimele zile, cu valori de pina la 4,5 l/mp, le-a dat insa de furca celor de la Drumurile Judetene. Cel care le-a dat mari emotii celor de la ADP R.A. a fost vintul care viscolea zapada.
Drumarii au actionat pe drumurile judetene inca de la sfirsitul saptaminii trecute. Simbata, 24 februarie a.c., acestia au imprastiat materiale anti-derapante pe drumurile de munte si la ses. Tot in aceste zone simbata noaptea si pe tot parcursul zilei de ieri au fost scoase grederele. Drumurile care au necesitat duminica, 25 februarie a.c., interventia utilajelor de deszapezit au fost cele care fac legatura intre mai multe localitati de munte. Astfel, autogrederele au intrat la dezapezit pe drumrile Soveja-Valea Cimpului, Vidra-Clipicesti, Vidra-Vizantea Livezi, Valea Sari-Nereju, Naruja-Herastrau, Grumaz-Vrincioaia, Jitia-Dumbraveni.
S-a instituit comandamentul de iarna
Ieri, 26 februarie a.c., aria precipitatiilor s-a extins iar la acest fenomen s-a adaugat si viscolul. Cele mai mari cantitati de precipitatii au cazut la Focsani, 8l/mp si la Adjud, 3l/mp. Stratul de zapada era ieri mai mare in localitatile de munte. Astfel, la Lepsa zapada avea ieri o grosime de 31 de centimetrii iar la Tulnici aceasta atingea 25 de centimetri. La Focsani stratul de zapada, ieri. in jurul prinzului era cit la Paltin, 16 centimetrii. Temperaturile de ieri au avut toate valori negative. Astfel, la Focsani s-au inregistrat -3,8 grade Celsius iar la Adjud -4,2 grade Celsius. La Tulnici termometrul a coborit pina la valoarea de -5,2 grade.
In aceste conditii ieri a fost convocat comandamentul de iarna la Consiliul Judetean. Presedintele Consiliului Judetean a spus reporterilor nostri ca in Vrancea drumurile judetene sint accesibile (ora 14.00 n.r.). "Ieri cinci autofreze au patrulat in judet. In acest moment doar viscolul ne poate strica socotelile. In conditiile in care va viscoli in continuare si se va bloca vreun drum vom apela la senilatele Armatei si vom actiona in caz de urgenta. La nivelul Consiliului Judetean se va asigura permanenta", a spus presedintele Marian Oprisan.
Trei localitati au ramas totusi izolate
Trei localitati au ramas ieri ziolate, in ciuda eforturilor autoritatilor de a dezapezi drumurile. Conform declaratiei directorului Autogarii, Adrian Simulescu, ieri autobuzele nu au putut sa ajunga pina la finalul traseului in trei cazuri. Este vorba despre cursa Focsani-Vintileasca unde autobuzul s-a oprit la Dumbraveni, despre traseul Focsani-Lacul Baban, unde autobuzul s-a oprit la Gura Calitei si traseul Focsani-Poiana Cristei, unde autobuzul s-a oprit la Cotesti. Nici prin pasul Ojdula, spre Brasov, nu se circula ieri. "Aceasta situatie a fost raportata la prinz, insa acum (ora 16.00 n.r.) situatia s-a schimbat si este posibil ca si alte trasee sa se afle sub zapada", ne-a spus Simulescu.
Ieri trenurile din directia Bucuresti au avut intirzieri de maxim o ora. Astfel, Rapidul 751 a intirziat o ora, plecind de la Bucuresti la 13.05 fata de 12.05 cind ar fi trebuit sa plece, in mod normal.
Municipalitatea cheama "la lopata" populatia si agentii economici
Neasteptata descatusare a iernii la sfirsit de sezon le-a facut pe autoritatile focsanene sa instituie inca de duminica dimineata un comandament special. Viceprimarul Neagu Nistoroiu a precizat ca Primaria are la dispozitie utilajele necesare dezapezirii arterelor de circulatie. Pe linga echipa de personal specializat, a spus el, de ieri dimineata s-a apelat la forte suplimentare "racolate" dintre salariatii
Pietei si a societatilor subordonate municipalitatii. "Sintem pregatiti sa intervenim cu utilajele necesare npentru dezapezire: autogredere, ifroane, freze, buldozere, tractoare si chiar mijloace de transport pentru indepartarea zapezii din zonele cu risc de introienire. Ma refer aici la zonele cu probleme cum sint, de exemplu, interesectiile DN2-Brailei sau Marasesti", a declarat viceprimarul Focsaniului.
In ceea ce priveste curatarea strazilor de zapada si eliminarea riscului de derapaj pentru masini, Primaria vrea sa se descurce fara a recurge la imprastierea de sare. Din cauza temerii ca folosirea ei va altera asfaltul turnat toamna trecuta fara stratul de uzura, oamenii municipalitatii apeleaza in schimb la nisip. Numai in prima noapte de ninsoare, pentru strazile Focsaniului au fost folosite 33 de tone de nisip, dar autoritatile spun ca exista cantitati suficiente in rezerva. Nu la fel stau lucrurile in privinta trotuarelor si cailor de acces spre incinta societatilor din oras. Conform reglementarilor in vigoare, proprietarii, fie ei persoane fizice sau juridice, sint obligati sa degajeze de zapada caile circulabile din dreptul imobilelor lor. "Am atentionat, societatile din oras cu privire la "rezolvarea" accesului in fata unitatilor. Acelasi lucru este valabil si pentru locatarii de la bloc sau proprietarii de case, pe care ii rugam sa curete de zapada spatiile din fata locuintelor si trotuarele", a afirmat Neagu Nistoroiu. Viceprimarul a mai spus ca nerespectarea acestor obligatii cetatenesti va putea conduce la amenzi, percepute conform legislatiei in vigoare.
Cuantumul acestora este insa unul ridicol de mic in Focsani, el variind intre 100.000 si 250.000 de lei atit pentru persoane fizice cit si pentru cele juridice. (Lidia GROSEI, T. NEGULESCU)

Comentarii