Incetare a focului in razboiul cu tintarii

marți, 29 iunie 1999, 23:00
2 MIN
 Incetare a focului in razboiul cu tintarii

Referindu-se la chestiunea combaterii tintarilor din oras, consilierul Ion Vlase s-a aratat suspicios, in mai multe rinduri, fata de modul in care firma SC Deukalion SRL, din Buzau, a devenit preferata primariei, din cele trei oferte pe care le-a avut municipalitatea.
In schimb, viceprimarul Cezar Mihailescu se declara convins ca oferta firmei buzoiene a fost selectata strict pe considerente economice. "Pentru dezinsectia din vara, Primaria a avut oferte de la trei firme. Cea mai accesibila era oferta societatii Deukalion SRL, care a solicitat 139 lei/mp. Singura firma din Focsani care si-a oferit serviciile a cerut 220 lei/mp mai mult si a refuzat sa prezinte desfasuratorul ofertei de preturi", ne-a declarat Cezar Mihailescu. Viceprimarul Focsaniului a mentionat ca suma totala alocata de Primarie pentru dezinsectia pe perioada de vara este de 200 milioane de lei. El a dat asigurari ca plata lucrarii se va face in functie de eficienta lucrarii, standardul minim admis fiind o distrugere a insectelor in proportie de 80%.
Biologul sef al orasului sta la umbra biroului de presa
Desi multi focsaneni sint nemultumiti de rezultatele dezinsectiei, se pare ca firma buzoiana va primi, bine mersi, cele 200 de de milioane de lei. Testarile post-dezinsectie sint supervizate de biologul-sef al orasului, Gabriela Corduneanu. De la Directia de Sanatate Publica insa, nu s-au putut obtine ieri nici un fel de informatii. Cu atit mai mult cu cit planeaza suspiciuni asupra modului in care au fost apreciate efectele dezinsectiei. De exemplu, masuratorile facute in zona Sud arata ca 95% din larve si tintari au disparut dupa dezinsectie. Singurii care nu par a fi de acord cu aceste rezultate sint chiar locuitorii cartierului, care se numara printre cei mai nemultumiti de serviciile firmei buzoiene.
"Problema este apa din subsoluri"
Viceprimarul Cezar Mihailescu are totusi o explicatie pentru nemultumirea oamenilor. "O problema este apa din subsoluri, care ii priveste exclusiv pe proprietari. Primaria a instiintat administratorii, cu o luna inainte de dezinsectie, sa scoata apa care este un cadru proprice inmultirii tintarilor. Numai ca la unele blocuri aceasta nu s-a facut" – spune Cezar Mihailescu.
In august va urma o a doua etapa a dezinsectiei orasului. Pina atunci, firma Deukalion va mai face ultimele retusuri operatiunii care se incheie in aceste zile. Daca datele din rapoartele oficialitatilor sint realiste, in urmatoarele saptamini este previzibila o scadere masiva a vinzarilor de pastile si spray-uri impotriva tintarilor. Daca nu, comerciantilor de asemenea produse va continua sa le mearga bine. (Lidia GROSEI)

Comentarii