Mai satui pe timp de razboi

duminică, 14 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Mai satui pe timp de razboi

Eventualitatea sustinerii unui razboi i-a facut pe guvernantii nostri sa aprobe o ratie de alimente, imbracaminte si incaltaminte mult mai mare decit cosul minim de consum lunar. O norma saptaminala de 532 de grame de carne, 210 grame de preparate, 231 grame de zahar, 231 mililitri de ulei, 1,1 kg de cartofi si una zilnica de 380 grame de piine ar bucura si la ora actuala pe multi dintre romanii de conditie medie. Oamenii ar putea primi chiar si imbracaminte si incaltaminte, insa toate produsele acordate in situatiile speciale sint distribuite pe baza de ratii si cartele.
Desi mare parte din populatia tarii se zbate in datorii si abia daca are ce pune pe masa, guvernantii nostri sint pregatiti sa acorde, pentru apararea intereselor nationale, alimente, imbracaminte si incaltaminte pe baza de ratii si cartele. Astfel, romanii ar avea dreptul la un cos alimentar rezonabil, ce contine piine, carne, lapte, ulei, zahar, cartofi, in acelasi timp primind si tricotaje, confectii, articole de igiena, conform unui ordin comun al Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, Ministerului Sanatatii, Ministerului Administratiei si Internelor, Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei si Comertului si Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.
Sistemul de aprovizionare si desfacere pe baza de cartele va fi dus la indeplinire de catre autoritatile locale si judetene, rolul principal fiind insa jucat de prefect.
Indestulare, tot pe hirtie
Carnea si piinea sint principalele alimente rationalizate in astfel de situatii critice. Guvernul a prevazut o ratie saptaminala de 520 de grame de carne si 210 grame de preparate din carne, pentru fiecare persoana. Piinea considerata ca fiind indispensabila unui om intr-o zi are nici mai mult nici mai putin de 380 de grame. La un calcul sumar, intr-un semestru, consumul rationalizat ar fi de 13,832 kilograme de carne si 5,46 kilograme de preparate din carne, reprezentind un total de 19,292 kilograme de carne si preparate. Actul normativ mai prevede si acordarea a 185 de mililitri de lapte pe zi, 231 de mililitri de ulei pe saptamina, tot saptaminal putind fi atribuite si 231 de grame de zahar si 1,1 kg de cartofi.
Guvernantii au fost prevazatori si au stabilit si alimentele care le-ar putea inlocui pe cele de baza, in cazul in care acestea nu ar putea fi asigurate. Astfel, in loc de 100 de grame de piine, populatia ar putea primi 66 de grame de malai, iar 100 de grame de carne ar putea fi substituite cu 67 de grame de conserve din carne de vita in suc propriu, 275 de grame de organe comestibile, 152 de grame de peste proaspat, 101 grame de peste sarat, 14 grame de slanina, 35 de grame de conserve de peste in ulei. De asemenea, 100 de mililitri de lapte pot fi supliniti cu usurinta de 10 grame de lapte praf, 19 grame de brinza telemea, 17 grame de smintina, 170 de grame de iaurt, 18 g de cascaval sau 22 g de brinza topita. 100 de grame de cartofi pot fi inlocuite cu 304 grame de legume proaspete, 228 de grame de conserve de legume in apa sau in bulion, 304 grame de varza proaspata, 405 grame de varza murata, 21 de grame de orez, 20 g de paste fainoase sau 24 g de grame fasole uscata boabe.
Portii speciale pentru gravide si copii
Autoritatile locale pot mari cu maxim 25% ratiile acordate unor anumite categorii de persoane. Astfel, femeile gravide ?ncepind cu luna a treia, persoanele care lucreaza ?n mediu toxic, bolnavii cu afectiuni cronice stabilite prin reglementari ale Ministerului Sanatatii, mamele cu sugari pina la un an si copiii pina la 2 ani vor primi ratii mai mari de lapte, adica 1 litru pe zi. Persoanelor care sufera de diabet li se va acorda, in loc de zahar, o cantitate egala de lapte praf.
In cazuri extreme, in lipsa posibilitatilor de aprovizionare sau in situatia de diminuare a resurselor, ratia unica de supravietuire este stabilita de Guvern la 1.500 de calorii pe zi, de persoana. Aceasta va fi asigurata atit din alimente rationalizate, cit si nerationalizate.
Dreptul la imbracaminte
Confectiile, tricotajele sau incaltamintea se afla si ele pe lista produselor rationalizate. Acestea sint insa acordate pe baza de punctaj, pentru un palton, de exemplu, fiind nevoie de 200 de puncte. Pentru pantaloni sint necesare 70 de puncte, la fel si pentru camasi si bluze, iar pentru costume 150 de puncte. Incaltamintea pentru adulti necesita acumularea a 100 de puncte, in timp ce cea pentru copii 80 de puncte. Trebuie precizat faptul ca bonurile cu puncte pot fi cumulate pentru obtinerea unui anume produs.
De asemenea, articolele de igiena se distribuie trimestrial, ratia anuala fiind alcatuita din 1 kg sapun de rufe si 5,5 kilograme de detergent. (Camelia STANILA)
Cita carne consumam zi de zi?
In prima jumatate a anului trecut, fiecare roman a consumat, in medie, 18,5 kilograme de carne si preparate din carne, conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii. Aceasta cantitate se situeaza sub ratia prevazuta in cazuri de mobilizare sau razboi. Consumul a crescut insa in acest an la 20,3 kg, depasind cu un kilogram ratia acordata de guvernanti in situatii speciale. (C.S.)

Comentarii